Конспиративните теории за ебола | webcafe.bg
Webcafe

Конспиративните теории за ебола

Webcafe.bg по NYTimes
19.10.2014, 14:45 (обновена 21.10.2014, 07:50)
Протест срещу ебола в САЩ

Снимка: © Getty Images

Жена приканва Обама да спре всички граждански полети към страни, инфектирани с ебола, уточнявайки, че до там трябва да пътуват само представители на правителството и на армията

Разпространението на ебола от западна Африка до предградията на Тексас донесе със себе си още една вълна на зараза: тази на конспиративните теории.

Тя стартира през септември, когато либерийският вестник Daily Observer публикува статия, твърдяща, че вирусът не е това, което изглежда — медицинско и хуманитарно бедствие — а биологично оръжие, създадено от американските военни, за да намалят населението на планетата. Скоро след това се появиха и твърдения онлайн, че американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията са патентовали вируса и ще спечелят цяло състояние от нова ваксина, която са създали заедно с фармацевтичната индустрия. Имаше дори съобщения, че "новият световен ред" - класическото конспиративно плашило, включващо глобалния елит – е измислило ебола, за да наложи карантини, забрани за пътуване и в крайна сметка военно положение.

Въпреки че повечето теории за момента виреят само в периферията на Интернет, няколко упорити конспирации все пак се промъкнаха в масмедиите. В последните няколко седмици американски консерватори като Ръш Лимбау и Лора Ингреъм разпространяват идеята, че президентът на САЩ Барак Обама е изпратил помощ на Африка, рискувайки живота на американци, заради чувство за вина за робството и колониализма. А само преди дни, хип-хоп изпълнителят Крис Браун заяви в Twitter пред своите 13 млн. последователи: “Не съм сигурен... но си мисля, че тази епидемия на ебола е форма на контрол на броя на населението.”

Конспиративните теории винаги са вървели в тандем с новините, предлагайки "алтернативни" обяснения на трагични или объркващи събития

Въпреки че обикновено биват отхвърляни като деструктивна комбинация от неверни твърдения и глупости, те доста често отразяват страховете сред обществото.

“Конспиративните теории не е нужно да бъдат верни, за да говорят нещо за нас самите,” казва Майкъл Баркън, пенсиониран професор по политология в университета в Сиракюз и автор на книгата “Културата на конспирацията: апокалиптични визии в съвременна Америка”. “Те не са ефективни като точни описания, а като израз на тревожност.”

Например тезата, че грижещите се за общественото здраве институции са в заговор с големите фармацевтични компании с цел съзнателно разпространяване — и последващо лечение — на ебола като средство за трупане на печалби звучи като сюжет на долнопробен летен трилър, но всъщност се опира на реален аспект на американската система за здравеопазване, коментира Марк Фенстър, професор в колежа по право "Левин" към университета във Флорида и автор на книгата “Конспиративните теории: потайността и властта в американската култура.”

“Реалността е, че разчитаме на частни корпорации да разработват и произвеждат лекарствата,” казва той. “Може и да не ни харесва този факт, но не е толкова трудно или параноично да си представиш частни компании да действат в името на собствената си максимална изгода.”

Според Фенстър теорията има успех, защото звучи достатъчно правдоподобно - тоест в нея има достатъчно убедителност, за да “звучи правдиво, когато бъде свързана с ебола”


Не е изненадващо и че популистки и антиправителствени конспирации изобилстват в момент, когато според социологическите проучвания доверието на американците в правителството им е достигнало рекордни низини. Всъщност повечето теории намират плодородна почва точно сред тези хора, които се възприемат като като безпомощни да противодействат на "доминиращата клика" на "тайния елит".

В този модел със сигурност със сигурност се вписва и твърдението, че американското Министерство на отбраната е създало ебола във военна лаборатория, за да прочисти по малтусиански света от прекалено многобройното население. “Конспирациите "срещу безпомощните" като цяло са ефективни, защото масите често се чувстват точно така,” казва Джеймс Бродерик, съавтор на “Мрежа от конспирации: ръководство за сайтовете за конспиративни теории в Интернет”. “Те отразяват и закрепват идеята, че обикновените граждани са жертва на властта.”

Вирусните епидемии отдавна са любима тема на конспираторите – още от средновековието, когато лидерите на еврейската общност в Толедо, Испания, са били обвинени, че са разпространили Черната смърт.

В последно време и за епидемията от СПИН се твърдеше, че е причинена от правителствен заговор


Според експертите вирусът на ебола е класически пример за плодородна почва за конспиративни теории: безшумен убиец, който прониква в тялото незабелязан и не се проявява в продължение на седмици. Произходът му е неясен, а симптомите - ужасни.

“Болестите са особено подходящи за конспирации, защото са невидими и се предават невидимо,” казва Баркън. “Съответно сетивата не могат да ни покажат как точно се разпространява опасността. Теорията има отговор за това, който обвива случващото се в мистерия и ужас.”

Много конспиратори се гордеят, че разполагат с вътрешна информация, но в случая с ебола подобни твърдения за информация или дезинформация — все пак не забравяйте, според авторите на някои от тези теории и правителствата са замесени! — само разрушават доверието на обществеността, когато то е най-необходимо.

“Ако това бяха просто мнения, които хората са изрекли в токшоута, или на вечертни партита, би могло да се твърди, че няма големи щети,” коментира Бродерик. “Но когато институции със световен престиж като CDC биват представяни като марионетка на новия световен ред или огромни корпорации, това естествено е много опасно.”

Въпреки това за някои учени конспиративните теории са полезни, защото те позволяват на хората да "изпуснат парата" и разкриват на скрити страхове


“Възприемам тези неща като начин за представяне и разбиране на света, като предлагане на сюжети,” казва Фенстър. “Това не е непременно нещо лошо. Конспиративните теории са нещо, което присъства в ежедневието ни като начин за разказване на истории, като начин да обясним какви и кои сме.”

Oще: ваксина  вирусът ебола  ебола  конспиративни теории  конспирация  корпорации  лекарства  медии  новини  правителства 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.