За проблемите с циганите. Поглед откъм Франция | webcafe.bg
Webcafe

За проблемите с циганите. Поглед от Франция

Веско Станин
04.10.2010, 13:35 (обновена 05.10.2010, 12:10)
роми

Снимка: © БГНЕС

Формулите за мирно съвместно съжителство не могат да се реализират без участието на самите етноси - в случая ромите

Проблемите на българите с циганите са с дълга история. Същото е и в цяла Европа. Наскоро, преди медийната буря във Франция и Европа, гледах по френска телевизия филм-репортаж "Кой се страхува от циганите?"

(Само да не каже сега някой, че и тук "подгряват" хората за "предстоящи НЕОЧАКВАНИ събития?)
И французите не обичат много тези "крадци на кокошки" и ята от всеядни "скакалци".

Та, в последно време цяла Европа спряга общественото внимание към съдбата на циганите. Макар и това вече да отшумява като тема в медиите, щото темите се промениха - и съдбата на френските и европейски цигани остава... за в бъдеще.

Заради репатрираните преди седмици 8500 румънски и български цигани, евродържави и еврочиновници осъждаха Франция за "расизъм", плашиха я с даване под съд, сравниха случаите с депортациите на евреи през Втората световна война!

Френски "защитници на демокрацията" пък дори напомниха, че Хитлер е депортирал от Европата също и милиони цигани, без дори да ги е броил и слагал в списъци както евреите. Дори извадиха исторически справки, от които се вижда, че е имало доста цигани, измъкнали се от депортацията, участници в антифашистката съпротива тогава! (Е... у нас такива не е имало, щото, бидейки съюзници, просто не позволихме на Хитлер да депортира от България ни евреи, нито дори цигани!)

Отношението на французите към ромите ли? Като на българите

Какво всъщност е отношението на европейските държави към циганските им малцинства? От двайсетгодишните ми спомени и живот във Франция отчитам, че отношението на обикновените французи към циганите не е никак по-различно от отношението и страховете на българите.

Но сега вече стана ясно, че дори и във Франция си имат проблеми с "пътуващите хора", както ги наричат официално. Просто досега там за циганите бяха изградени удобни "ниши", предпазващи населението от чести сблъсъци и конфликти. И нещата си стояха в едно "крехко"равновесие.

Но започнаха да се донаждат - към ударите от обедняването и растяща безработица на французите, и много нови напрежения, породили упреци към сегашните управници. Най-вече заради новопристигащите десетки хиляди румънски, български и други цигани.

Набъбнаха незаконни гета в покрайнините на големите градове. Заляти баха градски площади и метра с ята от "гладни гларуси" - просяци, джебчии, проститутки, крадци на кабели и всякакъв скрап.
Именно затова, след кръвопролитна престрелка на полицията с въоръжени гангстери от "пътуващи хора" (в Марсилия май), загина полицай и пламнаха безредици!

За да обосноват твърдите действия на полицията, и за да покажат на французите, че се борят срещу несигурността, властите извъднъж... откриха и истинските виновници - циганите от Източна Европа!

И се лансираха медийно оркестрирани разрушавания на "незаконни бидонвили от стари каравани и ламарини". Взеха се и "смели" решения за "репатриране" на чужди граждани, в разрез с политиката и законите на ЕС за свободно движение на хора и стоки от общността.

Вярно, че за разлика от нашите родни политици (когато някой си ги критикува), френските управници и президентът им не се стреснаха дори от заплахите на Брюксел за международен съд за расизъм! Не започнаха да мрънкат нихилистични оправдания, нито пък дадоха обратен завой, а просто "сложиха медиен капак". Но това е тема на друг разговор.

Засега е ясно, че се екстрадират не само румънските цигани (за наличието на български такива все по-малко се споменава). Ясно става също, че поне Румъния ще получи мнооого пари и помощ за подобряване на живота на циганите си! (а Бойко Борисов-ци ще си останат пак с....."шланг без вода".)

Знаете ли, че...

Продължавам с френската гледна точка.

Знаете ли, че френското законодателство е предвидило задължение на всички селища с над 5000 жители, да подготвят асфалтирани, електрифицирани и оборудвани с водомери чешми и колектори... терени за къмпингуване на "пътуващите хора"?

Знаете ли, че на тези терени има дори и тоалетни, бани и оборудване с перални помещения? И че там цигански пътуващи групи могат да остават определен брой месеци, като си плащат водата и тока!

Френската държава освен това е назначила социални работници и "образователи", често от цигански произход. И тези хора се занимават с административното регистриране на "пътуващите хора", със записването на децата им в местните училища, както и с подробно отбелязване на оценки и детайлите по образованието, за да има реално познаване на живота на тези хора при всяка временна смяна на населено място!

Има, разбира се, и много богати "пътуващи хора" във Франция. И тези хора активно подпомагат събратята си за достоен живот. Как? Ами, ако вземем за пример "панаирджиите"- собственици на виенски колела и други подобни машини за увеселение по панаири и празници, ще видим че има хиляди техни съграждани, които работят на заплата, и се придвижват с караваните от панаир на панаир!

Собственици на фирми също има, и най-много от работниците им пак са "пътуващи хора".
Освен това има немалко цигани, които са си намерили добра работа и занаят, и са се заселили като другите емигранти и французи в населените места!

За наличието на криминално проявени "пътуващи хора" аз нямам конкретни данни. Знам, че има много, както има такива от всякакви етноси!

Ще ви преразкажа обаче мнението на самите цигани към етикета "пътуващи хора". Френските цигани държат да се посочва името на групата към която принадлежат. Било то "мануши", "житани" и цял куп още, като дори си спомням как една циганка мотивира това деление с думите: "Вижте... ние сме по-бели и красиви от тия, които са по-мургави и грозни". Според френските цигани, техните племена се настаняват по европейските земи в ранното средновековие, и идват от Индия, защото ги прогонили индийски племена.

Иначе у нас доскоро циганите също се деляха на "бургуджии", "копанари" "кошничари"... че и "музиканти". Сега обаче всички се сърдят, че им викаме още цигани. Имам един съученик - циганин"музикант", който при последното ми идване в България, ми говори за "мръсните мангали" - определение, което според него характеризира просяци и крадци сред самите цигани! Щом искат, нека да са РОМИ!

Какъв всъщност е проблемът?

Нужна ни е кръгла маса" по реални формули за адаптация.

"Ромите" са хора, които се самоопределят като "свободно придвижващи се, и свободно мислещи хора", интересуващи се най-вече от съвместно съществуване с етно-културните си събратя. Те държат да не ги "размиват" в разни национални общества, които всъщност винаги ги държат настрана като "заразни"!

Има ли по света и у нас формула за "взаимно съжителство с циганите (пък и изобщо с малцинства") ? Надали, но поне в България като че ли е време да проучим опита на Франция.

И у нас, както във Франция, това не трабва да става без АКТИВНОТО участие на български цигани от всички населени места, от всички имотни прослойки на циганската общност!

Ако има най-после зрялост и искрено желание за решаване на проблемите, може би ще организират най-после една "Кръгла маса по проблемите на съжителството". И то с мотото: "Бъди свободен, и НЕ причинявай никому това, което не би искал да ти причинят!" Бих добавил: "Дори и да са те провокирали".
Защото все това им е обяснението на престъпилите общочовешките и наказателните закони цигани и всякакъв вид криминално изявени личности у нас и по света!

Мислите ли, че дори самите цигани у нас не могат да проумеят, че прекият "причинител" за хулигански прояви, или убийство, всъщност рядко са тия, дето ги обиждат и третират зле?

Мислите ли че "царКировци" и други там бг-"цигански барони" и депутати не биха могли да помогнат да се спрат непрестанните плаканици на циганите за "държавни пари и жилища, и ...да им се плаща ток и вода...щото.....нямат просто визия за достоен живот! (Нали заради търсенето и откриването на алтернативи по тези въпроси им се дава МЯСТО в обществено-политическия ни живот?)

Мислите ли че няма в България богати цигани, които си имат собствени фирми и могат да назначат свои хора там? Мислите ли, че "РОМСКИ активисти и депутати" не могат да се договорят с държавата, да се намери формула за изграждане на кварталчета със сглобяеми фургонни постройки, за да има къде да живеят и работят циганите? (Па дори и да издействат закон, който да им позволи да се придвижват спокойно от място на място и да се заселват, както е във Франция например.)

С всичките там детайли, социални работници, и възможност (задължителна) за ходене на училище!

Би било добре да спрат нашите политици и общественици с бозави приказки и "купуване на гласове", ами да си дадат сметка, че е време да сменят нещата, променяйки начина си на мислене и гледната точка.

Но пък.... откъде накъде някакъв тъп емигрант ще дава акъл на тези "учили хора"?

Oще: гета  депортиране  кръгла маса  опит  пътуващи хора  роми  франция  цигани 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

3 Крив Макарон | 05.10.201015:29

Много е досадно, когато някой журналист, блогър или просто начинаещ графоман почне да реди сълзливо-сополиви тиради за онепрвданите "братя" от малцинствата. Тези емоционални акробатики са толкова отблъскващи и ненужни. Всички знаем, какво значи цигания и интересно, че най-големите защитници на циганите живеят най-далече от тях. Циганин змачи непоносим, смърдящ, гнусен, крадлив, нападателен, извратен, немислостив към старци и деца, маймуночовек, натрапил се близо до нашите жилища, способен на низости и лицемерие човекоподобен. И някои хора решават да ни натрапят чувството за вина, на нас работещите и образованите, че циганите са такива, само и само да се изживяват на социални арбитри и хора с поглед над дребнавото простолюдие. Гадни са тези "някои", не само за нас, но и за циганите, които обричат на все същата мизерия, уж защитавайки правата им.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.08.2010, 01:03

2 Radoslav Nenchovski | 05.10.201009:07

Е к'во се чудиш? Като ни управляват мангали така ще е. Затова все повече се замислям дали като си сменям личната карта да не се пиша циганин, та да не плащам нищо.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.10.2010, 20:33

1 Гризли | 04.10.201022:05

Не се учудвам, че изгониха циганите от Франция...
Бих искал да знам как бихме реагирали ние, ако до къщата ни, непосредствено зад оградата, се настани цигански катун... С всичките му там огньове, каруци, магарета, боклуци, шумотевици и тем подобни... И какво бихме направили, ако всеки ден някой влиза по двора, обикаля и прибира какви ли не неща, врънка постоянно за пари или за храна, кани събратята си да живеят при него, ...
Със сигурност няма да сме доволни и щастливи. И ще се чудим какво да направим, за да ги махнем оттам и да си върнем предишното спокойствие, тишина и чистота.
Защо тогава всички скочиха срещу Франция, че депортира циганите? Никой не иска проблеми в двора си, особено от чужди граждани...
Вярно, че е лицемерно да правиш забележка на другите държави, че не се грижат за малцинствата си и не спазват правата им, а в същото време да гониш хората от същите тези малцинства, но... Все пак на първо място е собствената "безопасност" и грижата за собствените граждани, след това и грижата за останалите, особено от този доста "антисоциален" тип...
Така че според мен е нормално да се депортират циганите. Ако се направи обществено проучване съм сигурен, че по-голямата част от българите ще искат да ги депортират дори от България... Само че няма къде...
Всъщност не знам защо досега циганите не са си създали държава някъде. Щеше да е интересно да им се осигури някъде място, където да си живеят сами, да се грижат сами за себе си, да се управляват сами, сами да просят от себе си, да се справят с престъпността по между си, с кражбите и нападенията и всичко останало...
Защото сега е много лесно - живееш някъде и постоянно хленчиш, искаш, просиш, взимаш и какво ли не, без да положиш дори елементарни усилия да излезеш от дупката, в която сам се държиш! И после само да се жалваш, че никой нищо не прави за теб.

Но нали така е най-лесно! Защото си малцинство и имаш много права и привилегии. За разлика от малоумниците, които се чудят как да те интегрират... И как да не накърнят малцинствените ти права!
А същите тези права всъщност да мно-о-го по-големи от правата на т.нар. мнозинство! Защото:
- В цял свят е забранена търговията с хора - у нас циганите се купуват и продават като животни. Било нормално, било стара тяхна традиция...
Ами много се радвам, че не са канибали тогава!!! Иначе отдавна да са ни изяли!
- По цял свят сексът с малолетни и непълнолетни е престъпление - у нас циганите се "женят" на 12-15 години и до 25 вече имат една камара деца. По-голямата част от които се оставят на държавата, т.е. на нас, за да ги гледаме.. А тези, които си остават вкъщи, крадат и просят, пак от нас... Т.е. пак ние ги гледаме...
В тази връзка - какво ще стане, ако аз спя с някоя 12-15 годишна? Колко години ще лежа в затвора? И защо за тях да е нормално, а за нас да е подсъдно?! Нали законът е за всички?!
- Образованието е задължително за всички, защо за тях не е? Колко цигани завършват поне основно образование?!
- Ако някой от нас не си плати тока или водата знаем какво се случва... Защо циганите не плащат нищо, а държавата им опрощава всичко?!
- Ако някой от нас краде ток или вода пак знаем какво се случва... Защо няма наказани цигани за това?! Как така всички крадат от трафопоста, полицията, електроразпределителното дружество и кой ли още не знае, а никой не взима мерки?! Открито се толерират кражбите...
- Защо на мен държавата не ми построи къща, в която да живея?! Защо държавата не търси отговорност за изгорената дограма и настилка, за продадените панти, дръжки, кабели и какво ли не от същите тези къщи?!
- Защо като ме нападне циганин на улицата, а аз успея да се самозащитя, същия този циганин подава оплакване срещу мен, че съм му нанесъл телесна повреда и може да ме осъди?!
- Защо циганите все се оплакват, че нямат работа, а дори и не се опитват да си потърсят?! А държавата продължава да им плаща социални помощи?!
- Защо циганите, като не могат да си намерят работа, обвиняват нас и същата тази държава?! А същото време не могат да напишат вярно дори собственото си име, не могат да четат, не знаят елементарни неща, не могат да работят на компютър, не знаят чужди езици... Защо аз мога?!
- Защо дори циганските собственици на фирми избягват да наемат на работа хората от собственото им малцинство?! Може би защото са много квалифицирани?!
- Защо ....
- Защо ....

Още толкова много въпроси, които могат да се зададат от всеки от нас...

Ето затова Франция изгони циганите - защото от тях не може да се очаква нищо добро! Защо не изгони българските и румънски специалисти, работещи там?!
А ние тук сме орисани да търпим какво ли не, защото били малцинство...
Всъщност на всеки вече е ясно кой точно е малцинството на практика.
Но щом всичко това става благодарение бездействието на държавата, значи такава ни била съдбата... В България...
Може би съдбата ни по света ще е друга, но какво да правим, ако си искаме държавата?!
   

оценка

+0 -0