Аферата Саркози: въпроси и отговори | webcafe.bg
Webcafe

Аферата Саркози: въпроси и отговори

Webcafe.bg, по Huffingtonpost.fr
02.07.2014, 14:26 (обновена 03.07.2014, 11:20)

1 от 6 снимки Назад Напред

саркози

Без прецедент: Никола Саркози е първият бивш държавен глава на Франция, задържан от органите за сигурност. Подслушван, арестуван, обвинен. Какво означава това? (Вижте галерията)

Прокуратурата повдигна обвинение на Никола Саркози в нощта на вторник срещу сряда за предлагане на подкуп, активна търговия с влияние и прикриване на нарушена следствена тайна. Неговият адвокат Тиери Ерцог и висшият магистрат Жилбер Азибер също получиха обвинение в хода на разследването. Как се случи всичко и какво означава това?

Защо е бил подслушван Никола Саркози?

Тази необичайна мярка (доколкото се отнася до бивш държавен глава) е поискана от магистратите Серж Турнер и Рене Груман, които от април 2013 г. водят разследване по подозрения - до момента недоказани - че либийският диктатор Муамар Кадафи е финансирал предизборната кампания на Никола Саркози през 2007 г.

Преди това прокурорите получават разрешение за подслушване на няколко приближени на бившия президент - Клод Геан и Брис Ортфьо (бивши министри на вътрешните работи) и Мишел Годен (бивш директор на Националната полиция на Франция).

Разговорите на Годен са предизвикали съмненията на разследващите, че чрез полицейски служител се прави опит да се получи тайна информация за хода на разследването. През септември 2013 г. е взето решение да се използват СРС и спрямо бившия държавен глава.

Какво общо има между либийското финансиране и търговията с влияние?

Докато подслушват Никола Саркози, следователите разбират, че той използва специален телефон за разговорите с дългогодишния си адвокат Тиери Ерцог. Номерът е регистриран под фалшива самоличност на името на Пол Бисмут. Разследващите са убедени: Никола Саркози знае, че официалният му телефон е подслушван.

През февруари се получават доказателства, че Саркози и адвокатът му се опитват да се доберат до информация от разследването, като влизат в контакт с висшия магистрат от касационнния съд Жилбер Азибер. В замяна - на Азибер е обещана подкрепа за получаване на пост в Монако. Пост, който той така и не получава.

Следователите изпращат сигнал до новосъздадената финансова прокуратура, която на 26 февруари взема решение да открие досъдебно производство за търговия с влияние и разкриване на следствена тайна.

Защитен ли е Никола Саркози заради статута си на бивш президент?

По никакъв начин. Предполагаемите престъпления са извършени месеци след като той е напуснал президентският пост. Съответно - има правата и задълженията на обикновен гражданин.

Това е първият случай, при който е арестуван бивш държавен глава. Никола Саркози беше обвиняем и по делото "Бетанкур", което впоследствие беше прекратено. Но дори тогава получи обвинението си директно от магистратите в Бордо, а не беше задържан.

Друг бивш президент - Жак Ширак - беше осъден през 2011 г., защото като кмет на Париж е злоупотребявал с публични средства чрез фиктивни общински работни места. Той никога не е бил арестуван по време на разследването.

Какво означава търговията с влияние?

Търговия с влияние е престъпление, извършено от длъжностно лице, което иска или получава облаги в замяна на решение, зависещо от функциите на поста му; или в замяна на "осъществено или предполагаемо" упражняване на влияние върху вземане на решение. В случая на Никола Саркози - престъплението е, че е направено подобно предложение на длъжностно лице.

Не е задължително договорката да е реализирана. Затова - няма значение дали Жилбер Азибер е получил обещания пост в Монако, нито дали в крайна сметка е имал реално влияние върху делото. Ако обвинението бъде доказано, той ще трябва да понесе наказателна отговорност.

Търговията с влияние е описана в няколко текста на Наказателния кодекс на Франция, който предвижда затвор до 10 години и глоба от 150 000 евро, в зависимост от обстоятелствата. Съдът може да наложи и допълнителни наказания, като лишаване от някои граждански права.

Oще: жак ширак  корупция  либия  муамар кадафи  незаконно финансиране  никола саркози  подслушване  разследване  сарко  срс  търговия с влияние  франсоа оланд 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.