Признанията на Siemens за подкупите помагат на акционерите, убеден е финансовият директор Джо Кезер | webcafe.bg
Webcafe

Как Siemens преодоля скандала за подкупите и рецесията

Webcafe.bg , По Bloomberg
11.04.2010, 14:21 (обновена 12.04.2010, 14:23)
Сименс

Снимка: © Getty Images

Концернът Siemens не само успя да преодолее скандала с подкупите, по който плати рекордна глоба от над 1 млрд. долара, но и успешно се преструктурира при кризата

През ноември 2006 г. Джо Кезер е едва от 6 месеца на новия си пост като главен финансов директор на Siemens AG, но вече имал постижения, които да демонстрира. Той спомага за договарянето на съвместно предприятие на Siemens и Nokia Oyj, които комбинират своите поделения за телекомуникационни мрежи, което води Siemens до реализацията на най-голямото досега тяхно предлагане на облигации в САЩ, и привежда финансовите отчети на фирмата към международните стандарти.

Това, което 52-годишният Кезер, служител на Siemens през цялата си кариера, не е знаел, е, че му предстои да се изправи пред най-тежкото си предизвикателство до този момент. На 15 ноември 2006 г. полицията нахлува във фирмените офиси на Siemens като част от разследване по обвинения в подкупи и рушвети, което в крайна сметка се разпростира в 12 страни.

Главният изпълнителен директор Клаус Клайнфелд се оттегля през 2007 г., след като бордът на фирмата дава да се разбере, че не би подновил договора му. Към него не са предявени обвинения за нарушения на закона.

Siemens, производствен гигант, чиито продукти варират от енергийни турбини до медицински скенери - и чиито филиали се разпростират по цялото земно кълбо, в крайна сметка се признава за виновен в нарушения на клаузите на американския закон за чуждестранните корупционни практики и плаща $1.6 млрд. глоби на американските и немските регулаторни органи. Рекордна глоба, налагана до момента на компания за корупционни действия.

Кезер никога не е бил обвиняван за нарушаване на закона. Като член на мениджърския екип на Siemens, първоначално е бил под подозрение, разказва той. След като независимо разследване, проведено от страна на одиторския комитет на Siemens, не установява той да е включен в корупционната схема, му е дадена възможност да помогне при прегледа и коригирането на счетоводството на фирмата за отминали години - до 1999 г. включително.

"Времената бяха доста тежки," казва Кезер в интервю в нюйоркския офис на компанията. "Това беше много мрачен момент от историята на Siemens. Като погледна назад, вероятно бих се чувствал изкушен да кажа, че е било за благото на Siemens, че тогава са била заловени за подкуп - и че фирмата е имала възможността и шанса да обърне нещата и да затвори тази страница  история завинаги."

Акционерите одобряват споразумение между фирмата и девет нейни бивши ръководители във връзка с разследването през януари. Според сделката, ръководителите, включително бившият изпълнителен директор Клайнфелд, ще платят на фирмата обезщетения за неуспеха си да прекратят употребата на подкупи за печелене на договори, като цяло приключвайки изпитанията на Siemens. Двама бивши мениджъри предстои да бъдат изправени пред съд в Мюнхен следващата седмица по обвинения в нарушаване на доверието и спомагане за подкупи.

Предизвикателството пред Кезер сега е да повиши печалбите на фирмата, докато глобалната икономика се възстановява от най-тежката рецесия от времената на Великата депресия.

Роденият в Бавария Кезер, който се присъединява към Siemens през 1980 г. като служител в групата за компоненти на фирмата, работи в тясно сътрудничество с изпълнителния директор Петер Льошер, бивш мениджър на Merck & Co., който става първият външен човек, оглавил Siemens. Назначен е през 2007 г. след напускането на Клайнфелд.

52-годишният Льошер променя структурата на Siemens, така че тя да се концентрира върху три основни поделения - индустриално, медицинско и енергийно - и подменя половината от стоте най-високопоставени мениджъри на компанията.

Преструктурирането намалява разходите, позволявайки на фирмата да увеличи т.нар. секторни печалби, или оперативните печалби преди облагане с данъци, в трите поделения през фискалната 2009 г., въпреки че приходите и поръчките спадат по време на икономическата криза. "Това всъщност би означавало, че в момента, в който нашият бизнес се възстанови и се разрасне, ще получим постепенен марж," казва Кезер.

Акциите на Siemens са печеливши, тъй като ходовете за намаляване на разходите спомагат за растеж на печалбите. Фирмените акции се покачват със 71 процента през 12-те месеца до 7 април, като достигат 75.06 евро, надминавайки темповете на 44-процентния растеж на немския индекс DAX за същия период.

Кезер казва, че не е сигурен кога ще се случи стабилно възстановяване, особено в областта на производството. "Има сигнали, които ни дават надежда, но няма цялостна картина какво ще прави индустриалният свят занапред," обобщава той.

Ръководителите на Siemens са също толкова предпазливи дори след новината, че печалбите надвишават очакванията на анализаторите за първите три месеца на фискалната 2010 г. Фирмата затвърждава водещото си място в секторните печалби от трите основни поделения от 6 млрд. евро до 6.5 млрд. евро за цялата фискална година, която ще приключи на 30 септември.

Кезер каза през февруари, че Siemens може да преразгледат целевите си печалби, когато бъдат представени резултатите за второто тримесечие, когато перспективите за индустриалните бизнеси на фирмата може да станат по-ясни. По думите му Siemens очакват да научат повече за търсенето от клиентите на Хановерския панаир - събитие за индустриалния свят, който се провежда в Хановер, Германия от 19 до 23 април.

"Очакваме да получим много по-подробна информация какво нашите важни клиенти смятат да правят, какви са плановете им за следващите 12-18 месеца," казва Кезер. Siemens ще оповестят печалбите си за януари-март на 29 април.

Дори ако търсенето нарасне тази година, Кезер казва, че няма вероятност тези печалби да се върнат към нивата отпреди рецесията в близко бъдеще. "Нашата гледна точка за глобалния бизнес е, че са необходими години, докато се върнем отново на нивата от 2008 г., откъдето започнахме - вероятно през 2011, ако не и през 2012 г."

Когато растежът се възобнови, Кезер казва, че географската ситуация ще бъде различна, като ще доминира търсенето от Китай, Индия и Бразилия, вместо Европа и САЩ, както беше преди. Siemens се подготвят за тези нови реалности, като преразглеждат регионалните си поделения и работната сила.

През януари Siemens оповестиха съкращения на около 2000 работни места в Германия, където фирмата е започнала бизнеса си преди 163 години.

"Това са места в индустриалната област, технологии на двигатели и индустриални решения, където знаем, че нещата няма да се възстановят," казва Кезер. "А ако се възобновят, те ще бъдат в Индия или Китай."

Siemens съобщиха през март, че ще елиминират допълнителни 4200 работни места в поделението си за компютърни услуги SIS. Съкращенията се добавят към повече от 20 000 закрити работни места м.г., които свеждат глобалния състав на персонала на компанията до около 402 000 души. Една трета от тях са в Германия.

Кезер казва, че промените, въведени от Льошер през 2007 г. са помогнали на фирмата да устои на икономическия срив, но че дълго прилаганите политики също са играли роля за това. Сред тях са принципите никога да не се използва краткосрочно финансиране за осигуряване на средства за дългосрочни активи - умна стратегия, която предпазва фирмата, когато финансовите пазари замръзват през 2008 г. Повечето от дългосрочните дългове на компанията в размер на 15.8 млрд. евро са дължими едва през 2014 г. и дори по-късно, според информация на Bloomberg.

"Винаги сме били изключително стабилни и безкомпромисни в тази насока, и това даде много добри резултати," заключава Кезер.

Siemens нямат дължими облигации за тази години. През 2011 г. са платими две емисии на обща стойност 3.55 млрд. евро, по данни на Bloomberg.

Кезер също така отдава дължимото на европейския паричен съюз за помощта му в запазването на региона по време на финансовата криза. "Настроен съм много позитивно към еврозоната, защото ако нямахме еврото в последните 18-24 месеца, щеше да бъде голямо предизвикателство за европейските лидери да удържат всичко от срив," казва той.

Сега, когато кредитните пазари вече са стабилни, Кезер казва, че фирмата може да предпочете да рефинансира някои дългове за тази година, докато лихвите са ниски, вместо да рискува растеж на кредитните разходи за 2011 г. "Не искам да се окажа неподготвен след година с фискални или монетарни действия, които биха се отразили негативно на фирмата," завършва той.

Oще: siemens  германия  джо кезер  криза  подкупи  рецесия 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.