Интернет помага на закъсали пътници | webcafe.bg
Webcafe

Бърза помощ идва по Интернет

Webcafe.bg , По CNN
21.04.2010, 17:04 (обновена 22.04.2010, 15:11)
Лаптоп

Снимка: © Getty Images

Закъсал пътник търси помощ в социалните мрежи

Чичото на Джоуи Къминс страда от мултиплена склероза и състоянието му сериозно се влошава, докато родителите на Джоуи са на круизен кораб, плаващ от Барселона. "Нещата се влошиха по средата на пътя и оттогава те водят отчаяна битка да се доберат до дома," съобщава по електронната поща 28-годишният Къминс, ландшафтен дизайнер в Дъблин.

След като полетът на родителите му до Ирландия е отменен заради облака от вулканична пепел над Европа, Къминс започва да организира транспорт за тях и приятелите им. Пуска онлайн съобщение, за да намери достатъчно пътници, които да запълнят чартърен автобус.

Елизабет Варли се свързва с Къминс през Twitter. Тя от три дни се опитва да достигне до родителите си в Лондон, за да ги срещне със своя бъдещ съпруг. Заради вулканичната пепел те пропуснат годежното парти на дъщеря си през уикенда. Варли не е виждала родителите си, които живеят в Австралия, от две години. "Те никога не са виждали годеника ми. Така че отчаяно се опитвам да ги доведа, преди да се наложи да се върнат в Австралия", пише 33-годишната Варли по електронната поща.

Откакто облакът от вулканична пепел блокира полетите над голяма част от Европа, непознати пътници и техните близки се откриват един друг в Интернет и си помагат да стигнат там, където трябва.

Родителите на Варли вероятно ще се окажат с една стъпка по-близо до дъщеря им, която работи с Къминс и друг човек за организирането на автобуси от Барселона - където нейните родители също са се озовали - до пристанища във Франция.

Третият организатор - Сара Бил, преподавател от Дъблин, се свързва с Варли във Facebook. Единият от пътниците в автобусите, които тръгват от Барселона, ще е 20-годишният й брат Андрю, който се е добрал до Испания, когато не могъл да се върне у дома от почивката си в Португалия.

Facebook, Twitter, web форуми и устни разговори свързват още пътници за автобуси, които искат да достигнат до Франция, казва Бил. "Открихме хора, които също се опитват да направят същото - и работим заедно."

По план в автобусите трябвало да се качат повече от 100 пътници, но много от тях се оттеглят в последните минути, когато се появяват вестите за възобновяване на дейността на летищата, казва Къминс. Някои пътници се свързват за споделяне на автомобилен транспорт из европейските страни.

Базираният във Флоренция web сайт RoadSharing.com, където пътниците могат да уговорят безплатно споделени пътувания, се радва на огромна популярност, заради трафика от пътници, които се опитват да стигнат до дестинации из цяла Европа.

Говорител на сайта казва, че обикновено има между 2500 и 3500 уникални посетители на ден. В понеделник сайтът е имал 17 000 уникални посетители за няколко часа - а пътниците са въвеждали дори още повече информация за пътувания във вторник, отколкото в понеделник.

Фадела Седини, която е на изложението за мебели Милано, публикува предложение за извозване на пътници, които искат да стигнат от Милано до Лондон. Годеникът й изпраща кола от Лондон, за да я прибере, след като полетът й от British Airways е отменен в понеделник.

Повече от 30 души се свързват с нея чрез RoadSharing, Facebook, чрез електронна поща и по телефона за място в колата за 5-6 пътника, казва тя. Пътуването ще излезе 250-300 британски лири на човек, съобщава публикацията й в RoadSharing.

За много пътници и близките им достигането до определена точка е доста сериозна одисея. Първоначалните планове на родителите на Варли например са били да летят от Истанбул до Мюнхен - и оттам за Лондон. Вместо това те се добират до Испания, и след като автобусът от Барселона пристигне в Кале, Франция, ще се качат на ферибот през Ламанша.

Oт пристанището Варли е договорила споделен транспорт, който да ги докара до Лондон. "Нямам търпение да ги видя. Жалко, че пропуснаха нашето годежно парти, но нямам търпение те да се срещнат с чудесния ми годеник. Сигурна съм, че много ще се харесат."

Oще: интернет  полет  помощ  пътници 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.