Бум в ранния пубертет при момичетата | webcafe.bg
Webcafe

Все повече бели момичета - все по-рано в пубертета

Webcafe.bg , По сп. Time
10.08.2010, 14:06 (обновена 11.08.2010, 08:24)
пуберки

Снимка: © Getty Images

Все по-често момичета в САЩ навлизат в пубертета по-рано

Все по-често момичета навлизат твърде рано в пубертета, констатира ново изследване.

Между 2004 и 2006 г. два пъти повече бели момичета в САЩ са проявили признаци на увеличение на бюста на 7-годишна възраст, в сравнение с 1997 г.

Процентът афроамерикански момичета, проявяващи същия ранен признак на пубертет, е останал постоянен през същия период.

Анализът е извършен от изследователи в общия център на САЩ за профилактика на рака на гърдата и екологични изследвания. Той е и поредното доказателство, че началото на пубертета при момичетата може да се измести по-рано - поради затлъстяване или излагане на въздействието на химикали в околната среда.

Ранният пубертет е повод за притеснение

По време на половото развитие производството на естроген в тялото се увеличава, което е рисков фактор за рак на гърдата. Твърде рано е да се каже дали настоящото поколение момичета, които са първите, демонстриращи толкова ранни признаци за пубертет, ще имат по-високо ниво на раково заболяване като възрастни. Но новото изследване може да положи основи за отговора на този въпрос в предстоящите години.

Изследването, чиито резултати бяха публикувани в изданието "Pediatrics", ще продължи да следи развитието на момичетата в продължение на още пет години, когато повечето от тях ще имат своето менархе - първия месечен цикъл.

Д-р Франк Байро, директор на клиниката по медицина на подрастващите в педиатричната болница в Синсинати, се надява, че с продължаване на изследването ще могат да се изяснят причините за ранния пубертет.

Той предполага, че основният стимул за проявата му може да е наднорменото тегло и затлъстяването - тъй като естрогенът се отделя в мастната тъкан.

Но излагането на химикали в околната среда - включително пестициди и нарушаващи ендокринния баланс химикали като бисфенол A (който често присъства в състава на пластмаси, и фталати, съдържани в много козметични препарати), също оказва влияние.

Колко рано може да започне пубертетът?

Досега (през последното десетилетие) началото на пубертета сред афроамериканските момичета не се е измествало по-рано - това според Байро може просто да отразява факта, че те вече са достигнали минималната биологична възраст, при която може да започне половото развитие.

"Колко по-напред може да стигне? Може би бялото население още не е достигнало този биологичен минимум", казва той.

В бъдеще Байро и останалите изследователи искат да проучат потенциалните ефекти от ранното съзряване върху здравето, когато момичетата от изследването достигнат пълнолетие: дали по-дългото времетраене на пубертета ще повлияе например на способността им да забременяват, или на риска от рак - и могат ли тези ефекти да бъдат контролирани?

Групата на Байро започва да анализира кръвни проби на участниците в изследването с надеждата да бъдат идентифицирани признаци в кръвта, свързани с ранна поява на пубертета. Тези признаци може да помогнат на лекарите да разпознаят ранния пубертет и да бъдат информирани за потенциалните последици от него за здравето.

Oще: изследване  момичета  пубертет 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.