Величие и падение на куртизанките (пардон, на демоскопите!) | webcafe.bg
Webcafe

Величие и падение на куртизанките (пардон, на демоскопите!)

Митко Новков , в. Култура
30.10.2011, 14:44 (обновена 31.10.2011, 10:54)
Избори

Социологията е много повече от демоскопските изследвания

На фона на чакалите цяла нощ (че и до обяд на другия ден) уморени и изтощени хора - членове на избирателни секции, редящи се на опашки, за да си предадат чувалите с изборни бюлетини и протоколите от резултатите на изборите, оплакванията, които чухме от различните шефове на проучвателни агенции, че не успели да си проведат както трябва екзит-пола (exitpoll), защото хората отказвали да им отговарят, малко звучат като глезотия и каприз.

Мнозина от тях, а и от политиците, особено загубилите, подхванаха обяснението им с радост - това се дължало на страх: хората се боели да издават за кого са гласували, понеже щели да си имат неприятности, ако не са посочили „правилния" кандидат. Един вид: „Демокрацията е в опасност!", не случайно рефренът на БСП в тази посока не престана през цялата следизборна нощ.

Учудващо е (а може би не?), че в това припяване социалистите много унисонно си допаднаха с Волен Сидеров - и той, видите ли, бил репресиран, телевизионно време не му давали, агенциите го неглижирали. Такъв тип говорене за един провалил се на избори политик е нормално, дори логично, за хората, които правят проучвания на рейтинги и изборни резултати обаче - никак не.

Всъщност, рейтинговите измервачи най-сетне усетиха нещо, което отдавна се шири сред общественото мнение - редовите граждани не ги припознават като различни от политическите играчи, а като техни обслужватели. За 20 г. демокрация всички те, за жалост, нито успяха, нито поискаха (с малки изключения) да опровергаят това мнение и да покажат, че не работят в полза на една или друга политическа сила, а в полза на обществената информираност.

Не направиха и друго, доста по-съществено - не обясниха, че това, което извършват като „изследвания", съвсем не са сериозни и задълбочени проучвания, а най-елементарното, просто и семпло нещо в работата на един социолог - демоскопски сондаж, демоскопия (от гр. демос - народ, и скопия, скопеин - гледам), тоест, да хвърлиш поглед на народа.

Този поглед, обаче, достигна такива хипертрофирани размери, че в масовото съзнание започна да се отъждествява с цялата наука за обществото. А съвсем не е - в учебната програма на Катедрата по социология демоскопията заема едно съвсем мъничко място сред останалите дисциплини.

С други думи, социологията е много повече от демоскопските изследвания и в никакъв случай нито бива, нито е редно те да покриват и затлачват цялото социологическо научно поле. Но го покриват и затлачват и то не с друго, а с това, че много от агенциите, които извършват подобни проучвания, не правят проучвания, а по-скоро агитация за този, който ги е цанил в момента.

Това, обаче, не значи, че няма социология в България, нито пък, че всички демоскопии са повече политикански, отколкото информационно ориентирани. Вземете работите на Института за критически и социални изследвания, където работят фигури като Деян Деянов, Кольо Коев, Лиляна Деянова, Светлана Събева, Нина Николова; проучванията на Иван Чалъков; честната и отговорна позиция на Цветозар Томов; интелектуалното присъствие на Петя Кабакчиева, Милена Якимова, Пепка Бояджиева, Майя Грекова.

Нарочно изреждам толкова имена, за да кажа - социологията не е нито Мира Янова (понастоящем Радева), нито Кольо Колев, нито Юли Павлов. Лошото в случая е, че масовият българин - благодарение на телевизията, провижда именно тях като Социолозите, което превръща тази интересна и важна наука в нещо като партийна куртизанка - който даде повече, с него съм.

Но куртизанките все някога повяхват и тогава ги отритват - както избирателите ги отритнаха, отказвайки да участват в демоскопския екзит-пол. Той просто не е техен, а на политиците, които пък все повече не са техни... Тогава защо да им помагат?

Oще: агенции  бюлетини  демоскопи  екзит-пол  избори  изследвания  политиканство  рейтинг  социология 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 29.10.2010, 17:47

1 Бояна | 31.10.201117:20

Очеваден е опитът на автора да оневини организираните от съвремения образ на Данко Харсъзина избори.Че хаосът умишлен или не бе тотален на тези избори едва ли се нуждае от солидни потвърждения след като и европейските наблюдатели не премълчаха оценката си за "перфектно" организираните според Б.Б. избори!Всичко друго е от лукого...
   

оценка

+0 -0