Германският канцлер Ангела Меркел поиска от Новата Европа да работи повече и да почива по-малко | webcafe.bg
Webcafe

На Германия май й писна от солидарност*

Бернд Ригерт , Дойче веле
20.05.2011, 12:37 (обновена 20.05.2011, 13:01)
Никола Саркози и Ангела Меркел

Снимка: © Getty Images

Едва ли германският канцлер Ангела Меркел е имала предвид французите с изявлението си, че пенсионната възраст е в основата на проблема с дълговете

Южноевропейците да излизат по-късно в пенсия и по-малко в отпуска, каза наскоро канцлерката Ангела Меркел, подхващайки тона на много германски данъкоплатци. Аргументацията й обаче се разминава със същината на проблема.

Може би не беше елегантно формулирано, но по принцип канцлерката изрази онова, което мнозина данъкоплатци, не само в Германия, си мислят. От един определен момент нататък настъпва краят на солидарността.

Колко дълго и колко много трябва да плащаме за съгражданите ни в ЕС от Гърция, Португалия или Ирландия? Неприятното усещане във връзка с все новите и нови дупки за милиарди, появяващи се най-вече в Гърция, се усилва. Ангела Меркел е принудена да успокоява скептиците от собствената коалиция - от СвДП и ХСС, а и трябва да се вслушва в настроенията на електората.

Аргументацията на Меркел куца

Да се назове обаче не друго, а пенсионната възраст като причина за кризата с дълговете, е все пак твърде плоско. Само поглед към статистиката сочи, че пенсионната възраст в Германия, Гърция, Испания и Португалия реално е на едно и също равнище - на около 62 години.

Само французите се пенсионират по-рано. Канцлерката обаче надали е имала предвид именно Франция, като направи изявленията си на партийното събрание в град Мешеде. И размерът на отпуските в Южна Европа не е осезаемо по-голям, отколкото е в Германия. Седмичното работно време на юг е даже по-голямо. Най-кратко е то, впрочем, отново във Франция.

(Във Франция работната седмица е 35-часова, приета през 1998-а от социалистическото правителство на Лионел Жоспен, но кабинетът на Саркози през 2008-а прие закон, който на практика заобикаля това, като позволи на фирмите да сключват самостоятелни споразумения с профсъюзите за работните часове и извънредния труд. Бел.р.).

Канцлерката повтори на популистки език извод, който не е нов в ЕС. Европейската комисия предлага от миналата година вдигане на пенсионната възраст на 67 години. Или още по-добре на 70 до 2050 г., за да не фалират пенсионните системи. Всички държавни и правителствени ръководители в Евросъюза, в това число гръцките и френските, в края на март поеха задължения по постигането на тази цел.

Законово регламентираната пенсионна възраст в Гърция вече е 65 години, във Франция - след преодоляването на силна съпротива - тя бе повишена на 67 години. В Германия от 2020 г. нататък пенсионирането ще става на 67 години.

Критика - да, но да е основателна

Ако канцлерката искаше да обслужва популистки потребности, упражнявайки критика срещу партньорите от ЕС, трябваше да наблегне по-скоро на факта, че социалните разходи в Гърция през последните 15 години са нарастнали свръхпропорционално. И въпреки това те остават относително по-ниски от тези в Германия.

Общественият сектор в Гърция, измерен по БВП, поглъща почти два пъти повече средства, отколкото германският. Следователно същинският проблем на гърците не са пенсионерите, а многото държавни служители. Освен това Гърция прекомерно увеличи заплатите и пенсиите на тези служители през последните години. Все още се ширят корупцията, укриването на данъци и трудът на черно.

На това трябваше да обърне внимание федералната канцлерка. Впрочем точно това прави МВФ в мониторинговите си доклади. В предстоящия доклад, който ще бъде представен от Еврокомисията, Европейската централна банка и МВФ, критиката срещу условията в Гърция е не по-малко остра, но по-задълбочена и обоснована, отколкото съдържащата се в партийна реч в малък германски град.

Бел.р. Заглавието е на Webcafe.bg

Oще: ангела меркел  германия  гърция  дългове  електорат  ес  ирландия  канцлер  пенсионна възраст  португалия  солидарност  франция 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 03.11.2010, 12:45

9 stg | 24.05.201118:13

7 ideyazabulgaria, управлението на Европа е левичарско а как ще се нарекат партиите си е тяхна работа една какокошка ако я кръстиш крава не почва да мучи нали, а относно политиците ни такива са каквито сме и ние ако са по свестни никой не би ги избрал нали се сещаш
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

8 Mile Manolov | 24.05.201110:29

"На Германия май й писна от солидарност"
Да не и писне и от толерантност.... че газовите камери си седят ^^
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.11.2010, 10:34

7 ideyazabulgaria | 23.05.201107:44

Долния stg | 23.05.2011 00:27
Европа сега се управлява от ЕНП( Единната народна партия) . Цялото ръководство на ЕС начело с Барозу, почти всички правителства са консерватори. Това „ляво” ли го наричаш?
Проблемът на България е сега в липсата на:
(1) политици- там в НС не са политици, а бизнесмени и слуги на олигархията
2) На обществени науки. В България сега има обществени науки, които изучават историческото развитие на света до Втората световна война и всичко след нея оставят бяла страница в учебника , включително и най –новата си собствената си история
3)Европейски възпитана интелигенция и журналисти анализатори, които да познава най- новите историческо развитие на Европа и да разбират последните политически процеси в нея.
В България сега има само „политиканти”, без какви да е знания за политическите процеси в Европа и света, без разбиране на политическите процеси в България, обаче упорито „ чоплят политиката”, демонтрират „компетентност”, а в действителност си избират най - некомпетентните и крадливи политици да ги управляват, като налагат този избор с най-недемократичен начин на останалата част на обществото и са превърнати държавата и живота си в bulshit, но не го осъзнават. Прекрасен пример си ТИ!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2010, 12:45

6 stg | 23.05.201100:27

ideyazabulgaria, никога Европа не е имала толкова масирано ляво управление и това е източника на всички проблеми, Европа не може да продължава така , има вероятност да се лашне още наляво и ЕС да почне да разпределя още пари за глупости и далавери но рано или късно пред европарламента ще има издигнат или паметник на Тило Сарацин или няма да има европарламент
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.11.2010, 10:34

5 ideyazabulgaria | 22.05.201120:27

Меркел устоява интересите на германските частни банки, които са давали заеми на гръцките фирми. Десните консерватори и центристите- християндемократи са изразители на най -едрата буржоазия и специално банкерската . Новите заеми на Гърция се дават за обслужване лихвите по старите дългове. До сега само от това немските и холандски банки са получили над 500 милиарда евро печалби. Истината е друго- че заемите на Гърция се дават от държавната хазна, пък обслужват и обогатяват частните банки. За това рано или късно десните Меркеловци ще си платят скъпо. А тези приказки на Меркел са за баламите, действително намеренията са други. За да станат по-ясни корените на този процес, прочети в нашия сайт анализа НЕОЛИБЕРАЛИЗМА- ЗЛИЯТ ДУХ НА АМЕРИКА БРОДИ ИЗ ЕВРОПА. ideyazabulgaria.org
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2010, 12:45

4 stg | 22.05.201110:10

Меркел знае че говори глупости като казва на черното бяло и не назовава истинските проблеми но след такива левичарски управления на които сме свидетели в ЕС обикновенно следва коренна промяна и няма кой да я избере пак което едва ли и харесва
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.02.2011, 12:23

3 AlahAkbar | 21.05.201120:05

Гърците не ги мисли, те папкат охотно и нашите парички ...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

2 boris | 21.05.201114:25

Започнат ли масови уволнения в държавният сектор, трудовият пазар се напълва с работници и заплатите започват път към дъното. Не ги чака добро гърците.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

1 strawsPulledAtRandom | 20.05.201118:42

В крайна сметка, на колко се пенсионират? Всички на 62 или пък някои на 65, други на 67?
   

оценка

+0 -0