Живеем във вашия свят, но по свой начин | webcafe.bg
Webcafe

Живеем във вашия свят, но по свой начин

Webcafe
02.04.2018, 11:15 (обновена 02.04.2018, 14:06)
ден за информираност за аутизма, 2 април

2 април е Световен ден за информираност за аутизма

Много е вероятно още от сутринта да сте чули, че днес е Ден на... Ден на целувката, Ден на прегръдката, Ден на усмивката. 2 април обаче е също толкова важен Ден - Световен ден за информираност за аутизма.

Забележете, че датата не е определена като такава за борба с аутизма, а за информираност относно състоянието. Защото аутизмът не е болест и с него не се води борба, но е изключително важно да сме наясно с него. Със симптомите, проявленията, подхода към деца и възрастни с тази диагноза.

По повод 2 април за девета поредна година Сдружение "Аутизъм Днес" и Фондация "Стъпка за невидимите деца на България" подготвят серия от събития за информираност в обществото и повече яснота на тема аутизъм.

Тази година кампанията ще протече под мотото "Живея във вашия свят, но по свой начин. Да счупим бариерите и предразсъдъците". Девизът отразява много точно както живота с аутизъм, така и нагласите в обществото, сред които все още съществуват много предразсъдъци.

Още на 1 април от 11:30 часа е организирана арт работилница за деца с аутизъм. Тя ще бъде в Angel Steps-Kids Art центъра, който се намира на бул. "Сливница" 245 в София. Центърът предлага цветна и уютна атмосфера, в която малките посетители ще се чувстват много добре и ще могат да развихрят артистичните си заложби.

На 2 април от 12:00 часа в Националния дворец на културата ще се проведе дискусионен форум - пресконференция. Тя ще е в литературен клуб "Перото", а на събитието ще присъстват заместник-министърът на образованието Деница Сачева и представляващият Европейската комисия в България Огнян Златев.

В литературния клуб ще са и някои от дългогодишните поддръжници на каузата - Ники Кънчев, Йоана Драгнева, Део, Елена Петрова и Калин Терзийски.

В Деня за информираност за аутизма в 20:00 часа НДК ще светне в син цвят заедно с други знакови сгради по целия свят като операта в Сидни, Окото на Лондон и пирамидите в Гиза.

От 2 до 11 април се провежда Седмица на отворените врати на Сдружение "Аутизъм днес", по време на която ще бъдат предложени срещи-консултации с родители и деца. През 2015-а сдружението създава първия в България Център по приложен поведенчески анализ за деца с аутизъм.

Сградата е предоставена от Столична община, а през ноември 2017-а отваря врати и вторият Център за работа с деца "Витоша". Там е и първата за страната Терапевтипно-поведенческа занималня за деца със специални потребности.

Събитията, посветени на Световния ден за информираност за аутизма, се провеждат със съдействието на Евробет.

Oще: аутизъм  аутизъм днес  информираност  информираност за аутизма  стъпка за невидимите деца на българия 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.