Крим, Крим, Крим... | webcafe.bg
Webcafe

Крим, Крим, Крим...

Дмитрий Чернишев, руски блогър
04.03.2014, 12:27 (обновена 06.03.2014, 18:16)
крим

Петнайсет години патриотите се опитват да формулират руската национална идея и не могат

Автор на статията е един от известните руски блогъри Дмитрий Чернишев, популярен под ника mi3ch. Макар и някои от тезите му да са спорни, публикуваме това мнение като пример за една от гледните точки по украинската криза, съществуващи в самата Русия. Преводът е на един от форумците - Зелен бетон. 

Може ли Русия да си върне Крим?

Може. И не само Крим, а и цяла Украйна. Заедно с Белорусия, Грузия, Армения и Казахстан.

Какво трябва да се направи за целта?

Трябва да се промени Русия.

Петнайсет години патриотите се опитват да формулират руската национална идея и не могат. А аз мога.

Тази идея е много проста: задачата на държавата е да подобрява живота на всички хора, живеещи на нейна територия. Не на отделни групи хора или на основната нация - а на всички.

Само за това има смисъл да се плащат данъци и да се делегира на държавата правото да упражнява насилие.

А ако властта не може да се справи с тази задача, тя трябва да се смени.

Русия трябва да стане страна с ниско ниво на корупция и висока ефективност на икономиката. С невисоки данъци и огромни перспективи. С независими медии. С полиция, която се бори с престъпността, а не с гражданите.

С хуманни закони. С честни и независими съдилища. Русия трябва да стане страна, в която искат да живеят не нещастни смачкани мигранти, спасяващи се от глада в собствената си държава, а добре образовани и умни професионалисти.

Може ли Русия да загуби Крим завинаги?

Може. И не само Крим, а и цяла Украйна. Заедно с Белорусия, Грузия, Армения и Казахстан.

Какво трябва да се направи за целта?

Трябва да продължи постоянното нагнетяване на омраза. Можем да наричаме омразата си праведна и благородна, но тя си остава омраза. С нея тровим собствената си страна. Изпращаме политици-идиоти, които се занимават с провокации на териториите на суверенни държави.

Раздаваме руски паспорти в Украйна и струпваме войски на границата. Ако пробваме само един изстрел към братски народ, следващите дванадесет поколения няма да могат да измият кръвта от себе си.

Какво слушаме в момента от телевизора? Монологът на насилника: ти какво си си въобразила, кучко?! Аз те обичах. Аз те хранех. А ти, неблагодарнице, боклук такъв, кръв ще ми повръщаш, никаквице, на колене ще ми пълзиш, ще те науча аз!...

Мислиш, че не разбирам ли? Мислиш, че не знам кой те е подучил? Ти нямаш мозък, кокошко, идиотке, знам аз, зна-а-ам, откъде си чула тия глупости...

Мислиш си, че си нужна на някого? На кого бе, евтинийо, безполезнице, ти въобще способна ли си на нещо, освен да служиш за изтривалка, кучко такава!...

Какво можем днес да предложим на Украйна? „С нас е зле, обаче без нас съвсем ще пропаднете"? Съмнителен избор. Лично аз не бих искал да живея там, където е зле.

Няколко думи за приятелите в Украйна:

При всяка революция най-отгоре изплават ла*ната. Ще има мародери. Ще се горят архиви и ще се унищожават бази данни. Ще има банди, въоръжени с оръжие от разграбени складове. Ще се ограбват музеи. Ще се съставят списъци на поддръжниците на режима и членовете на семействата им. Ще има призиви за отмъщение. Ще има лозунги "Москалите* - под ножа".

Това са ваши ла*на и с тях трябва да се оправите сами.

Съдът над корумпираните трябва да бъде честен и открит. Никакви линчове. Трябва да се огласят всички сенчести схеми. Включително и около транзита на газ. Това е нужно и на вас, и на нас. Кой, какво и как е подписвал, и къде са отивали парите. Трябва закон за лустрацията. Имате шанса да си построите нова, отворена държава. Не го пропускайте.

Ще ви бъде много трудно. Кризата, в която се намирате, е тежка. Не си правете илюзии, че Европа ще ви помогне, тя си има предостатъчно свои проблеми. Тя не може да спаси малката Гърция, така че няма да тръгне да спасява и вас. Европейските бюрократи няма особено да се колебаят на кого да помагат - на немския фермер или на украинския. Европа собственоръчно унищожи почти цялата промишленост в България и Прибалтика и затвори там ядрени електроцентрали. Не смятайте европейците за добродушни филантропи - това е унизително за тях. Европа е сериозен хищник.

Не се вкарвайте сами натясно с избора "Европа или Русия". Това е идиотско. Отговорът е: И Европа, И Русия.

И две думи за руския език. Това е страхотен подарък. Не от Русия - а от родителите ви. Гордейте с него, вместо да се срамувате. Наивно е да се смята, че като забраните руския, украинският ще разцъфти. Гаранцията за оцеляване на един език е гениалната поезия и литература, създадена на него, а не декретите и решенията на Върховната рада.

Дерзайте.

_____________________
* москаль - презрително название за руснак/московчанин

Oще: блогър  дмитрий чернишев  ес  крим  русия  украйна 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

5 Крив Макарон | 05.03.201416:06

Харесвам снимките на тези войници. Бих могъл да видя в тези снимки бойните едници, върху чиято основа ще стъпи бъдещата Българска Империя. Тяхната цел ще е да изведат България на три океана (Атлантически, Тихи, и Северен). След което в Евразия ще настъпи относително затишие, малко преди с плазмено-неутронно оръжие от нов тип да бъдат пометени едновременно Северна и Южна Америка, и Австралия. И след като Китай, Индия и Индокитай бъдат икономически изолирани, благодарение на новите технологии за пропагандно-психотронно въздействие ще склони правителствата им да капитолират. И това на всеки българин, ще се падат по един милион роби, денонощно бдящи за рахатлъка му.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

4 Rowan | 04.03.201419:12

Преди 20 години един даскал от университета ходи в щатите по някаква програма. Като се върна разказваше:

"Кирливия китаец, който не знае и дума английски, налита на бой, ако му кажеш, че е китаец, а не американец. Защото се гордее, че е американец. Защото Америка е богата и силна страна, и там се живее по-добре от Китай".

Изказването беше по повод някакви брожения на етническите турци от 90-те подклаждани от изгряващата звезда на Доган.

А по статията: докато има партии мастодонти, ще трябва и финансирането им от мастодонтите на бизнеса, и те ще защитават интересите на мастодонтите на бизнеса. Проблемите на Русия и на Украйна не са по-различни от нашите. Само дето тук се мразим на партийна основа.

За Император Путин, мнението ми не е по-различно от това за Бойко паша. Провалът им си струва само тогава, когато е последван от промяна на системата. Иначе идва коалиционният хаос и трупането на дългове.

ПП: Еваларка на Бетона за превода.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.02.2012, 17:37

3 mima | 04.03.201417:40

"Не се вкарвайте сами натясно с избора "Европа или Русия". Това е идиотско. Отговорът е: И Европа, И Русия."

Това е пътят към успех - независимост, ако им позволят да се случи. Същото важи и за България.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

2 Pavur Pezev | 04.03.201416:55

Както казаха двама украинци,дето бачках с тях преди десет дена:Едуардович,понадобиться учить украйнский,ьобанъй в рот.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 24.05.2011, 21:39

1 John Smith | 04.03.201413:31

ДА! ДА! ДА! ДА! ДА! Пляскане Пляскане Пляскане Пляскане Пляскане Пляскане
   

оценка

+0 -0