Стипендия за човешки животи | webcafe.bg
Webcafe

Стипендия за човешки животи

Webcafe.bg, по NewStatesman.com
31.05.2013, 16:33 (обновена 04.06.2013, 08:28)
Студенти

Ранно обучение по хладнокръвие

Как бихте оправдали убийството на цивилни, ако бяхте министър-председател? Учениците, състезаващи се за стипендия в престижния британски колеж Итън, е трябвало да пишат точно по този въпрос през 2011 г. Проблем, който подозрително напомня скорошни събития в Лондон.

„Годината е 2040. По улиците на Лондон започват протести, тъй като запасите от гориво на Великобритания привършват поради петролна криза в Близкия изток. Протестиращите атакуват обществени сгради. Няколко полицаи загиват. Правителството задейства армията, за да сложи край на протестите. След два дни резултатът е постигнат, но 25 души са убити от военните. Вие сте министър-председателят. Напишете реч-послание към нацията, с която обяснявате защо изпращането на армията срещу агресивните протестиращи е единствената възможна опция, която освен, че е била необходима, е била и напълно морална". И нека фантазията заработи, както се казва.

Условието на задачата разпали фурор в социалните мрежи, но директорът на Итън твърди, че това е интелектуално упражнение, закодирано в настолната книга "Владетелят" на Николо Макиавели. Всъщност, въобще не става въпрос за това.

Тези теми са създадени, за да се оценяват учениците по способността им да защитават морала на неоправдаеми действия в името на "реда". Те редовно се прокрадват в елитната образователна система - от подготвителни училища като Итън до състезания по дебати и публични речи в Оксфорд и Кеймбридж, моделирани по образеца на класическите парламентарни дебати. Неслучайно победителите в тези състезания биват подготвяни за държавно управление.

Така би трябвало да се оправдаваш, когато си на власт

Управляващите са тренирани да го правят. Част от обучението им е да защитават до край морално неоправдаеми позиции. В противен случай рискуват да загубят състезанието в полза на конкуренцията.

Напълно достойни и благоприлични млади мъже понякога се увличат в защита на геноцид и мъчения, само защото това е единственият начин да спечелят дебата. На тези, които не са способни на такава аргументация, се внушава, че не е тяхна работа да имат политическо мнение.

Бъдещият политически елит не бива да бъде поощряван за отговори, които са най-правилни, най-състрадателни, човечни или дори най-разумни - те получават точки заради това, че са успели да смажат опозицията. Ето така се създават политици, които са способни да защитават всичко, което им се каже, да задействат всякаква политика, без значение колко хора ще пострадат. Разбира се, за да може техният отбор да спечели.

Тук не става въпрос просто за стандартно задание за домашна работа. Тази задача е част от входен изпит за стипендия - тест, създаден за младите момчета, желаещи да се присъединят към редовете на богатите и властните чрез своите познания и интелект, а не чрез парите и статуса на семейството си.

Повечето частни училища разполагат с такава система, особено по-елитните като Итън, които трябва да поддържат илюзията за социална ангажираност, за да подкрепят статута си на благотворителни организации, получаващи данъчни отстъпки. Точно така - на практика Итън е благотворителна организация и не плаща данъци.. Зад идеята за тази социална ангажираност, разбира се, стои включването на някои умници от средната класа сред богатите привилегировани.

Дори най-умните деца биха се поколебали какво да отговорят на подобен въпрос в приемните тестове. Разбира се, ако това бяха възрастни, вероятно голяма част от тях биха написали "Абе, защо не си гледате работата" с възможно най-розовия и лъскав химикал. Обаче има разлика между стъпил си на краката зрял човек с работа и уплашено 13-годишно дете, което иска да накара мама да се гордее с него.

Очевидният отговор, че всеки премиер, който се опитва да оправдае убийството на протестиращи, след като законовият ред се е разпаднал, не е годен да управлява нацията и трябва да подаде оставка веднага - не е сред възможните алтернативи, посочени в теста.

Именно това е смисълът на подобни тестове

Не е достатъчно да бъдеш умен. Посланието на този тест е: ако искаш да бъдеш част от управляващия елит, трябва да споделяш нашите ценности, а една от тези ценности е следната - удържане на властта на всяка цена, дори това да значи защитаване на неоправдаемото. Моралният компас, който не реагира остро на всяко обещание за власт, е сериозна пречка.

Най-важният ред в цитираната по-горе задача е: "Вие сте министър-председателят". Все едно пък има шанс да бъдете нещо по-различно.

Училищата като Итън обучават богати мъже, които един ден ще разполагат с власт. Възпитаници на известното с ексклузивния си прием на момчета британско частно училище са 19 британски премиери, включително настоящият - Дейвид Камерън. Кметът на Лондон също е учил в Итън.

Почти всички от най-влиятелните политици във Великобритания са завършили училището и са възпитани в неговите ценности. Ценности, включващи това да отговаряш на въпроси за стрелбата по протестиращи с умна реторика, вместо с дълъг и проницателен поглед към собственото ти съзнание, както и възприемането на Макиавели като наръчник за действие, а не като политическа сатира.

Който и да е поставил този въпрос на изпита, задължаващ 13-годишни момчета да оправдаят убийството на протестиращи в ролята си на премиери, е бил наясно с вероятността, че някой ден едно от тези момчета всъщност ще бъде премиер и ще разполага с реалната власт да поръчва убийството на протестиращи. Каква ли оценка би получил някой за това?

В най-елитните клубове и общности има въпроси, които не е разрешено да бъдат задавани. За тези охранени млади и богати аристократи, един такъв въпрос, който гарантирано няма да се появи в нито един изпит, е: всъщност има ли някаква причина, поради която точно ние трябва да бъдем на власт?

 

Oще: итън  колеж  лидери  морал  образование  политика 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 06.03.2013, 17:56

16 pf | 07.06.201301:04

>на 1/360-та. Възможният минумим, от от окръжността, измерен в градуси

Кажи ми, защо си го причиняваш?

Разбирам, че за твоя интелект е трудно да излезе от оковите на целите числа (уау, представи си 1е-10 градуса.. или радиани.. какво беше това? само ако не беше спал в час по алгебра и геометрия в училище..), ама трябва ли да вадиш наяве тъжната си мисловна ограниченост?

Освен ако целта ти не е унищожаване на вярата на околните в човечеството де..
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

15 Крив Макарон | 05.06.201302:26

Успя да ме убедш единствено в това, че ще си останеш форумна балалайка. Относно всичко останало, може би да имаш право в рамките на 1/360-та. Възможният минумим, от от окръжността, измерен в градуси. Разбира се, и това е условно, защото ако преминем в гради, минимумът ще падне до 1/400. По-надолу са сантиградите, и сантисантиградите, т.е. 1/10000 от 1/400.
Но ако сме снизходителни към теб, ще приемем, че всяка стойност различна от 0, е цяло число, равно на единица по градусната скала. Можеш да приемеш моето снизходително отношение, като нарада за позицията ти по отношение на забраната за тютюнопушене.
А сега блговоли да благодариш на своя учител и просветител в мое лице за отделеното внимание!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

14 deowin | 04.06.201317:31

>прочети какво е писал самият Оруел

Ако не беше толкова зает да обгрижват егото си, можеше да ти хрумне, че съм го чел.

>Той, впрочем, ползва термина "ангсоц", но това е маловажно

Да, всъщност наистина е маловажно, защото 1984 е антиутопия, в която Британската империя е описана като част от огромна, тоталитарна държава, за чийто социален модел служи не модерна Великобритания, а СССР (както той самият казва). Името, което е сложил на този социализъм, показва не произхода му, а географското му местоположение.
Следователно да пискаш, че неща като това, което става в Итън, били източника на вдъхновение на Оруел, е претенциозно, показно, псевдоинтелектуално и, най-важно, невярно.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

13 Harry | 04.06.201317:29

Не мисля че вярват, то не е за вярване. Просто виждат своето преуспяване само в контекста на слугуване на САЩ и космополитния елит, проповядващ либерализъм и глобализъм, така както бащите и дедите им бяха слуги на СССР.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

12 Крив Макарон | 04.06.201317:05

Свинчо, изобщо не си и помислям да те хлъзна. А отосно фактологическата грешка, за която настояваш, че правя, мисля да я оставя настрана. Ще ти повторя: прочети какво е писал самият Оруел. Той, впрочем, ползва термина "ангсоц", но това е маловажно...
Важен е начина, който автора описва за създаване на привилегии. Цинизма и безочието, и насилието, които неизбежно следват появата на превилигирована класа. Именно по тези критерии правя връзката между Оруел и тестовете в Итън в настоящата статия.
Опитай се поне веднъж, преди да подостриш обвинителната си реч, да разбереш мнението на набедения си за "противник". Ще ти бъде от полза и за в бъдеще.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

11 Boicho Boichev | 04.06.201306:51

Само в България има идиоти, които вярват, че капотализма е царство на любовта, мира и благоденствието.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

10 deowin | 03.06.201323:48

Да кряскаш "форумно дуелиране!" всеки път, когато някой то покаже фактологическа грешка (в случая, откъде е черпел вдъхновение Оруел за 1984) е доста хлъзгаво-комплексарски начин да се измъкнеш от нуждата да привеждаш твърденията си в синхрон с обективната реалност.
Ама щом те влече..
Аз нямам какво друго да ти кажа - правиш грешка, показвам я.
Пищиш, че съм те бил нападал с някакви низки цели - според мен не го правя, но нито изпитвам нужда да го доказвам, нито мисля, че всъщност в случая има начин.
Щом желаеш да вярваш, че съм мизерен комплексар, чиято единствена мотивация да пише тук е да се заяжда с гениалните ти мисли - това и ще вярваш, абсолютно независимо от това, което кажа аз или който и да било друг. Вярата е удобно нещо, признавам.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

9 Крив Макарон | 03.06.201323:15

Свинчо, хайде преди да се впускаш в във форумен дуел, прочети поне въпросната глава от книгата. Ето и линк:
http://chitanka.info/text/291/17#textstart
После прочети отоново статията, ако се налага и втори, трети...тридест и трети път, докато се получат необходимите връзки между двата текста. След което се опитай да изложиш своя гледна точка, тълкувание на събитията или какво и да е, стига да е крачка напред спрямо сегашното ти ниво на форумна бабалайка.
Ще се радвам ако си готов на подобна стъпка, защото за самия мен ще е полезно да получа малко по-различен поглед върху събитията. Останало, т.е. форумното дуелиране, вече сме го упражнявали с теб, и знам че малко след самото начало става напълно безсмислено.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

8 deowin | 03.06.201320:58

>ми стана ясно откъде Оруел е почерпил вдъхновение за своя роман. Явно в Британия е съвсем естествено да се говори за насилието като инструмент за създаване на разделение

Не е лошо да се опитваш сам да разбереш какви са били източниците на вдъхновение на Оруел, но този подход страда от същия дълбок недостатък, както развиването на литературни теми в соц времето и ОЛВ-тата след това - когато си въобразиш, че можеш да стигнеш до истината за това "какво е мислел/искал да ни каже авторът", и си позволиш да говориш от негово име, то това е значително по-вероятно да се дължи на самовлюбена арогантност, отколкото на това, че наистина си на нивото на автора.

Та, конкретно за Оруел - сам той е казвал многократно (май даже беше писал някакъв труд по въпроса), че за 1984 е черпил вдъхновение от тоталитарните режими, каквито по това време са били социалистическите. Мнозина негови изследователи твърдят, че критиката му се отнася всъщност към комунизма/социализма, а не към тоталитарното управление, но това отново е спорно, защото е тяхна интерпретация.

А по статията съм на едно мнение с tougherty.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.04.2011, 21:47

7 Gl Ks | 03.06.201316:06

Значи конкретно за Итън, там следването е потомствено. Стават ученици само тези, чиито родители са учили там. Тези,които са се явили на теста са някакви външни, на които им казват, че за да са от елита или свикват с тези неща или нямат място там.
Конкретно английската политика и била винаги изпълнена с насилите и то брутално насилие над колониите си, а когато е било необходимо и над своето население. Няма да забравя като четох за дебат в Камарата на лордовете дали 10-15 годишните деца, които са работели в мините да бъдат експлоатирани до смърт или да имат малко по-добри условия на живот, за да живеят по-дълго.
И това всичко е записано регистрирано за английските "дженталмени".
   

оценка

+1 -0