На кого му пука за децата | webcafe.bg
Webcafe

На кого му пука за децата

Златина ДимитроваЗлатина Димитрова
31.05.2014, 17:21 (обновена 19.11.2016, 20:32)

1 от 3 снимки Назад Напред

Дете

Снимка: © sxc

Хората не мислят много за правата на децата, а дори и техните права се противопоставят с тези на родителите

Mъж пребива до смърт дъщеря си в Русе. Омбудсманът разкрива сериозни нарушения в домовете за деца с увреждания. (За кой ли път?) Седмокласник бие съученичка в час. И това са само част от „детските" теми от началото на годината, които влизат в медиите. Лошите новини продават, лошите деца са с предимство.

В ежедневния живот рядко се замисляме за правата на децата. Възприемаме ги като неразбиращи същества, на които родителят трябва да казва какво да правят, а от тях се иска да слушат и изпълняват, и най-вече да мълчат.

„Детето има мнение, дори малкото дете има мнение и за да израсне то като пълноценен човек, е добре още от малко да бъде питано по всякакви теми, за да се чуем мнението му, да се изразява и така да расте отговорен човек - не просто нещата да се случват около него, а да участва в живота като цяло", казва Ана Коларова от Национална мрежа за децата - неправителствена организация, която защитава правата на децата.

Тази позиция обаче трудно хваща вяра в обществото, от което години наред се е искало да няма мнение, какво остава за децата. Сред родителите масово властва тезата, че за правата на децата не си заслужава да се мисли, защото те и без това не разбират.

Явно и държавата мисли по този начин, защото за поредна година има тройка в бележника, съставен от Национална мрежа за децата

Тройкаджията в системата

От 2012 година НМД изготвя „Бележник" за грижата на държавата за децата, в който анализира развитието в няколко ключови области - „Детски права", „Семейна среда и алтернативни грижи", „Детско здравеопазване", „Образование" и „Детско правосъдие".

И тази година властите минават с оценка „среден". Конкретното правителство е просто достоен приемник на предишното, което също едвам връзва тройка по шестобалната.И така години наред проблемите се влачат, натрупват, а керванът си върви, докато не гръмне някоя от онези новини, които стоят по един ден на първите страници на вестниците и в най-добрия случай завършват с някоя институционална проверка и чиновник, който да „поеме отговорността".

Тази година към "Бележника" са подготвени и пет видеоклипа с информация за проблемите в петте сфери на доклада.

(Право)Съдници без граници

Ярък пример за това, че системата за закрила на децата има нужда от модернизация и от много сериозна ревизия, е съществуването на наследниците на някогашните ТВУ-та - Възпитателни училища интернати (ВУИ) и Социално-педагогически интернати (СПИ). В тях се настаняват деца, извършили някаква противообществена проява. В тези места може да попадне дете още на 8 годишна възраст. Възпитателният им ефект обаче е само в заглавието. Те не само, че не решават проблема с девиантното поведение, а много често те самите са проблем заради множество примери за насилие над деца.

Децата в тези места не са толкова много и много лесно може да се разреши този проблем, стига да има законодателство. Създадена е Пътна карта за детското правосъдие (2013-2014), която предлага стъпки за разрешаването на проблема и за закриването на тези интернати, но и тя не се прилага.

„Реформата там е много зациклила, а става въпрос за 150-200 деца, които живеят в тези домове. Тези деца имат нужда от подкрепа, от разбиране, а не от това да бъдат затворени при някакъв специален режим с други деца и с възпитатели, където те сами стават жертва на насилие ", казва Ана Коларова.

Ако дете извърши кражба, сбие се с друго дете или счупи витрина, то това е по-скоро вик за помощ, а не знак, че е лошо и има нужда от „поправяне" . Или, както обича да казва средностатистическия човек у нас, „не са го били достатъчно като малък, затова е станал такъв".

Един шамар зад врата

Все още масово у нас хората вярват, че да понатупаш детето си с възпитателна цел, „за да си знае мястото", е в реда на нещата.

„Ако те бият като малък, няма да станеш по-добър човек. Това е 100 процента сигурно", казва Ана.

„Когато един родител удари шамар на детето си, със сигурност не се замисля какво би се случило като последица. В момента, в който удариш шамар, търсиш облекчение за себе си, защото денят ти е бил ужасен. Не ти се обяснява на детето, което прави някаква пакост, че така не трябва да се прави, по-добре бързичко да приключиш нещата, защото и ти си изморен и искаш да си починеш. Обикновено това е ситуацията, в която едно дете бива удряно", казва Коларова.

Резултатите обаче не са никак възпитателни. Детето освен унизено, се чувства и заплашено физически. А колкото по-малко е то, способностите му да се справи с това неприятно чувство, са по-малки. Като цяло то трудно се справя с една такава емоционална ситуация, защото не намира в себе си нужните сили, за да реагира.

„Представете си до какво може да доведе едно системно физическо насилие, за дълъг период, ако не и за цял живот", казва Коларова.

Физическото насилие обикновено е свързано с психическо такова. Това не означава, че родителите целенасочено измъчват децата си, но със сигурност значи, че им липсва информация. През тази и следващата година Национална мрежа за децата ще започне информационна кампания, с която да покаже на хората, че има смисъл в това да зачитат мнението на децата си.

И ако си мислите, че стъпката от шамара на детето, до шамара на жената или до юмрука в лицето на шофьора, който ви е засякъл на пътя, е много голяма, сте в голяма грешка. Насилието си е насилие, независимо какви възпитателни алибита му намираме.

И ако в другите култури някои отклонения в поведението се обясняват с репликата „майка му не го е прегръщала достатъчно", тук изразът е „малко са го били". Правете си сами сметката.

Oще: възпитание  грижа за децата  дете  детско правосъдие  деца  младежи  национална мрежа за децата  права  права на децата  правителство  родители 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 29.04.2011, 19:38

6 Nedka Apabadgieva | 02.06.201422:18

Тези хора за които боят е ежедневна нужда, бият и се успокояват не познават топлината на прегръдката. Това са чувства, които се придобиват още в първите дни от раждането на човека. За съжаление такива хора трудно се преобразяват и такива ще бъдат и техните наследници като пораснат. А най-жалкото е че с това безразборно раждане, има опасност и да станат много повече от колкото се очаква.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.04.2014, 05:38

5 Ommanipadme Hum | 02.06.201406:50

адски долната статия....
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 30.09.2010, 17:54

4 Scooby Doo | 01.06.201419:08

Абе борачо, че това християнство много ми напомня на миньорите в Бобовдол.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.11.2011, 13:00

3 Govedo13 | 01.06.201416:43

Много ме е грижа за хилядите млади циганчета, който след няколко години ще имат собствени деца.
Също толкова ме е грижа за младите турчета дето вместо да живеят нормално бият по няколко пъти на ден глави в земята за славата на аллах.

Тъпо но факт, по- голямата част от децата на България не са българи, те и техните наследници ще унищожат България и честно хич не ме е грижа за тях.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

2 Borracho | 01.06.201415:01

Християнството учи, че всеки е грешен и виновен от момента на зачеването си (или раждането ли беше?!?!). Така че само бой и наказания! ОТ време на време коричка хляб и преварена вода, топла!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

1 Pavur Pezev | 01.06.201411:33

То боя изгражда,не е като да разгражда....

http://www.youtube.com/watch?v=gndtnBUinds
   

оценка

+1 -0