Ние сме единствената държава в света, в която не малцинствата протестират, че държавата ги ограничава, а държавата е вдигнала ръце от малцинствата | webcafe.bg
Webcafe

Етнически пиеси

Ина Михайлова
27.09.2011, 11:59 (обновена 27.09.2011, 12:26)
 деца

Снимка: © БГНЕС

Българите викат: "Циганите на сапун, турците под ножа". Но в същото време се възхищават на Софи Маринова и леят сълзи на "Листопад"

Странен народ сме ние, българите. В гърдите ни се борят две души. Че и повече. Ту се борят и се бият, ту се помиряват и примиряват с нещо ферментирало и мазно, за душата и стомаха.

Българите викат: "Циганите на сапун, турците под ножа". Но в същото време се възхищават на Софи Маринова и се леят сълзи на "Листопад". Българите много обичат фолкпевиците и си окачат календарчета с ледена мастика и горещи жени в гаража, но ако фолкът опре до дъщерята... Това е друга работа.

Преди години седях в една кръчма с приятелка от Испания, която ме убеждаваше, че ние, българите, не знаем как да се справи с ромите. Че подходът ни е грешен, че сме нехуманни и че сме едни истерични националисти.

Две години по-късно, когато тя посети Балканите, ми се извини. С изненада беше установила, че нашите роми се различават от техните. Но е трудно да се обясни на добрата и все по-лицемерна стара госпожа, че не сме замесени от едно тесто. Че не втасваме по един и същи начин.

Работата с етносите в различните страни е като различни видове антибиотик, при някои действа, но при други трябва по-силен. Не е възможно всички болни да бъдат лекувани с едно лекарство.

Заразно зло - това е моделът на управление в България от последните години. Оказва се, че различните правителства са като едни странни изродени деца на демокрацията, които имат все по-странни гени, като най-развит е генът на непукизма.

От толкова много Европа и интеграция в мултикултурната майка на народите, редът в кочинката отиде съвсем по дяволите. И в това нямаше да има нищо лошо, ако хората тук бяха свободни.

Само че те не са. На първо място са затворени в главите си. В праволинейното мислене за утре, но в липсата на перспектива за другиден.

Човекът тук е преследван от мисълта, че никога нищо не се получава. И тогава идва лафът за кривата ракета.

Само че никой не прави сметка на законите на физиката. От стискане на зъби българският микрокосмос се е изкривил, свил и, за съжаление, бавно, но сигурно се е подготвял за "големия взрив", каквото и да означава това.

И когато отново се върнем на въпроса кой крив, кой прав, кой черен, кой бял, си казваш тъжно като майка ми, че ние сме единствената държава в света, в която не малцинствата протестират, че държавата ги ограничава, а държавата е вдигнала ръце от малцинствата.

Няма как да не ни е писнало от странното отношение на държавата ни към всички онези, които водят честен начин на живот. Тези хора са третирани като гимнастички - наказвани са за всяка грешка.

И няма как да не ни е писнало от двойнственото отношение от нас към... самите нас.

Живея в краен софийски квартал, който плюе на Европа, програмите й и всичко "мулти" и "поли", което тя се опитва да създаде. Не мога да се прибера спокойно до дома си, защото местните бразилци непрекъснато отправят пожелания към половите ми органи.

Единствената патрулка, която минава като бяла лястовица, идва само за да могат да си вземат отпуснатите и разплути органи на реда банички с боза. И така да се подкрепят, докато патрулират, подремвайки в някоя тиха и спокойна уличка, на която не се очаква да се случи нещо, а и да се случи, няма да е близо до тях.

Вървя си из изтърбушения квартал и си мисля. Мисля си за няколко мои познати, етнически българи, чиито родителите платиха луди пари, за да следват дечицата медицина.

Мисля си и за едно циганче от кварталното училище, което сега завършва медицина с учене.

И си казвам, че не е честно да го отнасят всички. Но не е честно и всички да търпят.

Решавам се да се откажа от всички тия източни пиеси и редене на пъзели. Но няма да се откажа от идеята, че някой ден ще мога да стигна спокойно до дома си. Където и да е той.

Oще: българи  българия  европа  роми  турци  цигани 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

6 boris | 28.09.201117:29

ОМРАЗАТА СРЕЩУ ЦИГАНИТЕ НЕ Е НА ЕТНИЧЕСКА ОСНОВА, просто защото ако някой чист потомствен българин живее като циганин и се държи към околните, средата и държавата като циганин, той ще бъде мразен от останалите хора по абсолютно същият начин, без разлика от раса, пол и занятие.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.10.2010, 17:03

5 tougherty | 28.09.201110:15

Ей г-н Панчо, вас в училище не са ли ви учили, че "4" и "6" са цифри, а не букви? Или ти отказваш да използваш такива комунистически буквички? Ама нормално е, тва комунистите за нищо не стават. Ако не бяха те, ти щеше да си президент сега. А вместо това се налага да ти се смеят по форумите колко ти е гладък мозъка. Подли комунисти и долни бантустанци ей, добре че си ти един светъл лъч да им наливаш мозък в главите на тая марксистка сган.
П.С. Написаното по-горе в статията за кривата ракета не важи за теб. Твоята е крива, крива, та чак вдлъбната.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.09.2011, 04:50

4 Pancho_Vila_Krokodila | 28.09.201107:55

Към коментар 1 - мъл4и комунисте,мъл4и!

Към коментар 3 - напълно прав си,бантускота се трепе,а оцелелите 6те са пенсиите(като най-4ели4ени комунисти) и мангустите.
За кой да съм? Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.08.2010, 17:33

3 Nukem | 27.09.201118:06

Много приятна и готина статия, евала на автора!
По-темата, много ми хареса от статията момента "нищо не се получава" тук, и е много прав автора, тук да си намериш работа в трудно, да се развиваш е трудно, да правиш бизнес е трудно, общо взето не се получава, имал съм щастието да поживя в Щатите и просто няма думи колко лесно се получаваше всичко там, поне за мен!
Коментара на момчето преди мен също ми хареса, наистина през следващите 10-20г., тук ще е много интересно и ще наблюдавам с жив интерес, как всеки който има квалификация ще избяга особено като паднат визите за Щатите, и как ще съжителстват мангустите и пенсионерите, наистина обещава да бъде интересно, определено такава държава не съществува никъде по-света, ще имаме удоволствието да наблюдаваме от 1-вия ред!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.11.2010, 20:40

2 Miss Ivano | 27.09.201117:57

Изключително слаб текст, не мога да го нарека дори емоционален Объркан

По темата: Разбира се, че не е добре да го отнасят всички, но законите са за всички… или? Все пак съотношението е видно: децата на някои и едно такова от „другите”... а, не не не!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

1 Mile Manolov | 27.09.201115:52

развивайте толерастията... оти след 10-тина годин ще ви е нужна ^^
   

оценка

+0 -0