Валутният борд не е нито панацея, нито индулгенция | webcafe.bg
Webcafe

Валутният борд не е нито панацея, нито индулгенция

Илиян Василев*
03.07.2014, 11:30 (обновена 04.07.2014, 14:01)
Валутен борд

Доверието в борда и в банковата система трябва да се основава на информираност и откровеност, а не на религиозна вяра

Слушам мантрите за невъзможността да се срине Валутния борд, защото трябвало решение на Народното събрание. Има разлика между стабилността на банките и стабилността на Валутния борд - това не са тъждествени понятия.

Разбирам необходимостта от поддържане на доверие към борда и към стабилността на банковата система. Напълно поддържам усилията в последните дни за затваряне на темата. Но това трябва да става въз основа на информираност и откровеност, която генерира доверие, а не религиозна вяра.

Бордът има нужда от умела политика на БНБ, на правителството, на политиците и на институциите. Глупаво е да си мисли, че при всяка политика и при всяко действие на партиите и на обществените фактори той ще остане стабилен. Що се отнася до аргумента, че само със закон може да падне, то това лесно се оборва - да не би революциите да са станали с законодателен акт или пък кризите, икономическите и социални катастрофи да чакат решение на законодателните органи.

Атаката срещу банките и стабилността, ако не успее през парадния вход да срине борда, може да го направи и го прави като ерозира неговите фундаменти - в това число постепенно дестабилизира финансовия сектор и банките, като използва и усилва слабите звена и "дупките" в политическия процес (отлагането на изборите), бюджета или банков надзор.

Да се говори, че всичко е "цветя и рози" и всички банки са еднакво добре, и вложителите не трябва да се интересуват от това как се управляват, е опасна заблуда на българското общество и представлява престъпно действие.

Банките не могат да бъдат изолирани като острови на стабилност от икономическата и политическа реалност. Стига се до абсурди - ще се забранява критиката срещу банките и разкриването на информация, която можела потенциално да ги дестабилизира!?

Това си е тоталитаризъм, който иска да оправдае грешките в реакциите на институциите. Ами ако действително нещата не са добре и ако има проблеми, за които ръководството и акционерите на банките не искат да се отчитат пред обществото. Ами ако нещата с надзора не са както трябва, както подозира прокуратурата?

Това не означава, че банките не са стабилни, защото няма съмнение, че повечето наши банки са по-стабилни от западните им аналози. Но съждението, че всички наши банки са по дефиниция или само благодарение на борда обречени на стабилност, си е формено невежество.

Тепърва трябва да оценим ефекта на дупката от над 7 милиарда лева в енергетиката, и аналогичните бюджети и дупки в здравеопозването, социалната сфера и т.н.

Политическата нестабилност в България може да срине и ерозира борда независимо от това, че промяната му формално става чрез акт на парламента. Така че стига самодоволство. Нещата са сериозни. Хората, които отвътре и отвън искат да дестабилизират България, разчитат на внушения, на слухове, на полуистини и скрити под сурдинка теми. Паниката се терапира с откровеност, информираност и реални реформи, а не с абстрактни и абсолютни мантри.

Oще: банки  банкова система  бнб  валутен борд  доверие  илиян василев  пари  стабилност  финанси 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 03.07.2014, 17:59

3 Dobrinka Mancheva | 03.07.201418:36

защо беше убит самодоволния крадец манджуков кой открадна откраднатите от него пари ? а те трябваше по закон да отидат в държавния бюджет, подробност бе Уили. да отговори госпожата с многото фамилии по интереси Петя Славова.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.08.2011, 17:11

2 Svelini | 03.07.201418:25

Валутният борд не е панацея, но е абсолютно необходим в момента. Иначе материалчето е чисто политическо и не ни казва нищо ново, което не знаем. В Уебкафета от време на време се появяват такива писания, вероятно за проверка на почвата.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 10.05.2011, 11:06

1 Levitt Hostel | 03.07.201412:33

,,да се говори , че всичко е цветя и рози .... е престъпно действие"

Едно твърдение, с което напъшно се съгласявам
   

оценка

+1 -0