Не е ли време да закрием и ДАНС | webcafe.bg
Webcafe

Не е ли време да закрием и ДАНС

Панайот Ангарев, в. Сега
31.10.2014, 12:23 (обновена 01.11.2014, 08:55)
ктб протест

Снимка: © webcafe.bg

Знаели ли са в ДАНС какво се случва в КТБ? Ако не са си затваряли очите, на кого са докладвали? Защо не са взети мерки?

От началото на кризата с Корпоративна търговска банка (КТБ), случайно или не, се премълчава отговорността на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) в сагата с източването на над 4 млрд. лв. А тя е една от основните институции, които са длъжни да наблюдават дали всичко е наред в банките.

Самата агенция също е пас по темата и единствените съобщения, които изпраща за дейността си - за арестувани кметове и ровене в документацията в лудницата в Карлуково, създават

впечатление, че се е снишила до нивото на селска полиция, вместо да функционира като служба за защита на националната сигурност.

ДАНС разби схема за разпространение на незаконни телевизионни предавания. Хвана 5000 кутии с цигари без акцизен бандерол в Плевен. Задържа 593 монети и голямо количество канабис до Петрич. Това са само част от новините, които от месеци заливат сайта на спецагенцията.

Още в първите редове на Закона за ДАНС е разписано, че наред с борбата с чуждите разузнавания, опасностите за териториалната цялост и корупцията агенцията се бори срещу опасностите "за икономическата и финансовата сигурност на държавата". И ако това не е достатъчно, случилото се с КТБ спокойно може да се определи като престъпление срещу държавата, което пък се покрива изцяло със задачите на ДАНС.

До този момент обаче не сме видели никакво действие в тази посока. И възниква логичният въпрос - знаели ли са в ДАНС какво се случва в КТБ? Ако не са си затваряли очите, на кого са докладвали? Защо не са взети мерки? Финансовото разузнаване не разполага ли със списъците на лица, задължени по публичния регистър, които са укривали сметките и кредитите си там, та се налага Пеевски и Цонев да пишат напълно безсмислен закон. При това положение все по-отчетлив е въпросът

"КОЙ" дърпа конците в спецагенцията и на кого се отчита тя

Безобразията в КТБ започнаха през 2010 г. и са продължили до 2014 г., а единственото обяснение за случилото се е, че над банката е имало политически чадър, коментира преди дни пред "Медиапул" бившият директор в КТБ от 2004 до 2008 г. Любомир Весов. "Няма друго обяснение, че банката може да расте по този начин, че може да се стига до такива безумни нива и видове кредитиране. За това са отговорни както БНБ, така и Комисията за финансов надзор, така и специалните служби", каза Весов.

Едва ли някой от ръководството на спецагенцията ще се наеме да признае публично, че всичко случило се в разграбената банка е ставало без знанието на ДАНС. Освен че финансовото разузнаване има доста ясно разписани правила какво трябва да се следи в една банка - тегления в брой на необичайно големи суми, нареждания за авансово превеждане на особено големи суми в чужбина, консолидиране на пари от няколко сметки и превеждането им в едно и т.н. ДАНС разполага и с т. нар. икономическо направление.

Това е онази част от агенцията, която би трябвало да знае какво се случва във всяка банка, за да гарантира, че няма да има сътресения във финансовата стабилност на държавата. Тук не става дума само за частните банки, а и за

БНБ, която също е в обсега на спецагенцията

Затова обяснението "Ние не знаехме" в случая е невалидно. Напротив, ДАНС знае пълната картина, отдавна е сглобила пъзела, но не желае той да е публичен. Забележете, част от нещата, които агенцията беше събрала, излизаха контролирано в определени медии в началото на кризата с КТБ.

Само преди дни бившият председател на парламента и лидер на БСП Михаил Миков призна, че е получил справката от ДАНС за КТБ два дни след като медиите са я описали. Разбира се, тук не става дума за всички медии, а за същите онези, в които контролирано излизат стенограми от подслушвания и които са удобни, за да се разклати една или друга институция или цялата държава. Медиите на "КОГО".

Отговорът на кого ДАНС е докладвала е тясно свързан с въпроса имало ли е политически чадър над банката. Това също попада в задачите на спецагенцията - да каже кой е опъвал този чадър. Това, че няма да разберем къде са отивали докладите на оперативните работници, е един от големите проблеми на липсата на всякакъв контрол на спецслужбите и в частност на ДАНС.

Още по-голям ще е, ако правителството и прокуратурата също не разполагат с тях. Защото тогава ще последва и последният въпрос: Защо да харчим всяка година стотици милиони за издръжка на една структура, която нито може да ни защити от атентати, нито може да ни гарантира финансова сигурност? При това положение след КТБ направо да се закрива и неработещата ДАНС.

http://www.segabg.com/

Oще: бнб  данс  делян пеевски  йордан цонев  ктб  национална сигурност  пари  финансова стабилност 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.12.2014, 23:34

6 Тодор Тодоров.100000466416828 | 21.12.201418:16

Насоките по които работят ДАНС се дават от правителството.А какви насоки да даде то,като го сменят през няколко месеца?Задачите на ДАНС и другите служби трябва да са такива,че каквото и правителство да дойде,да не се променят!Най-много да се смени ръководството,ако не се справя.Всичко друго са празни приказки!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

5 Rowan | 01.11.201411:35

Лесно се руши, трудно и бавно се гради. Всичко можем да закрием, лошото е, че като ни затрябва, няма да има хора, които знаят, как се правят нещата. Има едно изказване на Дьониц пред Хитлер, което, въпреки че касае друга сфера - смисълът е същия. Та Хитлер обещал стотици подводници до една година, но в замяна поискал от Дьониц веднага след като ги получи, да наложи тотален контрол на морето около Англия. Дьониц скромно отказал с думите:

-Трябват ми три години подготовка на екипажите, за да мога изобщо да изкарам подводниците в морето, без хората да направят някоя глупост и да се издавят още на първото плаване. За пет години може и да имаме подводен флот, който да воюва с приемливи загуби, но контрол на Англия по море, ще можем да наложим едва след седем години. И това считано от момента на получаване на подводниците във флота.

А проблемът не е в ДАНС, МВР, или която и да е агенция. Дори и хората в тях да не са качествени, то те са такива, защото законите за институциите ги правят такива. А институциите ни са такива, защото политиците ги устройва да са такива. И не просто ги устройва, а предумишлено ги съсипват, за да ги контролират. Но колкото и да са съсипани въпросните институции, само в тях има хора, които при смяна на политическия модел, ще могат веднага да подкарат нещата така, че да заработят. Иначе си отиваме за след седем години. Дьониц не е говорил празни приказки...

ПП: А онези, дето се канят да управляват, имам чувството, че за последно се опитват да разрушат институциите, така, че ако случайно се смени модела и политиците, новите да няма с кого да задвижат институциите и да стегнат държавата. Не случайно се пускат слухове за заплатите при пенсиониране – да се уплашат старите и да си заминат, та да останат недоучилите келеши, дето и обувките не могат да си вържат сами. Нищо случайно няма в действията на политиците, но ако някой си мисли, че това, което правят, е за общото благо…
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

4 VK | 01.11.201406:42

" сагата с източването на над 4 млрд. лв"

Е, нема такава сага!
Освен по вестници и телевизии. За периода, след поставянето на банката под специален надзор, лошите кредити са се увеличили и са станали около 12% .
При около 5 млрд. кредити, това прави около 600 милиона.
Толкоз!
А тия "над 4 млрд" са само във главите на някой хора, дето вярват на всички кьорфишеци пускани по медиите.
А и показва, че атаката срещу банката продължава!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.04.2014, 05:38

3 Ommanipadme Hum | 01.11.201404:17

данс е била , е , и винаги ще бъде машата в ръцете на мутрите на мафиотите боико доган и станишев
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

2 pixie | 31.10.201421:57

Тъкмо спестените пари от безсмислието "ДАНС", може да покрият дупката, не , кратерът, в КТБ...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

1 pixie | 31.10.201421:55

Много добро предложение. Тия от ДАНС се разхождат като агенти от ФБР, но го докарват само от намръщени физиономии, черни очила и изкопирани маниери. Явно голяма част от подготовката е продължително гледане на филми с агенти с цел докарване на "като две капки вода" образ. Доста добре, но дотам. А това държавният бюджет да го финансира, а, не не не!!
   

оценка

+2 -0