Ало, ало или как телефонът ни отучи да си казваме истината в очите | webcafe.bg
Webcafe

Ало, ало

Любка Милчева
20.07.2014, 01:10 (обновена 24.07.2014, 08:16)
телефон

Снимка: © GettyImages.com

Как телефонът ни отучи да си казваме истината в очите

Джон Ленън е казал: „Животът е това, което се случва, докато си зает да кроиш планове". Аз бих допълнила: „Животът е това, което се случва, докато си зает погледът ти да е забит в телефона".

"Ало-ало" - име на любим сериал, тема за кандидатстудентски изпит по журналистика или първата крачка към запазване на чартърен самолетен билет, не можете да избягате от трибуквената дума, побеждаваща по цифри ежедневно дори клишираното „обичам те".

До скоро - около три часа преди написването на статията - вярвах в разни неща, като например, че този вид общуване между хората помага за техните отношения, а не ги разваля.

Уви, има лъжа, има измама.

Само за час и тридесет минути днес получих "честитка" от банката за неплатена вноска, една любезна покана за сватба и, вярвате или не, едно искрено и лично прекратяване на връзка. След третото "ало" погледнах към небето и искрено се помолих в Рая да не разполагат с мобилни мрежи.

Тук, в Ада, колите на пешеходната пътека нетърпеливо ми напомниха, че в такъв голям град време за молитви няма.

Допитах се до мнението на художник, журналист и барман по въпроса „Защо е толкова лесно да кажеш на някого истината по телефона, вместо в очите?", а те ме изгледаха сякаш им заявих точната дата на следващото Пришествие. След очакваното „ защото така е по-лесно, защото не коства толкова усилия, защото не си губиш времето'', чух нещо смислено.

Отговорът: Защото ме е страх.

Страхът вече е придобил друго значение, а аз бях далеч от тези „модни тенденции". Точно както вас, и мен ме е страх дали не подслушват разговорите ни (наболяла тема от изминалата година), страх ме е и от собствения ми глас и от  истината, която ще прозвучи от него. Но за сметка на това винаги имаме като опция „червената слушалка".

"Лъжата може да обиколи света, преди истината да си обуе ботушите", прекрасен цитат от „Истината" на Тери Пратчет. Осъзнавам, че съвременната скорост за пренос на мобилни данни ме плаши. Разбира се, че бих искала да чувам важните новини по възможно най-бързият начин, кой в двадесет и първи век не иска?! Но, признавам си, почувствах се крайно неудобно да чуя толкова искрени думи, придружени от толкова неискрено пращене в телефонната слушалка.

Дори не смея да засегна темата, че гласът на мой или ваш „роднина", истерично молещ за парична сума по телефона е напълно възможно да е гласът на обигран престъпник, чиято единствена цел се свежда до сдобиване с моите или ваши последни спестявания. Да си изкарваш прехраната с помощта на няколко минутен кратък телефонен разговор, чието влияние пречупва човешката психика - гениално или брутално - изборът е ваш.

В процеса на писане осъзнавам колко клиширана е станала темата за истината и вече

все по-рядко срещаното явление „разговор очи в очи".

Пресмятам набързо и интересните коментари, които ще последват след този текст. Тук е мястото да поясня, че съм пределно наясно как тези разсъждения не се отнасят за 100% процента от хората на тази планета или поне не за 100% от времето им прекарано с телефон в ръка.

Моя близка позната наскоро ми сподели, че се е скарала жестоко с брат си по телефона, а след това той е „отпрашил" със 180 км/ч с мотора си. Следващото повикване, което час по-късно прие, беше от Бърза помощ и да, това е бил последният им разговор.

Нейните думи бяха: „Остави телефона си на мира, върви и кажи на хората какво мислиш очи в очи. Всички сме яко загазили в тия извратени времена....". Помислих, че е в афект и не знае какво говори.

Днес искам просто да й кажа, че е била болезнено права, но не знам как ще приеме истината. Може би е по-добре да й звънна... Джон Ленън е казал: "Животът е това, което се случва, докато си зает да кроиш планове". Аз бих допълнила: "Животът е това, което се случва, докато си зает да гледаш в телефона".

 

Oще: ало  връзка  комуникации  общуване  приятелство  разговор  раздяла  телефон 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.04.2012, 03:26

6 asdfsd | 27.07.201413:01

Тия са били един за друг, единия галфон звъни да каже 'ало късаме', а на другия му иде като гръм от ясно небе Смее се
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

5 pixie | 27.07.201411:46

Gerry,
говорим за важни разговори, а не за дежурните, вероятно често безсмислени разговори с майка ти. Нещо не си разбрала написаното в статията.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.04.2012, 00:44

4 hidden_in_the_shadows | 27.07.201411:00

Авторке, в момента сте афектирана от раздялата и затова мислите ви отиват в тази насока.
Като се замислим - ако една връзка се е изчерпала и няма как да продължи - без значение е дали раздялата ще е наживо, по телефона или със сова от Хари Потър.

Няма да влизам в полемики относно това, колко е полезен телефона.
Искам да ти кажа - бъди силна. След като връзката е приключила - по-добре за теб. Може би днес не го осъзнаваш, но ще се намери по-подходящ.

В този така мобилен свят, не смятам, че е проблем една връзка да приключи по телефона. Има хора, които просто нямат силата да го направя наживо. А след като поради една или друга причина нямат силната да го направят наживо - не е ли по-добре да го направят по телефона, отколкото да продължават една връзка, която е отдавна обречена ?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.07.2014, 14:42

3 Gerry Tsolova | 22.07.201414:44

А, да бе. Я пропътувай ти близо 500 километра между Варна и София с малко бебе, за да кажеш на майка ми, че я обичам и да й разкажеш какво става с внучето й. Или пък вземи да преплуваш океана, да говориш с приятелка в САЩ. В този голям свят, в който всеки може да отиде почти навсякъде телефона и интернет остават единствените начини да знаем, все пак, какво става един с друг.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

2 Rowan | 20.07.201422:13

Телефонът можеш да го затвориш, женската уста - не. Затова и много хора избират късането по телефона, за да не слушат бълващата змии и гущери женска уста Чуди се
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 03.10.2011, 18:45

1 Ben Dover | 20.07.201410:20

А да бе, телефона е най-хубавото нещо след колелото и бирата. Спестил ми е гледката на стотици грозни мутри както и хиляди часове тичане.
А инак, трябва да си най-големия тъпаККККК, че да скъсаш с някой по телефона. Кефи се, че маймуната сама е паднала от клона и си щракай с пръсти. TELEFONA E SUPER WEE!!!11! KMB FOREWA!
   

оценка

+3 -1