Два призрака бродят из Европа | webcafe.bg
Webcafe

Два призрака бродят из Европа

Стефан Станев
06.01.2014, 12:05 (обновена 08.01.2014, 12:50)
комунизъм

Снимка: © getty images

2014-та безспорно ще мине под мотото на евроизборите. Избори,които до голяма степен ще предопределят посоката на Европа. "Дясна Европа" на икономиите и крехкият икономически растеж или "Лява Европа" на социалното изравняване?

Кой ще поеме тежестта на кризата - бедните, с липсата на държавна подкрепа или богатите, проявявайки солидарност? Тези въпроси стоят на преден план пред политици, анализатори, общественици и прочее заинтересовани хора.

На заден план обаче остава най-голямата опасност за Европа, а именно възраждането на един стар, но далеч не толкова слаб консенсус между крайните фашистки и комунистически партии.

Две на пръв поглед взаимно отричащи се идеологии, но със "съмнително" много програмни сходства. Не е случайно, че в най-бурния период на развитието си и фашизмът и комунизмът следват едно и също мото: отказ да се признае съществуването на другите човешки същества като равноправни, равностойни и независими от нас.

Както отбелязва великият публицист Георги Марков: "Собственият фашизъм започва от момента на приятното усещане, че аз съм нещо повече от този срещу мен, от произволния, понякога необуздан инстинкт, че в моето съществуване е вложен повече смисъл, отколкото в неговото. И почти едновременно другият инстинкт - да покажа моето превъзходство, като реализирам какъв да е вид негово подчинение".

Идентично с комунистическия мироглед, безспорно. Днес и двете доктрини са значително по-толерантни, неистово опитвайки се да се впишат в "Модерният свят".

Фашистките идеи стремглаво са се плъзнали по повърхността на иначе приемливия за обществата патриотизъм.

А комунистическите успешно са сменили варварската си насоченост към всеки дръзнал да бъде индивидуален в своята дейност с "романтичната" атака срещу бесния материализъм.

Това, което ги обединява, е борбата срещу Запада в политически, икономически и морален аспект. Борба, която - с оглед на историческия им провал, би била безсмислена и неуспешна, но днес тя е незаобиколим фактор в обществения и политически живот.

Едва ли в началото на 90-те носителите на либералната промяна Рейгън и Тачър са си и помисляли, че 24 години по-късно призракът на комунизма, (разбирайте и фашизма) отново броди из Европа.

И ако държавите, в които кризата не оказа толкова силно влияние, успяват да "озаптят" този призрак чрез политическо разбирателство между консерватори и социалисти, то за държавите от Източна Европа този проблем вече е на дневен ред и не търпи отлагане. Доказва го най-красноречиво кризата в Гърция, т.нар. "февруарски протести" в България и не на последно място набиращата все по-голяма мощ Русия.

Точно Русия се явява обединител на крайните партии със своята независима и тоталитарна политика , разграничаваща се от "западните ценности". А крайните партии, съдейки по тяхното историческо развитие, са стремглави противници именно на тези "западни ценности", които в края на XX век бяха идеал за голяма част от хората в Източна Европа, но днес все повече губят популярност.

Дали Европа ще се върне към старите "ценности" на изминалото столетие или ще продължи настоящия курс? Предстои да разберем. Ясно е обаче, че ако Европейският парламент се напълни с крайни популистки движения, ще се случи това, което предвиди американският социолог и политолог Франсис Фукуяма: "Краят на историята", но в доста различен, изпъстрен с краен идеализъм, водещ до лудост контекст.

Защото "Вълкът козината си мени, но нрава не" е казал народът, и с право това може да го отнесем и към т.нар "промяна" в две доктрини, оставили след себе си милиони жертви и морална разруха, която трудно може да се преодолее.

Oще: българия  евроизбори  европа  западни ценности  комунизъм  русия  фашизъм 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 03.11.2010, 00:11

3 dedogo6 | 13.01.201411:46

Миле, Женския пазар го оправиха почти, в момента е последен етап от реконструкцията на ЦЕЛИЯ пазар.
До централна гара вече има метро.Отгоре пътищата и отдолу подлезите са оправени и осветени.Орките ги разгониха , батка, та , кажи ми кога точно си бил за последно в България?
Бесен
(бантuскотия викай на държавата в която живуркаш) Палав
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 24.12.2010, 15:25

2 Илия Илиев | 13.01.201408:26

орки,Либерастия...по скоро "Имигрантски поток" от Азия,Избягалите инженери в щатите от края на '90 -НЯМА ДА СЕ ВРЪЩАТ!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

1 Mile Manolov | 06.01.201419:44

докато не вденат, че либерастия не всяка цена... е равна на прекалено много крайности нема да се промени нищо. Па и що ли да се променя? Център софия... а мамоооо ;)
За добро или лошо бантускотия ше я запомна с едно:
Никога нема да оправат женскио пазар и ц. гара. Ако ще извънземните да ги приватизират. Кочина си ебало майката. Същите тия орки в коя да е страна да отидат ше са същите. Нема как да се получи либерастията с тоя персонал обаче.
Толко по въпроса. Секо си е право за себе си.
   

оценка

+3 -0