Рoмитe и инвестициoннoтo проектиранe | webcafe.bg
Webcafe

Рoмитe и инвестициoннoтo проектиранe

арх. Евгения Ходкевич, арх. Борис Енев - Fordewind Architecture
13.04.2014, 21:34 (обновена 18.04.2014, 22:52)

1 от 3 снимки Назад Напред

Роми

Интегационната работа в България е сведена до "взаимноизгодно икономическо сътрудничество".

Интернационалният ден на ромите взе ежегодните си жертви и остави незабравими следи в нашата измъчена колективна памет: Бареков пламна под ромските ритми на площада във Видин, Бойко Борисов стъписа самия себе си със смелостта на мисълта си, остатъкът се носеше задружно от банкетка към банкетка, но работата, както винаги, други я вършат.

В същото време, далече от празниците, скромно настанил се в сградата на бившия испански културен център Instituto Cervantes - в настоящето Министерство на инвестициoннo проектиранe - отскоро нов Дон Кихот се бори с вятърните мелници на ромската интеграция. Яхнал старата кобила на политическото нежелание, той е твърдо решен да влезе в аналите на нашата столица.

И така министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов спретна ръкавите и започна да се упражнява в интегрални изчисления.

Интеграция, знае той, е важен концепт в математиката, развил се от необходимостта да се пресмятат площи и обеми. А където интеграция, там интеграли, висшата математика няма как да го изплаши - все пак е следвал архитектура, няма какво да се говори. Ако той не знае как се смятат площи, то кой?

Ако той не знае колко квадратни метра площ му трябва а). на човек - не ром, б). на човек - ром за живот, кой да знае? Ако министърът на инвестиционното проектиране не знае стойността на земята, върху която в момента се разпростират големите ромски махали в София в непосредствена близост до центъра, то кой?

На софийската карта има индустриални зони, жилищни зони, паркове и от време на време на картата зеят внезапно бели петна. Вярно, необичайно е европейска столица да не е докрай картографирана, но, от друга страна, белите петна са ценни като необработени диаманти.

Второстепенно е, че хиляди българи от ромски произход ги наричат своето "вкъщи" - тези парчета град са еквивалент на държавните резерви, така да се каже, „тайната общинска резерва".

Схемата на предложението на Министерството по инвестициoннo проектиранe е толкова елементарна, колкото и ефективна: твърди се, че парите на данъкоплатците ще се инвестират в строеж на нови, новички социални жилища за роми. Жилищните комплекси ще ги поддържа пак данъкоплатецът, докато той самият тъне в бедност и мизерия.

Как да не се пита откъде накъде ще се шири "асоциалният ром с десетките си деца" в същия социалистически стандарт от 7,5 квадратни метра на човек, в който той самият битува?

Зад целия популизъм и демагогия остават фактите, че държавата изселва за пореден път малцинствата си от местата, където са успели да пуснат корени и да си създадат елементарна социална среда и под претекст на премахване на гето създава нови гета в цялата страна, но този път още по на периферията - тези на градовете и на обществото.

Печелившите от тези намерения са многобройни: държавни служители, инвеститори, спекуланти и строители. От строителството на новите гета ще има да се канализират значителни средства, а за земите на бившите махали отдавна има опашка. Губещото е българското общество - изпускайки шанса да приобщи малцинствата си и маргиналните групи, губейки наново шанса всички да станат част от отговорно социално общество. Гетата се премахват само ако никой няма причина да живее там.

Който потърси думата "интеграция" в Уикипедия на български език, ще прочете следната дефиниция: "Интеграцията е форма на интернационализиране на стопанския живот; съгласувано развитие и взаимноизгодно икономическо сътрудничество между различни държави".

Интегационната работа в България е сведена до "взаимноизгодно икономическо сътрудничество".

Успехът на интеграционните модели не се мери, както в другите държави, с реализирано социално включване, а в очаквани печалби и частни икономически интереси, под прикритието на хуманистични дългове и европейски ценности.

И заради това трябва да се коригира началното твърдение - министърът на инвестиционното проектиране, Иван Данов, не бърка интеграция с интегрални сметки, а с интегрални схеми. Където интеграция, там и схеми.

Oще: инвестиционно проектиране  интеграция  роми  ромска интеграция  социална интеграция  цигани 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

7 Оня Дето Го Трият | 15.04.201411:22

Пузев

Недей с лошо, откога стана такъв капиталист, та те дразнят тия дето искат да им се даде, а не им се работи?
Не се ли усещаш, че погледнато откъм Ойропата и ойро-атлантистите ти изглеждаш и се държиш по точно същия начин, както циганите ти изглеждат на теб
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

6 Pavur Pezev | 15.04.201410:55

На Манго все някой требе да му ДАДЕ-образование,работа,хапартамент...На мене никой не ми ги ДАДЕ-взех си ги.Като се квалифицира Манго да ми върши работата-ела,шъ го обучим,шъ го милваме по главата и ако става за некъф уй,шъ му плащат.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.04.2014, 16:09

5 Bulgarski_Colombiec | 15.04.201401:21

Смърт за Ромиииитеееее. Те са като Кърлежи. Катран.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 19.08.2013, 09:25

4 Emil Kuzmanov | 14.04.201419:19

е от къде и как доидоха Циганите в България и кои им даде български паспорти и ги остави да живеят извън закона,да разнасят болести и ограбват, в краина сметка защо ние трябваше да ги пуснем в ена християнска държава на територията на европа,те все пак не трябваше ли да са проблем на Азия от Еропа не ги искат защо и на какво основание в така или иначе една бедна иограбена България трябва да ги търпим неизбежно е да си хванат пътя обратно от там от където са дошли въпрос на близко бъдеще и по добре това да е по скоро и за тях самите Въпрос
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.06.2011, 12:31

3 Лени Димитрова | 14.04.201415:42

Статията е абсолютно в стила на разните европейски чиновничета и комисари, които само знаят отдалече да размахват пръст и да ни бият по канчетата колко, видите ли, сме тормозели "горкичките роми".
Писна ми, ей Богу!!!! Писна ми разни малоумни дебили, които нямат хабер понятие за положението с мангалите, да зеят в тяхна защита и постоянно да вдигат шум за това!
Първо - надали някой от въпросните чиновници е в състояние да обясни и аргументира нуждата държавата да продължава да строи "безплатни" жилища за тази паплач. А в същото време българи - има адски много българи, нормални хора, които живеят в крайна мизерия, и които имат нужда от жилище и помощ, но на държавата не й дреме!
Второ - кой от същите дебилни и малоумни чиновници може да аргументира един път завинаги необходимостта постоянно да се раздават и пилеят безумни средства за детски и социални плащания за мангалите???? Докога?? А в същото време дечица, семейства и болни остават без средства и са постоянно жертва на чиновници и алчни управляващи??
И докога с нашите данъци трябва да влачим тези паразити на гърба си?
Отвращават ме - и мангалите, и депутатите, които ги къткат и закрилят, и тъпите чиновници, които си траят като е*ани дупета, когато пред тях цъфне поредната хлебарка с чаве на ръце и иска пари!
Каква интеграция, какви 5 лева, какво чудо!!! И 5-звездни хотели да им построят, те все ще си живеят в коптори и кашони, а ще избушат сградите, за да продадат "джилезуту" и дограмите!
Защо не ги интегрираха във Франция, питам аз!!! Ами ни ги върнаха с еднопосочен билет!
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 12.11.2011, 13:00

2 Govedo13 | 14.04.201414:49

Хаос аз имам по-добро предложение. Банките в България притежават стотици жилища взети от хора, който не могат да си плащат кредитите.
Държавата сключва договор за наем с въпросните банки и населва по 1 семейство в блок, отделяйки ги едни от други. Държавата им плаща наема и поддържа жилището 1 година докато циганите, ако имат желание си стъпват на краката намират си работа и сключват договор с банката да изплащат жилището.
Преди да кажете че свестни цигани няма, грешите. Ако им се даде възможност да се отделят от гетото и ако не ги използват само, за да правят кръгове фирми близки до правителството пари от тях, те ще се развиват като нормални хора понеже няма да са част от онази среда.
Разбира се трябва да се поставят условия- наличие на не повече от 4 деца, който ходят на училище грамотни или работещи родители и тн, Ако се дават жилища на по-лошата част от циганите те просто ще ги рушат, трябва да се подходи икономически а не социално. Подпомогнати трябва да бъдат само циганите, който имат желание да станат хора.
   

оценка

+2 -2

Регистриран на: 14.09.2012, 17:17

1 Xaoc | 14.04.201413:44

А авторите имат ли по-добро предложение или просто си чешат езиците?
   

оценка

+2 -0