С какво точно не се справят българските водещи? | webcafe.bg
Webcafe

С какво точно не се справят българските водещи?

Миглена Ангелова
21.10.2010, 12:35 (обновена 22.10.2010, 13:05)
миглена ангелова

Миглена Ангелова: Сега ние живеем в нещо като времената след 9 септември 1944-а - управлява ни работническо-селска прослойка, която е принципен, убеден и смъртен враг на всичко просветено и можещо

Харесвам WEBCAFE!

Дори съм фен във Фейсбук! Обикновено чета новините и статиите за политика и икономика.
Преди няколко дни така се бях впечатлила от богатия речник, остър ум и впечатляващи хрумвания на един от авторите на сайта, че реших за още удоволствие да прочета още негови статии.
Така стигнах до няколко материала, писани за областта, която добре познавам - журналистиката (ще ме прощавате за мръсната дума).

Първо ми стана гадно, защото не бях подготвена за толкова голямо по размер непознаване на темата и в същото време за тоооолкова много поучителност и високомерие. После реших, че трябва да престана да очаквам, че ще срещна точно у нас задълбочени, сериозни и честни медиа-анализатори.

Няма ги в нито една сфера, защо трябва да ги има точно в моята. Реших да продължа да чета WEBCAFE новините и статиите за политика и икономика, (от които явно не разбирам толкова, че да страдам), но с едно на ум.

Минаха няколко дни, в които ненужната, глупава, създала ми много проблеми моя съвест, все повече ме тормозеше и ме подстрекаваше да ви пиша. Искрено се надявам, че след още 10-тина години в България тази мръсница ще се научи да мълчи и да не кара хора, които не ме познават, и на които ама нищо не съм си и помислила да направя, активно да ме мразят! Дано стане.

Моля ви, не ме мразете и вие, четящите тези редове - аз нямам никаква вина за това писмо. Онази гадина е виновна! Тъпата съвест, която реши, че може да помогне на някой, който ще поиска НАИСТИНА да разбере, а не само да демонстрира необятната си величина, коментирайки нещо, което не си е направил труда да познава.

Г-н Павлов, Вие сте автор на "Не могат да го вдигнат". Ако знаете само как се зарадвах на началото на материала Ви - казах си, най-накрая и някой друг е забелязал некоректното, разрушително опорочаване на благотворителността по двата частни национални канала.

Благотворителност, в която не вярват нито екипите за реализация, нито лицата на "благотворителността", нито излъчващите телевизии, още по-малко техните собственици. Всички те, вече изброени, очакват несретните зрители да разпознаят себе си и  благотворително да "помогнат" на себеподобните.

(Леко отклонение: Не се хващайте, колеги, на тази въдица! Нали не очаквате постъпленията от зрителските СМС-и и дори рекламите, излъчвани в тези "ШОА", да покрият бюджета на подобен формат или да обогатят някого?! Целите са много прозаични и конкретни - нашите медии са само перални, които знаещите се правят, че не забелязват, докато останалата част от "обществото" заплеснато обсъжда кой водещ колко е тъп или в по-добрия случай - изчерпан, и всички са доволни.)

Когато прочетох, г-н Павлов, твърдението Ви, че "българските водещи просто не се справят", ми се прииска да Ви погледна в очите и да попитам с кое точно не се справят? Вие познавате ли, ако не в дълбочина, то поне "първата лопата" на професионалните ангажименти на тези хора, ежедневието им?

Примерно какви са конкретните ангажименти на Анна Цолова в предаването, което анимира? Банална истина е, че телевизията е колективен труд. Това има много последствия за човека, когото го "дават по телевизора", особено когато той е неподготвен и примерно "озвездял" (на всички се случва в една или друга степен и преминава или не за различен период и с различни последствия; да озвездееш е човешко - кой не иска да е фактор и нещо поне да зависи от него, не е и трудно, това трябва да се издържи, да се преодолее - има цяла дисциплина вече в психологията - простете отклонението!).

Имате ли отговор защо покойният Боби Цанков беше наричан "журналист"? Защо Николай Бареков, който е удивително, възторжено невеж в професионално отношение и никога няма да Ви даде дефиниция за това какво е новина или още по-сложното: по какво се различава новината от пропагандата и, който едва ли се е приближавал до профилиран ВУЗ, е наричан от нашите медии "журналист" и сега му се поверява ТВ канал?

По какъв начин и на какъв принцип се реди програмата във всички телевизии? Защо Вили Сечкова от необразована водеща и събличащо се момиче стана виден продуцент? Нищо не е само политика, особено пък самата политика. Имате ли отговор защо Гала говори напоследък толкова невротизирано и отсечено, защо прилича на ниска мрачна облачност, какво става в душата й и защо?

Тя не беше такава - не помните ли?! Беше слънчице, тя е човек с опит и клишето "изчерпана" и по отношение на нея е неуместно! Защо игрите на късмета завладяват все повече телевизионно пространство? Наистина ли допускате, че хора като "Комиците" и т.н. не могат, не искат или не знаят как да направят истински интересен скеч като съдържание и реализация?

"Светлите примери", които сте дали в статията си, г-н Павлов, са от съвсем друго време, но дори не това е най-съществената разлика. По-важно е, че по "онова" време управлението, макар соц-ком, е било достатъчно просветено относно факта (или поне съветските му другари навреме са му наливали разум), че една от функциите на медиите е да бъде клапан на общественото недоволство.

Тогава интелигентните ни колеги са лавирали така: хем ДС-то да е доволно, хем малко истина на народа. (Споменавате и Бригита Чолакова. Помните ли как почина тя?) Сега ние живеем в нещо като времената непосредствено след 9 септември 1944-а (не съм им връстник, но съм чела доста) - управлява ни работническо-селска прослойка, която е принципен, убеден и смъртен враг на всичко просветено и можещо. Някога просветеното и можещото е било убивано или депортирано.

Сега е долу-горе същото, само че с леко различен нюанс, заради "хуманността" на епохата - не те убиват физически, само душата и достойнството на професията ти; не те депортират - ти сам си емигрираш.

Простете емоцията, която изплисках върху Вас, но успяхте да ме провокирате - комплимент откъдето и да го погледнете!

Простено да е и на Вас - аз съм една от многото водещи, които "за добро или зло не сте споменали", защото сме "много". Честно казано, вярвайте ми - абсолютно искрена съм - не виждам смисъла на живота си в това да оставя "забележителна диря" в каквото и да било професионално или обществено, освен в сърцата на хората, които обичам.

Не страдам от усещането, че управлявам светкавиците и никога не съм давала вечер отчети пред Вселената какво съм сторила за нейното добруване през деня. Пиша Ви, защото ми се иска да почувствате, да разберете и да съчувствате или поне да допускате, че не всичко знаете, или поне да се обадите, за да питате.

Някои от българските "водещи" заслужават това и сред тях има такива, които не си сменят амплоато, грешат като смъртни, понякога се учат от другите, понякога - от собствените си грешки, живеят така, както говорят, и винаги плащат сами сметките си.

Oще: ани цолова  водещи  гала  медии  миглена ангелова  николай бареков  телевизии 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.12.2010, 14:38

10 Animal | 26.12.201021:56

Негативните коментари към писмото на г-жа Ангелова са част от причината, която ме тласка към образование и кариера в чужбина.
Страх ме е, че онази социално ангажирана единица от родното общество все още гледа новини и гласува, само доколкото да има повод за псувни и псевдоразсъждение в промеждутъка на отпиване от ракиената чашка.
Страх ме е, че т.нар. показване на цялата истина няма да е в угода на някой засегнат кибритлия, който ще ме заплаши я с убийство, я с осакатяване, я със заливане с киселина и прочие грозни и показни начини за порицание на Честния Журналист.
Страх ме е, че след време няма да си намеря работа по специалността, защото ще откажа да изкривя думите си в полза на шефа и неговите интереси.
А не би трябвало да ме е страх, нали? Не би трябвало някой да се притеснява да си върши работата честно и съвестно...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.03.2010, 19:21

9 Alice | 22.10.201017:05

Ами да, сега същият този възторжен - и пълен невежа - Бареков, ще оглави тв7, откъдето си тръгна мениджър-професионалист като Светла Василева, само защото е по-удобен на Пеевски и корпоративна банка и те така! Да живее профанизмът! Бесен Просто лъскачите оцеляват навсякъде
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.08.2010, 16:22

8 Myhouse | 22.10.201015:27

stizi | 22.10.2010 13:19
ДА!

Дали ако Ви бяха поканили в тези благотворителни предавания, този материал щеше да е написан? А всъщност защо го пишете сега, след като изчезнахте от хоризонта на телевизиите?

Има истини, и има време за тяхното казване. Ако го бяхте казали/написали когато гласът Ви се чуваше, щяхте да спечелите уважение. Със сегашната си изява обаче, наистина потвърдихте това, което написа black_dragon.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.09.2010, 13:56

7 stizi | 22.10.201013:19

Г-жо (или вече г-жица, не знам) Ангелова, не мисля, че точно Вие имате право да говорите за журналистика, защото съдейки по това, което до този момент сте направили в българските медии (говоря за националните за останалите нямам наблюдение) не е нещо по различно от медиините пориви на Бареков, Сечкова и т.н.
Това че човек не е запозната в пълнота с материята и не познава спецификата отвътре, не му пречи да си има мнение та дори и да си го защитава. Специално по отношение на политика, футбол, медии и "хай лайф" в България който каквото и да каже все ще се окаже вярно, като в същото време ще бъде пълна глупост.
И сега честно, направо искрено и лично- писна ми да ви гледам псевдо интелектуалните муцуни замечтани в екзистенциални въжделения, който в крайна сметка приличат повече на отражението на клоака отколкото на нещо мотивиращо и креативно.
Не ме занимавайте с Вас, ако не искате аз да ви занимавам със себе си (повярвайте ми адски безинтересно и профанско ще бъде).
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.05.2010, 11:14

6 mittag | 22.10.201010:57

"управлява ни работническо-селска прослойка, която е принципен, убеден и смъртен враг на всичко просветено и можещо".

Златна Ви уста, уважаема Стрелка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.06.2010, 05:54

5 ludipari | 21.10.201018:11

Телевизионеринът винаги е бил и си остава кръстоска между курва, лайно и идиот. А телевизията е храм на глупостта и библия на идиота.

А. Апостолов

www.SuperAstro.net

Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.10.2010, 17:23

4 garga | 21.10.201017:37

Ама то направо още малко съжаление ще взема да изпитам към милите тъпунгери. Пардон ама не намирам никакъв смисъл да се търси обяснение за капацитета им. Просто ги гледам и се радвам на вманиачения им порив да произвеждат журналистика. Понякога, особенно в сутрешните блокове, има невероятни попадения, истински парад на глупостта.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.03.2010, 10:06

3 vanko1 | 21.10.201013:50

Дааа, до голяма степен зад въпросите на Миглена Ангелова прозират и отговорите, но от това тъгата по качествени български електронни медии не става по-малка...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.06.2010, 14:54

2 black_dragon | 21.10.201013:41

Ех мигленке... до сега всички се съмнявахме че си глуповата жена!
Сега, всички съмнения изчезнаха!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.08.2010, 16:05

1 Svetla Encheva | 21.10.201013:28

Поздравления за авторката! Най-малкото, защото толкова рядко се среща журналист, който да има доблестта да говори за това, какво се случва в света на българската журналистика. Бих искала обаче вместо намеците, маскирани като въпроси, да видя отговорите на тези въпроси. Допускам, че твърде много искам, на този етап трябва да съм благодарна и на факта на задаването им...
   

оценка

+0 -0