Рим отново гори | webcafe.bg
Webcafe

Рим в пламъци

Жорж Ужо, Le Monde
01.03.2013, 14:15 (обновена 03.03.2013, 21:23)

1 от 4 снимки Назад Напред

рим, форум

Древният Рим днес е в политически ступор

Пиша за ситуацията в Италия от две години насам. Всеки път, когато разговарям по темата с европейските лидери, се чувствам като носител на пагубни новини. Ако още живеехме в Средновековието, отдавна щяха да са ме обесили.

В продължение на месеци европейската общност - за взаимно обожание - не пропусна нито една възможност да похвали работата на италианския премиер Марио Монти. Всички сияят около любимия "Супер Марио" - бивш европейски комисар и международен съветник на Goldman Sachs, който сякаш отговаря на всички предварителни условия за всеки италианец, който иска да пожъне успехи в кариерата си на европейски управник.

Монти успя единствено да се провали

В крайна сметка "Супер Марио" не можа да наложи необходимата финансова дисциплина и изкара публичния дълг на Италия извън всякакъв контрол. В момента неговият счетоводен баланс показва растеж на публичните разходи в размер на цели 100 милиарда евро.

На този фон сякаш всички са забравили за огромния дълг и липсата на контрол от страна на бившия председател на Banca d'Italia (Централната банка на Италия) - Марио Драги, който разреши на банката "Монте ден Паски ди Сиена" в град Сиена (още известна като най-старата банка в света, създадена през 1472 година) да сключва неясни дериватни сделки и да извършва измама след измама под неговото наблюдение.

Важно е да се отбележи, че банката има връзки с Демократическата партия, която спечели най-голям брой гласове по време на изборите.

Тези проблеми заплашват цяла Европа и особено Франция

Наскоро научихме, че Европейската централна банка (ЕЦБ) е изкупила половината от италианския дълг като част от програмата си за изкупуване на облигации, който се равнява на 107 милиарда евро. Разбира се, вероятно това няма абсолютно никаква връзка с факта, че сегашният ръководител на ЕЦБ е бившият председател на Banca d'Italia Марио Драги.

Италия е последният бастион преди да дойде ред и на Франция да рухне. Президентът на ЕЦБ стартира програмата за "неограничено" изкупуване на италиански и испански облигации с цел да контролира лихвените им проценти. Ако искаш нещо да бъде свършено като хората, добра идея е да го направиш сам.

Това е само ордьовърът

Марио Монти, Марио Драги и финансовият министър Виторио Грили не направиха нищо, за да преструктурират италианския дълг, чиято средна дюрация* се повиши от една до шест години.

Ала с отказа си да консолидира този дълг, който достигна до 2 трилиона евро или 127% от БВП на държавата през 2012 г., Италия избра да следва самоубийствена финансова стратегия: да финансира краткосрочния си дълг.

Резултатът би трябвало да безпокои всички

Италия ще има нужда от 400 милиарда евро през 2013 г., което се равнява на 20% от дълга на държавата. Повече от половината от това рефинансиране ще бъде осъществено чрез използването на краткосрочния дълг, а не е ясно дали инвеститорите ще пожелаят да сътрудничат.

Европейската централна банка, Европейската комисия, правителството на Марио Монти и Италианската централна банка споделят отговорността за бездействието, вместо да предприемат необходимите мерки за ограничаване на щетите от създалата се ситуация. Всички институции са изпаднали в някаква форма на отрицание.

Италианските гласоподаватели изпратиха опасно послание, когато отстъпиха повече от половината места в Сената на двама палячовци: един комик - Бепе Грило - и един сексуално покварен и безчестен мъж - Силвио Берлускони. Италианските политици са загубили толкова много от своята правдоподобност, че гласоподавателите избраха комедията пред легитимното управление от държавата.

Не е популизъм, а еволюция, която би могла да доведе до тотален метеж

Единственото нещо, което можем да направим сега, е да се подготвим. Уолстрийт изгуби 200 пункта след италианските избори: глобалната икономика е заложена на карта. Никой не разполага със средствата да спре масивната разпродажба на италианския дълг.

Ако това се случи, целият континент ще затъне заедно с Италия, а може би щетите ще се разпрострат и далеч отвъд Европа.

Гръцките калмари бяха само ордьовърът, основното ястие е италианска паста, която за съжаление ще бъде поне 6 пъти по-трудна за храносмилане.

* Дюрация - среднопретегленият срок на падежа на плащанията по застрахователни или презастрахователни претенции.

Oще: бепе грило  евро  избори  италия  марио монти  силвио берлускони 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.