Китай стана втората икономика в света | webcafe.bg
Webcafe

Китай - втората икономика в света

Webcafe.bg , По NY Times
16.08.2010, 12:46 (обновена 17.08.2010, 18:07)
Китай и САЩ

Снимка: © Getty Images

През 2030-а китайската икономика ще изпревари САЩ и ще е номер 1 в света

След три десетилетия на впечатляващ растеж, Китай надмина Япония през второто тримесечие на т.г. - и се превърна във втората по мащаб икономика в света след САЩ, според данни от правителствената статистика, публикувани днес, 15 август. Събитието, макар и очаквано, е най-очевидното доказателство, че възходът на Китай е реален, и че на останалия свят му се налага да признае новата икономическа свръхсила.

Признанието дойде рано сутринта в понеделник, когато от Токио бе оповестено, че японската икономика е достигнала стойности от $1.28 трилиона през второто тримесечие - малко под резултатите на Китай, които са за $1.33 трилиона. Японската икономика е отбелязала ръст от 0.4% за тримесечието април-юни, съобщиха от Токио - доста по-малко от прогнозите. Тази слабост показва, че икономиката на Китай ще изпреварва японската през цялата година.

През 2030-а Китай ще №1

Експерти твърдят, че изместването на Япония - и в последните години изпреварването на Германия, Франция и Великобритания - подчертава нарастващото влияние на Китай и подкрепя прогнозите, че Китай ще надмине САЩ като най-голямата икономика в света вероятно още през 2030 г. Брутният вътрешен продукт на Америка през 2009 г. беше около $14 трилиона.

"Това има огромно значение," коментира Никълъс Ларди, икономист в института по международна икономика "Питърсън". "Това потвърждава отново случващото се през по-голямата част от десетилетието: Китай засенчва икономически Япония. За всички в региона Китай вече са най-големият търговски партньор, а не САЩ или Япония."

За Япония, чиято икономика е в стагнация от повече от десетилетие, стойностите отразяват спад в икономическата и политическата й сила. Япония държеше позицията на втора по мащаб икономика в света през по-голямата част от последните четири десетилетия - според оценки на Световната банка. А през 80-те години имаше дори коментари, че икономиката на Япония някой ден може да надмине тази на САЩ.

Но докато икономиката на Япония е зряла, а населението й бързо остарява, Китай се бори с урбанизацията и е далеч от това да е развита страна, коментират анализатори. Страната има много по-нисък жизнен стандарт - както и много още възможност за растеж. Само преди пет години брутният вътрешен продукт на Китай беше около $2.3 трилиона, почти наполовина на този на Япония.

Китай има приблизително същата територия като САЩ, но носи товара на една пета от населението на света - и на недостиг на ресурси. Доходът на глава от населението е по-скоро наравно с този на бедни страни като Алжир, Салвадор и Албания - които наравно с Китай се доближават до $3600, отколкото с този на САЩ, който е около $46 000.

Вълчи апетит

И все пак има твърде малко спорове, че под ръководството на Комунистическата партия, Китай започна да променя начина, по който функционира глобалната икономика, благодарение на нарастващата си доминация на търговията, огромния си запас от валутни резерви и държавен дълг на САЩ (купува облигации на Федералния резерв - бел.р.) и вълчия си апетит за петрол, въглища, желязна руда и други природни ресурси.

Китай вече е основен двигател на глобалния растеж. Лидерите на страната станаха по-уверени на международната сцена и започнаха да упражняват по-голямо влияние над Азия, Африка и Латинска Америка чрез инструменти като специални търговски споразумения и сделки за ресурси за много милиарди долари.

"Те имат силно влияние върху глобалната икономика и вече доминират в Азия," казва Есуар Прасад, професор по търговска политика в Корнелския университет и бивш ръководител на поделението за Китай на Международния валутен фонд. "Много други икономики в региона на практика се движат на гърба на Китай - и това е забележително за икономика с нисък доход на глава от населението."

В Япония настроението беше на примирение. Въпреки че все повече бива засенчвана от Пекин на световната сцена, Япония печели от китайския бум - първо, чрез изнасяне на производства там с цел по-ниски разходи за работна ръка, и с повишение на местните доходи, чрез отваряне на голям и все по- доходен пазар за японски стоки.

Намесата в световните валути

Пекин също така започва да оформя глобалния диалог по много въпроси, коментират анализаторите; например миналата година той заяви, че доларът трябва да бъде изтеглен от употреба като основна световна резервна валута.

Въпреки че САЩ и Европейският съюз се борят за ръст в след най-тежката икономическа криза от десетилетия, Китай продължи да катери класациите на икономиките, като инвестираше масирано в инфраструктура и подкрепи план за държавни стимули от $586 млрд.

Тази година, въпреки че растежът започна леко да намалява, икономиката на Китай се очаква да се разрасне с около 10% - продължавайки забележителната тенденция на двуцифрен растеж от последните три десетилетия.

"Това е само началото," казва Уанг Тао, икономист в UBS в Пекин. "Китай все още е развиваща се страна. Така че има много възможност за растеж. А Китай има най-голямо влияние върху цените на стоките за широко потребление - в Русия, Индия, Австралия и Латинска Америка."

Предизвикателствата

Предстоят обаче и големи предизвикателства. Според икономистите, икономиката на Китай твърде сериозно зависи от износа и инвестициите - и е необходимо да се насърчава по-голямо локално потребление - нещо, което Китай се старае да постигне.

Притежаваните основно от държавата банки в страната наскоро бяха критикувани, че дават заеми твърде агресивно през последната година, като изваждат някои заеми от от балансите си, за да прикрият даването на кредити и да избягнат правилата, предвидени да "охладят" темпа на кредитиране.

Китай също така е намесен в ожесточен дебат за валутната си политика със САЩ, ЕВропейския съюз и други, които обвиняват Пекин в поддържане на китайската валута - юана, на изкуствено нисък курс, за да се стимулира износът. Това води до огромни търговски излишъци за Китай, но сериозни търговски дефицити за САЩ и ЕС. Китай отговаря, че валутата им не е сериозно подценена, и че работи по валутна реформа.

Ожесточената конкуренция продължава

Въпреки това бързият растеж на Китай показва, че страната ще продължи ожесточено да се конкурира със САЩ и Европа за природни ресурси, но също така предлага големи възможности за фирми, имащи желание да проникнат на нейния пазар. Въпреки че икономиката й е все още една трета от мащаба на тази на САЩ, Китай надмина САЩ миналата година и стана най-големия в света пазар за автомобили. Китай също така изпревари Германия през 2009-а и бе признат за най-голям износител в света.

Глобални фирми като Caterpillar, General Electric, General Motors и Siemens - както и много други - навлизат по-агресивно в Китай, като в някои случаи изнасят там центрове за изследвания и разработка.

Според някои анализатори обаче, въпреки че Китай има голямо желание да се наложи като финансова и икономическа сила - и да наложи своите държавни фирми на глобалните пазари, той няма желание да играе по-голяма роля в дебата за климатичните промени или начините за намаляване на парниковите газове.

Намаление на вредните емисии - с 1/5 до края на 2010-а

Китай изпревари САЩ през 2006-а и стана най-големият в света производител на парникови газове, които учените свързват с глобалното затопляне. Но Китай също така има и амбициозна програма за намаляване на енергията, която използва за единица икономическа продукция - с 20% до края на 2010 г. в сравнение с 2006 г.

Оценката за новото влияние на Китай е трудна. Въпреки че страната е все още с относително нисък доход на глава от населението, тя има авторитарно правителство, способно да предприема решителни мерки - за стимулиране на икономиката, реализиране на нови проекти и инвестиране в конкретни отрасли.

А това, според Никълъс Ларди от института "Питърсън", й дава необикновена сила. "Китай вече е основният играч, определящ цената на практически всяка стока за масово потребление," коментира той. "И китайското правителство може да бъде много по-решително в разпределението на ресурси - по начин, който други правителства не могат да реализират при подобни нива на доход на глава от населението."

Oще: бвп  доходи  държава  ес  икономика  китай  растеж  сащ  япония 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 16.08.2010, 19:23

6 mkrstev | 17.08.201011:52

dante_18 | 16.08.2010 21:37

да бе вие ако ви слуша човек глупостите всяка година имате най-голям ръст в света Много щастлив Нас така ни лъжеха при живков, че сме най-красиви и най-работливи Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.08.2010, 07:20

5 Anti-Bog | 17.08.201005:05

Данте - побърканяк,който вярва в бог в 21 век в България - бе странно,но вси4ко се изясни - той бил тур4ин...

Аллах е велик,нали Дантьо? Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.07.2010, 23:17

4 dante_18 | 16.08.201021:37

Крастев Шокиран това са данни за 2009г.
Сега (2010) има ръст на икономиката и БВП надхвърли 900 billion.
Според мене за 2010 ще е към 930.
какво точно не разбираш?..... Има много информация и новини, който потвърърждават думите ми. Това е просто очевидно. И сиата ще го потвърди, като обнови данните за 2010г
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.08.2010, 19:23

3 mkrstev | 16.08.201019:36

dante_18 | 16.08.2010 17:30


Oбяснил съм ти, че това са абсолютни глупости дело на продажната българска журналя на която и се плаща по някой лев да хвали турците. Сигурно е преписано от турска такава статия. Но ето фактите от cia (central intelligence agency) или по-известно като цру. Не е като свободната енциклопедия (википедия) или турските сайтове, а? Много щастлив

:
GDP (purchasing power parity): - обща икономическа сила, GDP - real growth rate - икономически ръст, GDP - per capita (PPP): - икономическа сила на глава население

Турция:
GDP (purchasing power parity):
$863.3 billion (2009 est.)
GDP - per capita (PPP):
$11,200 (2009 est.)
GDP - real growth rate:
-5.6% (2009 est.) ------ само да те светна, че това е минус (отрицателна стойност), а не тире. Страшен ръст няма що :Д
country comparison to the world: 194
0.9% (2008 est.)
4.7% (2007 est.)
https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/tu.html
Америка:
GDP (purchasing power parity):
$14.26 trillion (2009 est.)
GDP - real growth rate:
-2.4% (2009 est.)
GDP - per capita (PPP):
$46,400 (2009 est.)
Китай:
GDP (purchasing power parity):
$8.789 trillion (2009 est.)
GDP - real growth rate:
8.7% (2009 est.)
GDP - per capita (PPP):
$6,600 (2009 est.)
https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ch.html
Германия:

GDP (purchasing power parity):
$2.811 trillion (2009 est.)
GDP - real growth rate:
-5% (2009 est.)
GDP - per capita (PPP):
$34,100 (2009 est.)
https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/gm.html
Франция:
GDP (purchasing power parity):
$2.11 trillion (2009 est.)
GDP - real growth rate:
-2.2% (2009 est.)
GDP - per capita (PPP):
$32,800 (2009 est.)
https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/fr.html


13-тата икономика в света е испания:
GDP (purchasing power parity):
$1.368 trillion (2009 est.)
GDP - real growth rate:
-3.6% (2009 est.)
GDP - per capita (PPP):
$33,700 (2009 est.)
https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/sp.html


Много щастлив Нещо само на думи ви бива, ама фактите и реалността ви се разминава Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.07.2010, 23:17

2 dante_18 | 16.08.201017:30

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3094051&page=40#commentsContent


2026 г. - Турция ще е 13-та икономика в света, а Китай - световен лидер

През 2026 година Турция ще стане 13-та икономика в света, а Китай ще вземе първенството от САЩ на световен икономически лидер, пише турският вестник "Заман".

===============

Турция се нарежда на второ място след Китай сред страните с нововъзникващи пазарни икономики в Г-20, които демонстрират подобни икономически резултати


Турската икономика е отбелязала силен растеж от 11,7% през първото тримесечие на 2010 г., съобщи Националният статистически институт.

Кул
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.08.2010, 15:00

1 Bai Vasileski | 16.08.201015:06

Китай стана втората икономика малко преди края на 2009-та година!!! Какви са тези статии, които прекопирате без грам размисъл и въображение. Явно това е лицето на българската журналистика?? По-добре не се наричайте журналисти, а преводачи!!!!
   

оценка

+0 -0