"Историческо" нарече споразумението с Турция руският президент Дмитрий Медведев, силно нарушен баланс в полза на Москва - анализатори | webcafe.bg
Webcafe

И Турция си направи (руски) Голям шлем

Webcafe.bg
13.05.2010, 12:40 (обновена 14.05.2010, 15:59)
Медведев и Ердоган

Снимка: © БГНЕС

Руският президент Дмитрий Медведев и турският премиер Реджеп Тайип Ердоган демонстрират изключително задоволство от двустранното сътрудничество...

Турция направи Голям шлем, подписвайки близо 20 споразумения с Русия за засилване на енергийните и икономически връзки. Най-важното от тях засяга строителството на АЕЦ в Турция, което Москва получи без търг, а проектът е за близо 20 млрд. долара, както и частично отпадане на визите, което ще зарадва руснаците - едни от най-честите посетители на турските курорти. Обсъдена е била и възможността Турция да получава с над 10% по-евтин природен газ от Русия при подписването на нов дългосрочен договор за доставка...

Като Голям шлем българският президент Георги Първанов определи споразуменията, които България подписа по време на визитата на руския президент Владимир Путин през януари 2007 г. - за газопровода "Южен поток", АЕЦ "Белене" и нефтопровода Бургас-Александруполис.

Като "исторически" определи споразуменията руският президент Дмитрий Медведев - те бяха подписани именно по врече на неговата визита в Анкара. На втори прочит балансът е силно нарушен в полза на Москва, коментира днес турският вестник "Хюриет". 

Строителството на първата АЕЦ в Турция за около 20 млрд. долара беше подписано от руския вицепремиер Игор Сечин и турския министър на енергетиката Танер Йълдъз.

Другият исторически документ е протоколът за преминаването към безвизов режим в рамките на 30 дни за руските и турски граждани. Медведев и турският президент Абдуллах Гюл обявиха, че очакват нов тласък на туризма и икономиката и увеличаване на стокообмена до 100 млрд. долара в следващите пет години. Цел, определена в анализ на вестник "Хюриет" като велика, но според него монетата има и друга страна.

Другата страна на монетата

Обратно на споразумението от 1987 г. между двете държави, според което Турция изплаща до 70% от енергийния си внос от Русия с износ към тази страна, договорите, сключвани след 1987 г. не включват подобна клауза. Така делът на турския износ към Русия, покриващ турския внос от Русия е спаднал до по-малко от 7%, заради което Турция има огромен търговски дефицит, коментира "Хюриет".

Сега въпреки че Русия е съгласна да намали цената на природния газ, който внася в Турция, в новите споразумения, подписани с Русия, не се споменава плащане на вноса от Русия с турски износ към тази страна.

"Даже по-лошо - Турция в момента е поне 60% зависима от Русия в енергийната сфера. Вярно, Русия гордо заявява, че никога не се отказва от ангажиментите си пред своите търговски партньори, но никой не е забравил какво се случи с Украйна. Разбира се не може само едната страна да се държи виновна, когато има проблем. Както се казва, за танго са нужни двама", се отбелязва в анализа на "Хюриет".

С меморандума, упълномощаващ Русия да построи и управлява АЕЦ - първата в страната, Турция ще засили енергийната си зависимост от Русия. Нямаше ли да бъде по-добре, ако Турция бе възложила поръчката на друга страна, а не на Русия, от която Анкара е така зависима при посрещане на енергийните си нужди?

Изданието също така постава въпроса какво би станало, ако между Турция и Русия възникнат  политически проблеми и Москва реши да използва енергийната си карта, за да принуди Анкара да направи тежки компромиси, които иначе Анкара би отхвърлила?

Разбира се, че Турция трябва да засилва икономическите, политическите, както и социалните контакти със съседната ни Русия, но не трябва ли също така Турция да се опита да разнообрази източниците си на енергийни доставки?, завършва анализът на "Хюриет".

Въпрос, който би трябвало да боде и българските управници.

Подаръкът с АЕЦ

Всъщност прясното споразумение за турската АЕЦ отстрани сериозна пречка пред проекта, каквато би възникнала с повторен търг. Защото такъв вече имаше - през 2008-а, но беше отменен.

През ноември 2009 г. стана ясно, че руската компания "Атомстройекспорт" се сблъсква със сериозни проблеми със задграничните си проекти. Турция обяви тогава, че ще прави нов търг за своята първа АЕЦ - първият беше спечелен от консорциум, в който "Атомстройекспорт" е водещата компания. А в Иран се отлага за пореден път пускът на първата АЕЦ, която също се строи от руската фирма. Зацикли и проектът за българската АЕЦ "Белене".

Проблемът в Турция дойде,  тъй като министърът на енергетиката на Турция Танер Йърдъз заяви за необходимостта от провеждане на нов търг в следващите 3-4 месеца.

Така министърът даде да се разбере, че ще бъде отменен проведеният през 2008 г. търг, спечелен от консорциум с участието на руските “Атомстpойекспорт“ и “Интер РАО“ и турската Park Teknik. През ноември 2009 г. Турският държавен съвет обяви три параграфа от тръжната процедура за невалидни след жалба на местната камара на инженерите, което води до обявяване на нова процедура.

С подписването на споразумението между Анкара и Москва обаче изобщо отпадна възможността за търг - турското правителство просто даде първата АЕЦ за строителство и управление на руснаците...

Oще: аец  анкара  дмитрий медведев  москва  русия  споразумение  турция 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.12.2010, 23:17

3 Янко Янков | 01.12.201023:23

Смее се Смее се Колко години янките разчитаха на аскеря им и не им направиха АЕЦ,сега Руснаците им дават наистина голям шлем и те какво не го разбират ли??? Чуди се Чуди се
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 15.06.2010, 17:51

2 Гагауз | 15.06.201018:29

Да им е честит Големия Член . Ние сме го яли достатъчно , нека и те го опитат .
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 15.05.2010, 08:19

1 root | 15.05.201008:23

Вестник хюриет в Турция е един манипулатор. %80 процента от публикуваните новини са с цел манипулация и лъжа. Не гледайте на този вестник като показател за нещо си...
   

оценка

+0 -0