Оставка за синдикатите | webcafe.bg
Webcafe

Оставка за синдикатите

Webcafe.bg
10.06.2014, 16:20 (обновена 11.06.2014, 22:18)
Константин Тренчев

Снимка: © Sofia Photo Agency

Константин Тренчев, лидер на КТ „Подкрепа" пише: „България е в безпрецедентна политическа, парламентарна и правителствена криза, която неминуемо поражда и социална такава.

Добре, че бяха синдикатите да поискат оставката на правителството, че иначе кой знае какво щяха да правят БСП, ДПС и разните им там опозиции.

Една година мълчаха защитниците на трудовака, особено инато, когато жълтите павета се пукаха по шевовете, а лидерите на протеста очакваха да ги подкрепят с национална стачка. И ето че сега извадиха нож на умряло куче.

Проговориха чрез писмо на председателстващия с десетилетия КТ „Подкрепа" Константин Тренчев - и те направили "анализ". Така повече не можело.

Когато стана ясно как се гласува в Бобов дол, синдикатите отрекоха информацията за натиск и контролиран вот. Поредната, всъщност, защото през годините миньорите пак гласуваха под строй - и пак анонимно се явяваха по телевизии, за да говорят, но никой не ги чу.

Синдикатите останаха встрани, когато преди почти година стана трагедията в мина „Ораново" - реакцията им трябваше да бъде много преди преди фаталния инцидент заради отчайващите условия на безопасност, а не след това.

Всъщност, синдикатите никога не са там, където трябва. Ако те искаха да вземат реално участие в живота на страната, ако им пукаше за правата на работещите, щяха да действат много по-рано, а не да излизат от мишите дупки в „подходящия" момент, когато е най-безопасно.

Добре, че беше предизвестената оставка на кабинета „Орешарски", че да чуем гласа на синдикатите. Леко прегракнал и както обикновено - надигнат след бурята. Те все сухи си остават.

Дали от толкова пазене от дъжд не пресъхнаха съвсем?

Oще: избори  константин тренчев  кт подкрепа  оставка  парламент  правителство  синдикат  синдикати  труд 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.02.2011, 10:20

5 CrossFire | 11.06.201411:53

Ivo Temelkov | 10.06.2014 17:55

По своята същност синдиката е картел на работната сила. В чистата пазарна икономика работодателите и работниците са много и са на равно при преговорите за наемане. Чрез кретенизмите в кодекса на труда и някои други чисто политически решения това равенство се нарушава. Чрез картела на синдикатите те са в състояние да диктуват политиката на частни предприятия, да влияят негативно на безработицата с цел облагодетелстване на членовете и както се вижда от статията - да бъдат нечии слуги.

Идеята ти че едва ли не дивия капитализъм съсипвал работниците са пълни глупости. Това е възможно именно при липсата на свободен пазар и конкуренция, когато работниците нямат алтернатива и определен работодател го пазят "отгоре". А това винаги е резултат от погрешни държавни решения и корупция. Те нямат нищо общо с капитализма. Както Voxy е написал най-добрите индустрии в България са тези, в които държавата не знае как да се меси.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 11.05.2014, 14:07

4 voxy | 11.06.201411:12

@Иво Темелков

голяма глупост брат
"Нормалният синдикат е важна част от обществото, защото без тях то се превръща в роб на дивия, безконтролен капитализъм, който тотално погубва работната сила"

затова ли най-високите заплати са в сектори в които няма никакви синдикати Усмивка)) странно как дивия капитализъм го допуска това хаха и интересно как ти си го обясняваш с толкова промит мозък
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.01.2012, 16:16

3 bodko | 10.06.201422:30

Кого защитават синдикатите?
Собственото си съществуване.
Никакъв див капитализъм няма тука в БГ има партиен капитализъм и те го обслужват,няма кого да изкарат на протест освен миньори и служители на БДЖ,държавни структури работещи на загуба и това е.
В същото време се пенявят и точат пари,администрират и са пълни измекяри
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 08.11.2010, 13:11

2 dhk13 | 10.06.201420:57

На повечето нормални езици "синдикат" и "мафия" са синоними... Защо ли?!
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 19.07.2011, 00:20

1 Ivo Temelkov | 10.06.201417:55

Нормалният синдикат е важна част от обществото, защото без тях то се превръща в роб на дивия, безконтролен капитализъм, който тотално погубва работната сила. В България синдикати НЯМА. Няма, защото те се страхуват да застанат на страната на хората, които по замисъл защитават. Трудовото ни законодателство е пример за социално законодателство, гарантиращо правата на по-слабата страна - работника или служителя. За съжаление, то е безсилно да се справи с каквото и да е, ако инструментите му (синдикати) са тъпи.
   

оценка

+5 -1