Посланието, глупако | webcafe.bg
Webcafe

Посланието, глупако

Драго Симеонов
31.10.2011, 07:53 (обновена 06.02.2015, 19:43)
Wag the dog

Ако си спомняте шегата от „Да разлаем кучетата" - имиджът на президента беше спасен от серия ефектни трикове, докато официалните анализатори отдадоха факта на ключовото послание „Да не сменяме конете по средата на потока"

Един познат се оплакваше тези дни, че по-тъпа и безидейна предизборна кампания не бил виждал. Човекът има много конкретно основание да го твърди.

Организатор е на музикални събития и всеки път, когато разлепвал плакати за предстоящето гостуване на група, която рядко може да се види у нас, час по-късно пристигал тип с кофа и четка и покривал плакатите му с плътен слой усмихнати физиономии на кандидат-президент. Малко след това идвал друг, който на свой ред бързо и технично слагал образа на противниковия кандидат.

Надпреварата се повтаряла, докато стената набъбнела до неузнаваемост, а от анонсите за музикалното събитие не останел и милиметър.

„Имам чувството, че това лепене е най-важното за предизборните щабове, нищо по-креативно, нищо по-умно или забавно не можаха да измислят политическите пиари" - в крайна сметка обобщава унило познатият ни.

Трябва да се съгласим с него, не мислите ли. Ако срещите с труженици, апатичните дебати и абстрактните ангажименти бяха някак си очаквани, то графичните решения и слоганите на основните играчи в тези избори удариха дъното на скуката и посредстевността. Те съществуваха само защото формално изборите изискват такъв атрибут.

Ако познавате някого, чийто вот е повлиян от благия поглед на кандидата и изречение като "Градим България","Идва нов ден" или "Гласът на хората има значение", поздравете го специално от нас. Човек с толкова занижен критерий вероятно е щастливец.

Далеч сме от мисълта, че мотото на кандидата или способността му да придаде малко по-обятелен вид на канцеларското си излъчване, могат да променят нещо, особено в България.

Ако си спомняте шегата от знаменития филм на Бари Левинсън „Да разлаем кучетата" - имиджът на президента беше спасен от серия ефектни трикове, докато официалните анализатори отдадоха факта на ключовото послание „Да не сменяме конете по средата на потока".

И точно защото мотото е толкова незначително, би могло да се помисли за нещо оригинално, провокативно и дори забавно. Джими Картър не спечели изборите заради слогата „Не само фъстъци", още по-малко пък Клинтън взе първия си мандат благодарение на фразата „Икономиката, глупако". И все пак свежото и нестандратното винаги помага. Изобщо няма нужда да отваряме дума за постерите на Шепърд Феърли и ролята им в кампанията на Обама.

Странно, когато става дума за продажбата на бира, перилен препарат или вафли, копирайтърите у нас могат да измислят удивително хитри изречения. Те обаче или не са допускани, или са нежелани, когато нещата опрат да ни се пробута държавен глава. А може би специалистите по политически маркетинг просто толкова си могат. В такъв случай ще им напомним: „Посланието, глупако", хайде напънете се малко следващия път, че наистина страшно взе да доскучава по тия места.

Особено, като сте решили да скривате с глупавите си плакати анонсите за свестните концерти.

Oще: драго симеонов  идеи  избори  предизборна кампания  президент 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 29.04.2011, 07:59

7 Чочо Енчев | 06.11.201112:49

1. В идеята, дадена партийно съпричастна група от хора да стопанисва и управлява, освен всичко друго и обществения финансов ресурс има безусловно заложен корупционен елемент.
2. Възможностите на управляващите политици са съпоставими с капацитета на хората, гласували за тях. Вярата им в светлото бъдеще е сходна с тази на избирателите подкрепилите опозицията, а желанието им за промяна е като на тези, които не са гласували въобще
3. Не би трябвало да очакваме от политиците ни да умрат от глад докато пазят държавния хранителен резерв, а да изискваме от тях той да е пълен и да не му тече покрива.
4. Във въпроса „За кого ще гласуваш?“, зададен към средно интелигентен човек у нас има или провокация или риторика.
5. Ако политиците не таяха надежда, че могат да откраднат изборите, щяха да ги забранят.
6. В последно време, повечето от депутатите в България са скромни хора и за наша радост те рядко използват парламентарната трибуна за да докажат, че наистина имат причина да бъдат скромни.
7. Единственото разумно отношение към политиците и чалгата е да се смееш до сълзи.
8. Повечето западни политици, включително и нашите разпределят бюджета така: Хляб, зрелища и проекти от национално значение, където целта оправдава средствата.
9. Основна грешка на политическите анализатори е, че предполагат разум и морал, коментирайки действията и последиците.
10. Колкото по-значими и дългосрочни цели си поставим ние като общество, толкова по-малка роля в осъществяването им имат днешните политици.

www.ChochoEnchev.com
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.11.2011, 12:53

6 Escapee | 02.11.201116:03

До 6

Първо, кмета Николов, който спечели втори мандат и в първия мандат си беше от ГЕРБ, не че ГЕРБ са го прилапали, щото е успешен кмет. И второ - на един "независим" кмет откъде смяташ, че ще му дойдат парите, за да обнови едни голям град (става дума за десетки милиони) - от някоя независима организация може би? Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.11.2011, 14:19

5 Голямо Дърво | 02.11.201114:30

До 5 :

Това , че един кмет е кадърен защо го свързващ с политическа сила . Това , че Герб се опитаха най-успешните кметове да ги привлекат в своите редици е друга бира. Аз съм от Пазарджик , там кмета не се "продаде" партийно и се яви като независим иди виж резултата(70% за него , Герб 12% , БСП 10%) - няма по-голямо победа над Герб сигурно в цяла България нито в Кърджали от ДПС , нито от някой кмет на БСП.

Та въпроса ми е ако кмета на Бургас не се беше явил като кандидат на Герб, а независим дали пак нямаше да спечели ? Не е ли подкрепата изтъргувана за някоя бъдеща министърска позиция в голямата пожарникарска въртележка на кадри?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.11.2011, 12:53

4 Escapee | 02.11.201113:10

Ми аз ще ти кажа бе, Драго, че да не се чудиш следващият път.

За мене лично, както сигурно и за мнозина други, посланието Градим... на ГЕРБ си беше абсолютно точно и напълно реално. Защо ли? Ми щото и улицата, на която живея, както и улицата, на която работя - става дума за две различни улици, едната преди броени месеци, а другата - преди броени седмици, бяха ремонтирани от-до - нови и по-широки тротоари, нова асфалтова настилка, даже кошовете за боклук бяха сменени.

Като се има предвид, че тия две улици не бяха пипани някъде от около 1920 година, можеш да си представиш как са се почувствали хората, които работят и живеят там.

За кой град става дума ли - за Бургас, където кмета на ГЕРБ беше преизбран с над 70%. Което би трябвало да говори нещичко на някого. Но като гледам така следизборните ви коментари - едва ли. Усмивка

Но тия улици, за които споменах - това е нищо. Морското казино, гордостта на града, което изглежда като кораб ако се гледа откъм морето - беше тотално запуснато през последните 30 години и се беше превърнало в нещо малко по-мръсно от стар градски кенеф. Сега там има зала за сключване на бракова, картинна галерия и т.н. Няма пейка в морската градина, която да не е чисто нова, както и стълбовете на лампите, както и кошчетата за боклук, както и алеите, както и последния бордюр. Специалните оградени места за разхождане на кучета са просто като черешка към тортата, само едно приятно допълнение. Но разбира се и туй не е всичко, но ще трябва да напиша тука дисертация, ако трябва да изброя какво е направил кмета от ГЕРБ само за три кратки години - защото всички ремонтни дейности в града започнаха преди 3 години. А предишния кмет - Йоан Костадинов от БСП, за 12 години, понеже изкара 3 мандата, успя на направи 2 фонтана и 2 градинки.

Сега схвана ли бе, Драго, защо посланието "Градим Бургас" се разбира в най-пряк текст и никой не го намира нито за смешно, нито за скучно, нито за лъжливо? Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.06.2010, 08:12

3 джон арт | 31.10.201117:52

"„Имам чувството, че това лепене е най-важното за предизборните щабове, нищо по-креативно, нищо по-умно или забавно не можаха да измислят политическите пиари" - в крайна сметка обобщава унило познатият ни."
прав е, но дали той прави нещо по-различно? май не, а? така, че не вярвам да има пълен сбор винаги на организираните от него мероприятия. по въпроса за креативните копирайтъри съм дълбоко несъгласен! защо не ми напомниш някое свежо българско послание, та да се посмеем заедно? много трябва да мислиш и накрая ще се окаже, че ако има такова - слоганът е преведен от реклама, сътворена извън зоната на кебапчетата. рекламите от ден на ден стават от тъпи по-тъпи с невероятна скорост - последица от чалгата на всички нива и във всички области тук! като се има предвид, че нивото на внушение трябва да е с 10-15 пункта под средното равнище на таргет групата - не ми се мисли за интелекта на облъчваните с такива нелепи внушения. опростачването отдавна е официална държавна политика, явно вече е дало отровните си плодове, какво да се прави?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.12.2010, 14:54

2 Калоянчо | 31.10.201111:18

Кажи на познатия си да не се притеснява - следваща предизборна кампания ще е още по-тъпа и нефелна. (Например може да избираме на балотаж между Яне и Волен). Не че между Гоце и Боце има някаква разлика.
... а впрочем има - успели са да гепят доста повече пари от Яне и Волен.
Всъщност това е и основната "политическа" разлика.

Но все пак в държавата на лумпените, алкохолизирани, некадърни и нещастни маймуни е така...

В края на краищата политиците, както и кампаниите им, са следствие от простотията народна.

На пИчалившити, както и на целия български народ "чИстито!"
Едно "послание", което ми допадна особено много на мен:

"Нация, която предпочита позора пред опасността, е готова за господар и заслужава такъв." - Александър Хамилтън.

(Иначе "Да разлаем кучетата" е уникален филм, но все пак за сравнително демократични общества. За нас по-подходящ е "Планетата на маймуните")
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.10.2010, 09:23

1 district17 | 31.10.201110:25

посланията са като политците ни - безлични и банални, толкова е логично!

"Позволи си да си мост
избери си да си въжен
докажи им, че си прост
излъжи ги, че си длъжен."

и така нататък, но няма смисъл - акъла не е к*р да го набиеш... свестните да се спасяват, промяната няма да се състои.
   

оценка

+0 -0