Българските паради на нищетата | webcafe.bg
Webcafe

Българските паради на нищетата

Мирела Иванова, DW
07.05.2013, 12:45 (обновена 08.05.2013, 12:34)
Без дом

Снимка: © Явор Николов

Не мога да си представя как в истински дни на изпитание за държавата и гражданите политическата клика не може да изостави овладялата я бесовщина и да се съсредоточи върху конкретния драматизъм на българското битие

Политиците в България сякаш са обхванати от някаква бесовщина. Защо в тези истински дни на изпитание за държавата и хората те не се съсредоточат върху конкретния драматизъм на българското битие?

"С водосвет и военен парад бе отбелязан празникът на българската армия" - из новините на в. "Сега"

"Ако ГЕРБ гласуват Борисов да бъде арестуван и бит с камшици, ние ще ги подкрепим" - из интервю на Слави Бинев пред в. "Стандарт"

В множеството празнични дни, останали зад гърба ни, София бе толкова празнично празна, че позволяваше всекиму да се разходи в хубавото слънчево време, да се съсредоточи в екзистенциален, социален, личен или обществен размисъл.

С други думи: освен във високия смисъл на възкресението, да вникне и в множеството измерения, които съставляват целостта на конкретния български живот. Запролетен, предизборен и параден в последния ден от дългата почивка.

Дори да не четем вестници и да не гледаме новините по телевизията, улиците и градската среда ни дават достатъчно информация за разнопосочните напрежения, които владеят българите. На първо място слънцето осветява множество клошарски колонии, не е за вярване колко изпаднал, отчаян, неумит и безперспективен народ се е скупчил на припек по градинките и пред църквите.

Напомня парцалив парад, непочетен от никакви политически сили, защитни социални мрежи, програми и предизборни обиколки.

За видимите и невидимите знаци на нищетата

Това са видимите знаци на нищетата, а отвъд тях съм сигурна, че е още по-страшно и безпросветно. Отвъд тях са угасващите по обезлюдените села старци, търкалящите се по бунищата ромчета, гетата, всред които вече шетат емисарите по покупко-продажба на гласове.

Отвъд са и главоломно растящите проценти неграмотност, стряскащите числа за деца, които напускат училище, защото не намират смисъл, смъртоносните полети от високите етажи - два само в последните два дни, за разнообразие в софийски мол и в кърджалийска болница, другите самоубийствени и убийствени жестове на оскотяващи люде.

Кога ли човекът ще стане фокус на политиката?

Но ако решим да се информираме в медиите, то тогава и парцаливият парад на бедността, и гергьовденският парад на армията биват засенчени на мига от множество паради на политическото самохвалство, партийната самодостатъчност и откровената, озъбена в безсилието си политиканстваща глупост.

Черногледството като най-достъпна стока

Оставаме с впечатление, че провъзгласяващите се за спасители предлагат на "бъдещите си управленски сергии" само черни предзнаменования, закани към опонентите и тук-там някое абсурдно видение.

Изборните резултати предварително са обявени за фалшифицирани, купени, продадени, изхабени, вещанията за хаос и невъзможност да се състави правителство ни бият като градушка, обещанията и слуховете в оставащите дни да ни залеят още по-мерзостни компромати звучат мантроподобно.

Не мога да си представя как в истински дни на изпитание за държавата и гражданите политическата клика не може да изостави овладялата я бесовщина и да се съсредоточи върху конкретния драматизъм на българското битие, което крещи от проблеми.

Сблъсъкът Борисов-Станишев просто е един от множеството сблъсъци на настръхналото ни съществуване, но не и негов непрекъснат център. Център би трябвало да е всеки отделен човек с отнетите му през годините възможности и перспективи да се развива и просперира от почтения си труд в собствената си страна. Време е политиците да си го изяснят, вместо да сеят ненависти с надеждата да пожънат два-три гласа в повече.

Oще: българия  избиратели  избори  нищета 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.01.2012, 23:48

7 koya sam? | 09.05.201302:23

Няма, ама все трябва да се почне това.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

6 KingoftheROAD | 08.05.201313:33

Нашите люпотици са си ТИКВИ и такива ще си останат. Не търсят път към развитие, усъвършенстване, подобряване, нищо че така си приказват. Единственото, което могат да правят най-добре и са почти ненадминати е мътенето на водата. Отделно за това ги напъттсват и им помагат и външни сили, които нямат интерес България да започне да се развива. Няма да е лесно да рабутаме всички пречещи фактори, и да започнем да ги елиминираме един по един. ...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.09.2010, 13:56

5 stizi | 08.05.201310:51

На всеки политик надявам се никога фокусът му да не е човекът. Това би било най-пагубното нещо на света. На политическата класа фокусът трябва да бъде обществото, отделният индивид е задължен да се оправя самостоятелно. Всичко друго са малоумни популистки изказвания. Защо политик Х трябва да го е грижа за гражданин У, който не е постигнал нищо в живота си и има проблеми, а не го е грижа за гражданин А, който се оправя добре в живота, но никой не го пита с какви усилия.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.01.2012, 23:48

4 koya sam? | 07.05.201321:33

Не позна, дейзидоги, за никой от тях не съм гласувала. Не вярвам на евтини обещания Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.04.2012, 22:55

3 daysydogy | 07.05.201318:40

Между другото - непознат германец направи коментар, че българинът все чака някой да го оправи, а не какво сам да направи, досущ като източните германци...
Т.н. комунизъм/социализъм разваля всичко наред!!!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 17.04.2012, 22:55

2 daysydogy | 07.05.201318:35

Чакай миличка, да тикажа коя си - сигурно си от тия дето решиха, че мадридският пилигрим ще ги оправи, или гоце & сергейчо, сопола & местанчо, боко & нацвъканото... глупавият българин сам си е виновен, защото като ходи на избори, мисли със задните си части...
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 14.01.2012, 23:48

1 koya sam? | 07.05.201314:09

Наивници.Тук не е Германия... Смее се На никой от политиците не му дреме за мизерията и самоубийствата. Ако им дремеше, самите те вече да са се самоубили, по подобие на японските самураи, че са допуснали огромни грешки и са докарали страната до такова състояние. Но самураите имат чест и за нея живеят, а нашите помияри - за пари и власт.
   

оценка

+1 -0