Когато бракът е престъпление | webcafe.bg
Webcafe

Когато бракът е престъпление

Jasvinder Sanghera, Daily Beast
24.06.2012, 17:33 (обновена 26.06.2012, 11:24)
секс, брак

И Великобритания обяви уредените бракове за престъпление

Като жертва на сключен принудително брак, приветствам този нов закон във Великобритания, според който насилствената женитба ще се смята за престъпване на правата на жените. Британските момичета често биват убеждавани от своите семейства, че ако откажат подобен брак те ще предадат своите семейства. Сега спокойно могат да кажат, че това е незаконно. Аз самата нямах тази възможност.

Още от 5-годишна възраст момичета във Великобритания и други части на света са насилвани да сключват бракове по принуда. Жертвите често биват подмамени, а понякога убеждавани чрез физическо насилие. И когато споразумението е постигнато, започва адът за тях.

Те губят изцяло своето детство, правото си на добро образование, биват изнасилвани, пребивани или държани като затворници по домовете. Най-ужасното е, че за всичко това виновни са не кои да е, а техните собствени семейства.

Британското правителство следва стъпките на Дания, Норвегия, Германия, Австрия, Малта, Белгия и други държави, които стриктно следват закона. В някои от тези държави резултатите са налице, като случаите са намалели средно с по 50%.

Цената да кажеш не на принудителен брак е огромна: отказвайки, ти се отказваш и от своето семейство. Знам това добре, защото аз самата направих този избор преди години, на крехката възраст 14 г.  Бях шестата от седем дъщери в обикновено семейство, което живееше в индустриалния град Дарби.

Всички преди мен бяха приели да се омъжат за непознати чужденци и когато аз отказах, майка ми ме заключи в стаята ми и каза, че никога повече няма да ме остави да изляза оттам. Впоследствие бях принудена да приема за да възвърна свободата си. И един път, когато ми позволиха да отида на гости на приятелка, аз избягах.

Няколко години по-късно една от по-големите ми сестри - Робина, сключила брак с агресивен чужденец, се самозапали, за да се спаси от него. Над 90% от тялото й беше в изгаряния. Веднага щом разбрах за случката, реших, че трябва да предприема нещо и тогава започнах своята кампания.

Въпреки че моето семейство се отказа от мен, защото желаех свобода, аз не съм се отметнала от решението си вече 30 години. Миналата седмица видях как дъщеря ми Наташа се омъжи за мъжа, когото обича - както би трябвало да бъде.

В този момент болката от загубата на семейството ми се струваше незначителна. Този сватбен ден се състоя именно заради това мое решение преди години и аз сам щастлива, че сега давам на децата си правото да имат избор. Те никога няма да минат през мъчението, което изтърпях - и се надявам да оставят това послание и на бъдещите поколения.

Британският министър-председател Дейвид Камерън е прав да смята принудителните бракове като форма на робство. Той заяви, че прекалено дълго тази ситуация не е получавала внимание, защото за нея се е мислело като за културен обичай, но е крайно време нещо да бъде направено по въпроса. Важно е да се достигне до тази културна промяна, в която служителите на реда не си затварят очите за доказателствата, страхувайки се, че могат да бъдат обвинени в расизъм.

Някои твърдят, че реазлизацията на подобен закон, няма да доведе до нищо, а тези сделки просто ще бъдат сключвани тайно. Във Великобритания осъзнаваме, че до този момент всичко това е повърхностно и много малко хора ще получат нужната закрила, затова тепърва ще биват взимани все по-сериозни мерки. Нещата се развиват в правилната посока, вече спокойно можем да кажем не, защото ужаса, който бяхме принудени да търпим, вече е незаконен.

Наш морален и социален дълг е да запознаем колкото се може повече хора с този изключително сериозен проблем. Някои смятат, че може да последва жесток културен сблъсък. Но хората от други култури нямат правото да престъпват границите на нашата. Насилственият брак е нещо, което нито религията нито традициите подкрепят и ако ние си търсим оправдания за неговото съществуване, просто ставаме част от проблема.

Oще: брак  жени  закон  насилие  права  престъпление 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 03.11.2010, 00:11

17 dedogo6 | 27.06.201215:25

Малии, бе тая верно голем дзвер бе, ако я видя в тъмното , ще се н@сера.... . Много щастлив

Сега сериозно - нали никой не мисли ,че може да промени една традиция на една държава като Индия (от където е "британската" поданичка, написала статията) , която и без това има много традиции, и то от стотици години?
Вярно, гнусно е , че уговорката на бракове по този начин става понякога още след като се роди дете от женски пол в дадено (индийско, пакистанско и т.н) семейство (справка - предаването "Табу" на National Geografik, не помня коя серия беше) , но тия там за това са почти един милиард.... .Как да обясниш на маймуната от мъжки пол , дето го слага на жена си всяка вечер , и има седем-осем деца , и живее в коптор, че това е неправилно, и че тия деца после няма да може да ги храни?Не може , камоли да промениш традиция... .Обаче какво прави хитрата маймуна - уговаря брак, и понеже такава им е културата, едното семейство (не помня дали беше на жената или на мъжа) плаща яка зестра на другото... .Така че, имаме не уговорени бракове, а продадени деца/ жени (справка - пак "Табу" , National Geografik).Сега си представете какви пари са плащани при уговаряне на бракове на "британски" поданички със съответния произход.... .
Мамк@ им...!
Бесен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.09.2011, 21:11

16 hahaha | 27.06.201214:11

от мъжката страна правиш пак вс. възможно да не стане тоя брак. ако случайно стане, гледаш да не правиш деца и се развеждаш. Според мен не трябва да се цепи басма на никой, на абсолютно никой. Голяма работа, че ще заебеш великото си семейство от олигофрени.
Ако си жена, пак същото, зарязваш ги като станеш на 18 и се опитваш да заживееш нормално ( признавам, че травмите ще са големи ). Ако мъжа ти е психопат и те държи като в затвор и разни други такива случки, сготвяш му нещо, сипваш малко антифриз, после го връщаш в багажника на колата и го пипаш с ръкавици. Не казвай на никой и направи кекс за мъжа ти, който нищо няма да разбере, но ще умре болезнено.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.07.2011, 12:57

15 Мина | 27.06.201212:42

Миле, знам, че е тежко да говорят за друг, а не за теб! Но, какво да се прави- хората се впечатляват от хора с позиция (а не от тези, които няма какво да кажат, ама и на добродушен хумор ги избива, за да го прикрият и дано барем станат по-симпатични...). Приеми го.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

14 Mile Manolov | 27.06.201210:28

Мина е вдъхновила сценаристите на "Женени с деца" за образа на Дарси muhihihihi
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 25.07.2011, 12:57

13 Мина | 27.06.201200:40

Горкият шаман, има още да се потрисаш от коментиращите в този сайт...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.07.2011, 12:57

12 Мина | 27.06.201200:38

Ники, какви глупости бръщолевиш!?? Тука се говори за насилствно задомяване на дъщери- какво семейство, какви устои!??
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.03.2012, 09:59

11 post deluvian | 26.06.201212:53

те не твърдят, че не е престъпление по отношение на момичето, а по-скоро, че и двете страни на принудителен брак са еднакво онеправдани;

ние съчувстваме на момичето, но я погледнете и от гледна точка на момчето - какъв ли ужас е да те оженят принудително за такава страхотия като авторката на статията;
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 23.04.2012, 22:36

10 shaman | 26.06.201208:38

отвратен съм от някои от коментарите тук
престъпление от всяка гледна точка да насилваш
младо момиченце в брак
когато нито е готово за полова връзка и
все още не си е изградило собствена личност
нито се е образовало че да разбира с какво
този избор (направен за нея) я ограничава и
заробва

в такива случаи държавата/обществото трябва да се намесят
иначе нищо няма да се промени в следващото поколение на
тези малцинства :
нашите цигани са пример за липса на развитие
и продължават да бъдат изолирани
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 23:02

9 fALLEN | 25.06.201218:49

ами... жената изказва недоволство (като всяка феминистка), че не и се е паднал брад пит (като на всеки дзвер).
   

оценка

+0 -4

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

8 Rodrigo Diaz de Vivar | 25.06.201218:25

Абе вие ако я видите тази Jasvinder Sanghera, какъв индийско пакистански звяр е ...
Като че ли мъжа, който тя "не е избрала" и е избягала, трябва да почерпи. За късмета, който е извадил.
   

оценка

+4 -4