Отзивите в Русия и руските медии за разкритите и върнати обратно на Русия шпиони са унищожителни | webcafe.bg
Webcafe

Руските медии: "Агентите" в САЩ са смешници

Webcafe.bg
12.07.2010, 12:28 (обновена 13.07.2010, 12:13)
Анна Чапман

Прословутата русокоса шпионка Анна Чапман може да е била просто търсачка на сладък живот в Америка, подозират руските медии

За да предават информация, те са си служели с морзовата азбука, и то информация, която е била публично достояние, а снимките им се мъдрели във Фейсбук - така руските медии иронизират шпионите аматьори, арестувани в края на юни в САЩ и разменени миналата седмица срещу четирима руснаци, осъдени в родината си за шпионаж в полза на САЩ.

"Аз съм в ужас от станалото. Това ми прилича на фарс. То или не е шпионаж, или агентите са работили през куп за грош", заявява в "Комсомолская правда" Михаил Любимов, полковник от външното разузнаване.

Руските медии описват със сарказъм подробности от дейността на десетте агенти на Кремъл в САЩ. Така например, когато "Хуан Ласаро", т.е. Михаил Васенков веднъж се оплакал на съпругата си, журналистката Вики Пелаес, че Центърът не се доверявал на тяхната информация, защото те не посочвали източника й, тя го посъветвала да се позовава на кой да е американски политик.

Някои от агентите пък говорели английски с руски акцент, прилагали архаични средства за комуникация като морзовата азбука или симпатично мастило, използвали все едни и същи оранжеви чанти за предаване на фалшиви паспорти или заравяли пари в парк, маркирайки мястото с бутилка. Организирали срещите си по такъв начин, че ФБР, което ги следяло денонощно, правело аудио и видеозаписи на тези контакти. Коментаторката на радио "Ехото на Москва" Юлия Латинина без задръжки описва групата като "мрежа от международни мошеници, които са точили пари от руския бюджет под претекста, че вършат шпионаж".

Сред агентите имало журналисти, домакини, но и сексапилната 28-годишна Анна Чапман с огненочервена коса, чиито снимки, качени във Фейсбук, обиколиха света, придавайки малко пикантност на случая. Не е известно до какъв тип секретна информация е могла да има достъп младата руско-британка, но затова пък има предостатъчно детайли за сексуалния й живот, включително със снимки, които подлудиха международните медии.

"Снимки в социални мрежи, интервюта - все странни (за агенти) неща - е най-малкото, което може да се каже" заявява в интервю за в. "Труд" Геворг Вартанян, шпионин и Герой на Съветския съюз.

"В този скандал има прекалено много фарс. Историята с момичето на Джеймс Бонд е смешна, напълно очевидно е, че тя не е била резидент, а може би търсачка на сладък живот в Америка", подчертава Игор Атаманенко, агент от контраразузнаването, в интервю за "Комсомолская правда". Според него тази "боливудска група" може да е била "прикритие", за да се отвлича вниманието на контраразузнаването от друга, по-сериозна мрежа.

Според бившия агент от военното разузнаване Владимир Ефимович може би става въпрос за предумишлена акция, за да се злепоставят руските специални служби.

"Такива шпиони са смешни, но съществуват. Доказва го фактът, че бяха разменени. Работили са зле и ще падат глави в Службата за външно разузнаване", заяви Павел Фелгенхауер, независим експерт по въпросите на отбраната.

Николай Петров от московския център "Карнеги" пък посочва, че този "сюрреалистичен" случай е доказателство за криза в руските специални служби.

Oще: русия  шпиони 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 17.02.2010, 10:29

1 Пламен Иванов | 14.07.201013:55

Целият материал е смешен. Аферата обаче е сериозна! Тук липсва доста информация, при това ВАЖНА. Никой не говори за Сергей Третяков - руският резидент в САЩ, който се предава на ЦРУ през 2000 г., и предава всички действащи руски агенти - около 30. Тези 10 души са изпратени точно тогава и започват да се инфилтрират като "спящи къртици". ФБР ги следи цели 10 години. Много е възможно те да са "отвличащ отряд", докато истинските агенти са доста добре законспирирани. Самият Третяков преди няколко дни почина (в разгара на скандала) от "сърдечен инфаркт" в дома си в Ню Йорк - много странен факт и може би неслучаен. Както и че скандалът избухна веднага след като руския президент си тръгна от САЩ. Искам да кажа, че нещата са много по-сложни отколкото се опитва да ги представи горната статия. И надали са комични....
   

оценка

+0 -0