Шансът на БПЦ | webcafe.bg
Webcafe

Шансът на БПЦ

Николай Цеков, DW
15.12.2012, 08:34 (обновена 16.12.2012, 09:11)
Светия синод

По стария път ли ще продължат или ще поемат в нова посока?

"Преди комунизма името и дейността на Българската православна църква са били свързвани все с позитивни морални стойности - църквата е имала многобройни социални ангажименти, дала е и много жертви през първите години на съпротива срещу диктатурата“, посочва историкът д-р Арндт. Според него, по време на комунизма повечето висши архиереи не са направили много срещу превръщането на православната църква в нещо като културен институт. Нямало е съпротива и срещу проникването на ДС сред клира и миряните.

"Тези, които са приели този вид сътрудничество, всъщност са се съгласили да работят за погубването на църквата. Защото това е била в крайна сметка целта на Държавна сигурност и нейните създатели. Ако сега бъде избран патриарх, който в миналото е сътрудничил на тайните служби, ефектът със сигурност ще е същият. Не мога да давам препоръки кой да бъде избран, но ако при избора бъдат пренебрегнати връзките на митрополитите с ДС, това би имало дълготрайно пагубно отражение за авторитета и бъдещето на Българската православна църква", казва шефът на софийското бюро на фондация "Конрад Аденауер". И подчертава, че идването на нов патриарх с обременено минало би било контрапродуктивно, защото в момента църквата има шанс да започне на чисто.

Възможно ли е ново начало?

"Срещите ми в последните месеци ме убедиха, че има много загрижени за съдбата на православието миряни, които настояват за ново начало в църквата. В много енории дейността на църковните настоятелства се активизира, преподаватели и студенти от богословските факултети открито изразяват искания за модернизация и цялостна промяна в дейността на църквата и нейния висш клир“, споделя д-р Арндт.

Той допълва, че принципно Българската православна църква е толкова малка, че в нея няма място за разделение - то не би довело до нищо позитивно. "Трудно ми е да се поставя на мястото на 114-те архиереи, които на 24 февруари догодина ще избират новия патриарх. Затова ми е невъзможно да направя каквато и да било прогноза“, признава германският историк.

Ролята на прозрачността

Скандалите със заменките на църковни имоти и получаваните от висши архиереи скъпи дарове от анонимни дарители продължават да подкопават авторитета на църквата, отбелязва д-р Арндт. "Българските енории трябва да се сдобият с открити счетоводни книги, от които да става ясно кои са дарителите и какви - приходите и разходите. В Германия по-бедните енории се подпомагат от по-богатите - тази практика би била полезна и за православната църква в България, която би трябвало да изплаща поне редовно заплатите и социалните осигуровки на своите служители“, изтъква шефът на софийското бюро на фондация „Аденауер“.

Марко Арндт обяснява, че в Германия възнагражденията на духовниците са регламентирани и по нищо не се отличават от заплатите на добре платените чиновници. Млад свещеник започва работа с нетна заплата от минимум 2 000 евро и се пенсионира с доход от около 3 500 евро. "С тези пари се живее добре, а приходите и даренията, които църквата получава, влизат в касите на енориите. Те държат на своите служители, защото хора, които се страхуват от недобро и нередовно възнаграждение, не стават добри свещеници“, обобщава д-р Марко Арндт.

Dw.de

Oще: бпц  вяра  патриарх  религия  църква 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

2 Pavur Pezev | 15.12.201220:34

Ма туй от дойчовото веле ли било беееее...Тия требе да ги натирят у Треблинка,след като я възстановят на сто процента за нови квартиранти.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.12.2012, 18:06

1 undertow | 15.12.201218:45

Хайде пак, старите глупости на нов глас. Структурата на църквата не е по-различна от структурата на една корпорация. Има си управителен съвет, има си изпълнителен директор, има си производствена база, има си стока която продава. Разбра се достатъчно какви са активите на корпорация "БПЦ", така че е нормално интереса към управлението на тази фирма да е голям. На мен лично спря да ми пука. От цялата сган в раса, има не повече от 0,01% хора, които наистина искат да направят добро. Винаги съм мислил че това трябва да е основната дейност на БПЦ и не само на БПЦ, а на всяка религия която има претенции да съществува за, и заради доброто на хората. Не ми става ясно как помагат на хората. Просто не ми става ясно. Каква е сделката? Дайте ни пари, ние ще ви дадем вяра и спокойствие? И това докато завират във физиономията на народа коли и часовници за десетки хиляди. Колко супи могат да се направят за тези пари? Колко гладни могат да се нахранят? Колко бездомни могат да се приберат на топло, да се махнат от улиците и да бъдат вкарани в програми чрез които ще бъдат в полза на обществото? Не е ли това целта на цялото упражнение? Снимката на статията ме умилява. Този палав брадатко ми е най-любим от всички. Харесва ми как фотографа е сложил фокуса върху него и всички назад по редичката са се "размазали". Казва се "дълбочина на фокуса". Колкото по-отворена е блендата, толкова по-плитък е фокуса. Казват му още и "боке" (bokeh). Японска дума. Казах в предишен коментар, че трябва да се обърнем към изтока, ама не 'щете и 'тва е. Цитираме си по статийките няк'ви германци на които поповете им получават две хиляди евро заплата. Нашите получават повече. Хак да ви е немски попове такива! ..."И подчертава, че идването на нов патриарх с обременено минало би било контрапродуктивно, защото в момента църквата има шанс да започне на чисто." Лелееееее! Контрапродуктивно!!! Па я таа дума не я знам! А колко неконтрапродуктивно би било ако се избере патриарх, не с обременено минало, а с обременено настояще? А такъв с обременено минало и настояще? Човечеца казва: "Трудно ми е да се поставя на мястото на 114-те архиереи, които на 24 февруари догодина ще избират новия патриарх. Затова ми е невъзможно да направя каквато и да било прогноза“. Е на мен ми е лесно. Лесно ми е да направя прогноза. Победител в това "състезание", ще излезе боклука от снимката (този 'дето е на фокус). Не случайно се заговори за смяна на устава или канона или закона или 'квото там му казват тези гадове. Въпросният явно е подплатен достатъчно с политически и финансови активи. Ако не стане той патриарх, обещавам един ден да пукна и да отида в ада.

PS
Тати (лека му пръст), ми е казвал никога да не вярвам на немски доктор с петбуквено име в което има четири съгласни.
   

оценка

+0 -0