По целесъобразност | webcafe.bg
Webcafe

По целесъобразност

Явор Николов
20.07.2013, 17:18 (обновена 23.07.2013, 09:10)

1 от 3 снимки Назад Напред

45 оу

Снимка: © Явор Николов

Сградата на 45 ОУ изглежда наистина добре и това е сред факторите, които привличат родителите от района. Не е ясно дали ще е така, след като общината я направи двойно по-пренаселена.

Квадратче - тук, чертички - там, едната графа се разменя с другата... и всичко е готово. Точно по този механичен начин изглеждат много решенията на местните власти, погледнати отстрани.

Даже и когато става въпрос за това да преместиш няколкостотин хлапета от точка А в точка Б (където вече има други). При това, след като си разбрал, че тази маневра не се получава никак добре.

Ето пример

"Предоставя безвъзмездно за управление на 33 ЕГ „Св. София" имот публична общинска собственост с административен адрес: ул. "Пловдив" №20, III и IV етаж от сградата по АОС № 414/12.07.2000 г., и филиал на ул. "Русе" № 28, по АОС № 272/02.04.1998 г., Район "Илинден", пише в Решение №358 на Столичния общински съвет от 27 юни т.г.

Горните номера, адреси и цифри значат следното: едни над 400 деца от "Люлин 5" отиват при други над 700 в "Захарна фабрика". Решението за рокадата се взема в първите дни на лятото и поставя в шах "домакините".

Тъкмо всичко се оправи и...

45 ОУ "Константин Величков" е едно от много „квартални" училища в София. То има история, която, с някои уговорки, може да се проследи до 1929 г. В края на 80-те става средно политехническо, а няколко години по-късно гимназията се отделя и става добре известната днес Втора английска.

Двете училища остават под един покрив близо 20 години. Съжителството не е от най-приятните. 40-те стаи на построената в края на соца четириетажна сграда и няколкото в разположения в близост филиал трябва да поберат препълнените паралелки от 1. до 12. клас.

В крайна сметка, децата нямат специално оборудвани кабинети, а стоят по цял ден в класни стаи; тоалетните и физкултурните салони са изчислени като за едно школо, а не за две; часовете в първа смяна започват доста рано (7:30). Между родителите, учителски колективи и деца прехвърчат искри. Сбиванията между „квартални" и „гимназия" са чести.

Мъките за двете училища приключват през 2011 г., когато 2АЕГ най-накрая получава собствена нова сграда в кв. „Стрелбище". Година по-късно, в основното училище започва ремонт по европейски проект. Сградата, по-рано затваряна от инспекторите при по-голям студ, е напълно санирана и всички вътрешни инсталации са подновени. Добрата материална база и учителският състав правят училището привлекателно за родителите от района.

Директорът Светла Стефанова-Кацарова разказва, че след ремонта 45 ОУ е използвало единия от двата освободени от гимназията етажа. Не стигнали столове и чинове за другия, иначе всички деца в школото щели да учат в една смяна.

С идването на 33 Езикова гимназия, този план вече отпада напълно. Не само това, но и решението на СОС връща статуквото тип „копърки в консерва" от преди години, което е създало толкова проблеми. Родители и преподаватели се опасяват, че препълването на сградата ще „задуши" тъкмо живналото квартално школо.

Защо така?

Стефанова коментира, че преди година е била направена проверка за възможността езиковата гимназия да се премести в сградата, но тогава не е било взето решение. „Аз от октомври задавам въпроса какво ще е решението, за да зная как да работя. Състоянието е различно от това, което беше през миналата година - училището има много повече деца", посочва директорът и допълва, че тази година ще имат цели 7 паралелки първокласници и общо над 30 паралелки до седми клас.

Според Стефанова, столичните общинари смятат, че единствено люлинските училища са развиват. Случаят не е такъв - 33 ЕГ през последните години има спад в паралелките и остава далеч от челото на класациите след седми клас. В момента в нея има малко над 20 паралелки. Директорът на 45 ОУ даже посочва, че тази година в гимназията са се записали и няколко „нейни" деца, след като видели в справочника адреса на старото си училище.

Последното е твърде любопитно, тъй като информацията за столичните гимназии се подава месеци преди кампанията, а СОС взема окончателно решение да премести 33 ЕГ около месец след изпитите. Друг странен момент около рокадата е докладът, въз основа на който е направена. Родители поискали да се запознаят със съдържанието му, но им било отказано.

"Проблемът е в начина, по който се взема това решение на целия фон на протеста точно срещу този тип управление - тези неща би трябва да остават в миналото. Всяко решение, което засяга хора, трябва да става след публично обсъждане. Не да се събира една група хора и да решава съдби на тъмно", коментира баща на дете от 45 ОУ.

Той и останалите родители излязоха с отворено писмо до просветния министър, областния управител и местната власт.

Междувременно, и в 33 ЕГ не всички са очаровани от преместването. Петиция с над 260 подписа иска запазване на гимназията в „Люлин". „Необходимо е район „Люлин" да запази единствената си езикова гимназия, като бъде взето най-доброто и градивно решение, което да бъде от полза за всички ни", пишат инициаторите и настояват за обществена дискусия.

Твърде хубава сграда

Според Светла Стефанова-Кацарова, обновената сграда на училището „съблазнява" и е възможно от ръководството на езиковата гимназия да разчитат точно на това, за да привлекат повече ученици. Излиза, че една нова боя, топлоизолация и чисти тоалетни могат да направят разликата.

Формално не би трябвало. Според официални данни от Столична община, от 2006 г. в 95% от общинските детски градини и училища са внедрени частични мерки за енергийна ефективност, а 20 школа са цялостно енергийно обновени. Само през тази година в 3 училища ще бъдат извършени основни ремонти. Един вид, навсякъде е достатъчно хубаво.

От „Московска" 33 допълват още, че единственият затворен физкултурен салон през тази година е бил този на пострадалото от земетресение 125 СОУ. По данни на СО, през последните години над 90 салона са били отремонтирани.

Оставяме родителите да преценят дали официалните данни отговарят на това, с което се сблъскват децата им всеки ден.

Не точно хепиенд

В крайна сметка ще стане както общинарите са решили - или почти. Столичният кмет Йорданка Фандъкова (която е бивш училищен директор) се срещна с ръководството на 45 ОУ и родителското настоятелство и назначи нова проверка. Тя доказа, че от основното училище не лъжат колко деца влизат в часовете им.

В резултат, 45 ОУ получи един етаж повече в сравнение с времето на 2АЕГ. Останалото е за езиковата гимназия от „Люлин".

Дали пак ще има напрежение и шамари в междучасията? "Аз смятам, че ние сме едно добро училище. Да се надяваме, че няма да има толкова вражда", коментира директорката Стефанова.

Да му мислят в останалите 22 основно ремонтирани училища - току-виж общината нанесе и при тях някой. Ей така, по целесъобразност.

Oще: 2 аег  33 ег  45 оу  деца  община  преместване  училище 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.12.2011, 11:33

7 gothic | 22.07.201315:17

Миле, как гледам - не си мръднал много оттогава смешник
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.10.2010, 20:58

6 Многознайковица | 22.07.201300:49

'га тва , бе Миле...преди '86-та трябва да е било Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.02.2013, 22:38

5 Tsvetomir Tsonkov | 21.07.201323:19

добро утро ама ся зацепвате че всичко е организирано пак от тези политици които се лаят т.е. Борисов и станишев и малко участие на волен това е явно и е ясно на мен но не е ясно на друг това хора от протеста оставете ги те сами ще се избият и свалят когато спре протеста
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

4 Mile Manolov | 21.07.201322:51

как ги мачкахме некога тия от 45-то.... големи говеда бехме в 43-то muhihihihi
   

оценка

+3 -1

Регистриран на: 03.09.2011, 22:51

3 Veselina Jecheva | 21.07.201317:01

40 деца в клас не може да има по закон, доколкото знам от класната на сина ми, ограничението е 24. явно ще има много паралелки и ще учат в специализирани кабинети вместо класни стаи. между другото, на времето (преди 1989) учех в елитна гимназия, а в същата сграда имаше още 2 гимназии Шокиран после ги разместиха и сега са само 2 в 1 сграда Чуди се Смее се
разбира се, че не е добро като решение, но не знам конкретния случай в статията Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2010, 00:11

2 dedogo6 | 21.07.201311:26

Да ти имам и изказването.... Чуди се
И знаеш ли какво ще излиза от пренаселено училище?Образовани деца?Мне.
Ще излизат деца , които едвам смятат и четат, поради причина, че няма да може да се обръща достатъчно внимание на по проблемните от към учене, защото паралелките ще са с по 40 човека.Бил съм в такава и знам за какво говоря.
   

оценка

+3 -1

Регистриран на: 02.08.2010, 15:10

1 Astarot | 21.07.201309:09

Цяла статия хленч и мрънкане? Че трябвало да учат на смени децата? Ами, нормално е. В София сте, а не в Малко Бичино... Във всички по-големи градове е така. Цяло поколение, че и вероятно не едно сме се изучили на смени в училищата и не сме ревали. Като искат всички "у градо", така ще е. Чуди се
   

оценка

+2 -9