Имигрантите ударно надебеляват в Америка - в името на интеграцията | webcafe.bg
Webcafe

Скъпи, тази зелена карта прави ли ме по-дебела?

Webcafe.bg
12.05.2011, 15:26 (обновена 14.05.2011, 11:37)
Usa

Имигрантите ударно надебеляват в САЩ

Ако искате да започнете нов живот в САЩ, това може да се отрази зле върху вашата талия, става ясно от ново проучване, което свързва калоричните храни с чувството за принадлежност към съществуваща общност.

Внимание, новото гражданство се отразява на хранителните навици

15 години след емиграцията си в САЩ, чужденците достигат американските нива на затлъстяване, констатира изследването. Това откритие неотдавна беше свързвано с изобилието от евтина и висококалорична храна, както и с по-големите размери на порциите.

Но изследователите вече имат доказателства, че проблемът не се дължи единствено на съществуването на подобни ястия, а по-скоро на схващането на имигрантите, че яденето на такава храна доказва, че те са "истински американци".

Това е нова и по-патриотична интерпретация на аксиомата: "Ти си това, което ядеш", според която двойната порция картофки е пътят към интеграцията на чужденците в САЩ. "Храната е способ за изтъкване на личността. Тя е силно свързана с начина, по който хората искат да бъдат възприемани, както и с това как възприемат самите себе си," коментира съавторът на проучването Сапна Черян, доцент по психология във Вашингтонския университет.

Констатациите на учените, които ще бъдат публикувани в юнския брой на изданието "Psychological Science", се базират на експерименти с участието на бели и азиатски студенти в САЩ. Втората група е била избрана заради преобладаващия дял на азиатците сред имигрантското население, както и заради честите случаи на съмнения в тяхното американско гражданство.

Ако хората се съмняват в интеграцията на емигранта, той избира "местното"

За да се измери ефектът на заплахата за идентичността, свързана с предпочитанията към определен тип храна, интервюиращ американец е запитал половината участници дали говорят английски - преди началото на първия експеримент.

След това студентите са били помолени да запишат на хартия любимите си храни. Три четвърти от азиатските студенти, запитани за техните познания по английски език, са посочили традиционни американски ястия. В сравнение с тях, само 1/4 от азиатците, които не са били питани дали знаят английски, са изявили предпочитания към американската кухня.

При американците, естествено, предпочитанията им не варират в зависимост от това дали им е бил зададен въпросът говорят ли родния си английски език.

Следващият експеримент е бил насочен към същинските хранителни навици. В него са изследвани родени в САЩ азиатци, които е трябвало да изберат ястие от меню за доставки, включващо както американска, така и азиатска кухня.

Преди да направят своя избор, на част от участниците е било подметнато, че "всъщност трябва да бъдат американци, за да участват в това проучване". Хората, чийто произход е бил оспорен по този начин, поразително често избирали по-стереотипни американски храни - като макарони с кашкавал, хотдог, хамбургери, пица и др. Което на свой ред означава, че са консумирали средно 182 калории, 12 грама мазнини и седем грама наситени мазнини повече от участниците, на които не било споменато нищо за произхода им.

Обществото гледа с подозрение на тези, които не се хранят "като нас"

"Някои членове на американското общество са подложени на голямо напрежение, защото постоянно трябва да доказват, че мястото им е тук." казва Черян. "Това напрежение може да ги накара да правят избор, който не се отразява добре на здравето им".

Експертът по имиграцията от Ванкувър Ник Нурани твърди, че след 13-годишна работа с имигранти се е убедил, че този феномен е силно разпространен в цяла Северна Америка - и особено сред децата на новополучили канадско гражданство представители на други култури.

Самият той си спомня как децата му не само са отказвали да носят индийска храна в училище, но и са се крили в стаите си, докато баща им готви, за да не се пропиват дрехите им с аромата на специфичните индийски подправки.

"Децата са много чувствителни на тема изпъкване сред другите" казва Нурани, основател на  организацията Destination Canada. "Те предпочитат да се хранят с пица и бургери, дори и да качват килограми заради тях, защото държат да се впишат сред връстниците си".

Тази теза се потвърждава и от екипа на Черян, който е установил, че 63% от запитаните азиатци имат лоши спомени, свързани с носенето на домашна храна в училище, в сравнение с 27% при американците. Е, може би донякъде основание за това притеснение са и присъстващите в някои азиатски ястия съставки като пилешки крака, рибешки очи и други подобни "неапетитни" гледки.

АТРИБУТ: Някои лягат и под ножа в името на интеграцията

 

Заслужава си да отбележим, че жертвите, на които са склонни потомците на имигранти, далеч не се изчерпват само с неприсъщата им и очевидно нездравословна храна. Немалко американски деца от азиатски произход например търсят помощта на пластични хирурзи или използват сини контактни лещи, за да придадат на очите си "по-американски" вид.

Oще: емиграция  затлъстяване  зелена карта  имигранти  калории  кухня  напълняване  сащ  храна  храни  чужденци 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.01.2011, 12:17

5 Скапаняк | 15.05.201112:04

А бе, ваш,та, стойте си в България и се вталявайте от глад и немотия!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.04.2011, 13:15

4 Чарли Шийн | 15.05.201101:00

Масовия американец яде лайна, лошото е че търгашите и тук почнаха да копират американските техники - как лайното се оцветява, пафюмира и слага в интересена опаковка...за да се продаде лесно на малоумниците.

Хората масово маат чипсове, сникерсчета, бързи сандвичи с 1/2 изкуствени материяли, които не идват от природата, а от химични заводи.

После идат алергиите, проблеми с гърло, бъбреци, кръвно....Обясняват ни за Сезона на Настинката (реален като Дядо Коледа), само и само да купуваме хапченца и спрейчета...

Дъ Америкън уей
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.08.2010, 04:30

3 Ateista | 14.05.201106:00

Ako se saberesh s Boris - stavash komunist.... Намига

Nali taka drugarino?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

2 boris | 13.05.201115:38

Ако искате да започнете нов живот в САЩ, това може да се отрази зле върху вашата талия..............
----------------------------------------------------------------
Ми, с каквито се събереш - такъв ще станеш. Казал го е народа.. не разбирам
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

1 Mile Manolov | 13.05.201114:05

У кърджалийско маат имамбаялдъ, кьопоолу, пилаф, баклава и кадаиф ударно значи ^^
   

оценка

+0 -0