Майсторът и маргаритката | webcafe.bg
Webcafe

Майсторът и маргаритката

Вени Марковски
07.05.2013, 20:17 (обновена 09.05.2013, 07:15)
кеворк

Снимка: © Sofia Photo Agency

Пиар или скубане на кокошка, без тя да кряка? Какво беше неделното гостуване на Бойко Борисов при водещия на "Всяка неделя"

Тази статия ще бъде посрещната с недоумение от някои хора, които си мислят, че Кеворк Кеворкян не е интервюирал достатъчно остро Борисов на 5-и май (Великден). Че едва ли не е трябвало да го разпъне на кръста, та той никога да не възкръсне.

Да оставим настрана, че навръх Великден, една седмица преди изборите, се прави интервю в гледано предаване, с един от кандидатите за депутати и бивш премиер, и да се спрем само на няколко момента, които ще променят мнението ви.

Кеворкян показа за пореден път, че може да задава въпроси, при това такива, че на интервюирания да не му стане ясно как се превръща в едно цвете, подобно на теменужките, с които си говореше Костов навремето. Класическите политици на България от края на XIX век наричат това "Скубане на кокошката, без тя да кряка".

В интервюто за предаването "Всяка неделя" по Нова телевизия Бойко Борисов сподели:

"Но за да приключа тази тема и да не се въртим около нея, аз съм донесъл само едно нещо, което ще ми позволиш да го прочета, много кратичко, но - как в правовите държави, в САЩ, в ЕС, се коментират подобни такива деяния, когато слушат.

Държавният департамент на Щатите, когато излязоха в "Уикилийкс" секретни документи, дали са истински или не, не ги коментирам, но ето какво казва официалното американско правителство -

"Държавният департамент не коментира материали, включително и класифицирани документи, за които нерегламентирано е изтекла информация", посочва в официална позиция до медиите посолството на САЩ у нас. Всяко неоторизирано оповестяване на класифицирана информация, от "Уикилийкс", в случая, има вредни последствия за живота на отделни хора.

И накрая..., то е дълго, две странички - "Осъдително е отделен индивид или организация да се опитва да печели популярност или икономическа изгода за сметка на хора, които са имали пълното основание да разчитат на конфиденциалност при споделяне на тази информация". Така се реагира и така трябваше да реагират политическите партии в България на подобна нерегламентирана информация."

Да му стане жал на човек, когато чуе как Бойко започна да се оправдава... с цитати от Държавния департамент! Явно е забравил какво каза посланикът на САЩ повод "Уикилийкс":

"Силно се надявам, че като чете новините за Уикилийкс... българската общественост да разбере, че онова, което изпращаме във Вашингтон от конфиденциалните си доклади, е същото, което аз споделям с българите всеки ден...

Уверявам ви, че следващите 1000 грами, които може би ще бъдат посветени на България, ще предоставят добре балансирана и справедлива картина на събитията в страната. Нашите мисли съвпадат с мислите на българския народ..."

Т.е. по логиката (но не на Борисов), казаното в неформална обстановка е същото, което той споделя с българите всеки ден и неговите мисли съвпадат с мислите на българския народ.

Или с други думи - казаното от Бойко, Миро и Ники е... истината!

Но дори този шокиращ момент не може да изтрие зле прикритата обида, която Бойко таи по адрес на Цветан Цветанов. Ще кажете "Не е така!" Не е, ама е. И Бойко няма друг избор, освен в момента да се кълне, че вярва на Цветанов изцяло. Все пак идват избори, какво очаквате да каже? Какъв сигнал ще изпрати на привържениците на ГЕРБ? Че "моторът" на партията не заслужава доверие ли? Че не бива да се гордее с него ли (виж снимката вляво)?

Бойко Борисов: "...В нашата партия, в ГЕРБ проблемът с властта и управлението на партията не съществува. ГЕРБ е партия, която съм я създал аз. ГЕРБ е партия, която за радост през годините създаде своите организационни структури. Това изисква огромно време. И ако в момента другите политически партии са зле, защото те определено са зле, е защото нямат организационна работа. Те нямат структура...

Партийната работа е много тежка и много неблагодарна. Това всеки иска да стане депутат, всеки иска да стане кмет, общински съветник... Тези хора трябва някой да седи да ги слуша, пък те се карат, пък се разправят, пък си правят интриги, пък винаги има недоволни. Цветанов е като кошчето за отпадъци, душевни отпадъци на всеки един от тях. И аз съм му дал да се занимава с тази работа...

Бойко Борисов: ...Какво ще прави Цветанов без мен? Ето, ГЕРБ, аз напускам днес, идва Цветанов, става шеф на ГЕРБ. Е и, какво става?

Водещ: Нищо и половина.

Бойко Борисов: Какво става? Той е силен, когато и аз съм силен. И той го знае и го съзнава.

Водещ: Искаш да кажеш, че той е една функция, твоя?

Бойко Борисов: Той винаги ми е бил помощник. И до ден-днешен. И дано, моля Господ, да изляза прав и никога да не се разочаровам от него, е бил перфектен помощник.

"Винаги ми е бил помощник."

Няма как да не си спомним, че бившият главен прокурор Филчев така го и беше определил (май пак при Кеворкян?) - като едно момче, което носеше папките на Борисов. Унижение струи от думите на Борисов. Няма начин едно момче, яло филии с мас и играло футбол по поляните на Банкя, да не е наясно, че "перфектният помощник" го е прецакал перфектно.

От всичко казано при Кеворкян, струи една нескрита обида, през която се прокрадва и омраза. Дали съм прав или не - бъдещето ще покаже, но до момента в България не е имало политически тандем, който да изкара дълго време. То и по света е така - с изключение може би на Русия, където Путин и Медведев си сменяха постовете.

И още един гвоздей при разпъването на Борисов:

Водещ: Между другото, има една голяма промяна в стилистиката, в стила на разговорите. Станишев казва, че ГЕРБ бил "империята на злото", а пък на едно място пишеха, че ти си Сталин, а Цветанов - Берия. Как гледаш на такива работи?

Бойко Борисов: Това момче, когато е расло в градините на "Евксиноград", а ние сме яли филии по улиците и сме работили, сигурно само такива филми е гледал там - сталинистки, комунистически.

Забележете - Кеворкян не го коригира, макар и добре да знае, че "империя на злото" е термин, вкаран в употреба не от комунистите, а напротив - от човека, който допринесе най-много за разпада на комунизма - щатският президент Роналд Рейгън. Гениално е просто как го закопава (друг е въпросът, че Кеворк не цитираше Станишев, а друг общественик, направил сравнението със Сталин и Берия).

Ето защо си мисля, че разговорът на Бойко Борисов с Кеворкян не е безплатен Пи Ар в полза на Борисов, а е по-скоро насочен към онези хора, които все още се колебаят и се чудят кое е по-малкото зло: ГЕРБ или някоя от останалите партии. След описанието на ГЕРБ като нещо измислено от Бойко, което не би съществувало без Бойко, то и наивните хора би трябвало да са наясно: ГЕРБ не е партия. Ако се съмнявате в моите думи, вижте какво казва самият Бойко:

"...три години Цветанов беше председател на ГЕРБ, докато бях кмет. Цялата партия, пари, платежни, всичко, аз не фигурирах никъде. Когато казах - от днес искам аз да съм председател, защото вече позицията ми го позволява, единодушно конгресът ме избра."

Познавате ли истинска партия, която е избирала единодушно своя председател? Но познавате ли и друга партия, която да е имала само един отчетно-изборен конгрес - този, на който избра "единодушно" своя лидер? Да, доколкото разбирам, други отчетно-изборни конгреси не е имала.

Пък и Бойко навремето им го каза - той ще определя кой какво прави в тази партия. Нещо повече - той дори им забрани да говорят по адрес на отделни политици, например по адрес на Първанов. Между другото - такава забрана по адрес на Плевнелиев няма. Още един факт, който беше вкаран от Кеворкян в употреба.

Но да завърша тази статия с традиционното за България заключение: Иван Костов не е прав! В разговора Кеворкян изобщо не засегна темата "Костов". Дори подмина хапливата реплика на Бойко, който му каза, че Костов му е приятел.

Не знам какво си мисли Кеворкян, не знам какво си мисли Бойко, но знам, че от този разговор може да се направят редица изводи, кой от кой по-тъжни и мрачни за България.

Някак си не ми се иска да завършвам толкова унило статията, особено на Гергьовден. Нищо, че президентът ни развали настроението с думите, че трябвало да харчим пари за изтребители.

Оптимистичното е, че времето е прекрасно и че само след седмица резултатите от изборите ще са ясни. Който и да ги спечели, дано да няма възможност да направи самостоятелно правителство. И дано да има достатъчно механизми за контрол върху действията на следващите властимащи.

Видяхме какво се случва, когато МВР е оставено на разположение на един човек с неподходящо образования, ниска обща култура и никакво непознаване на правото: злоупотреби, обвинения, както и последващи обвинения от прокуратурата за извършени престъпления. Подобен мракобеснически режим не бива да се повтаря, иначе крехката демокрация няма да издържи.

Ние не сме нито Англия, Швеция или САЩ, че да имаме векове развитие при нормални условия. Дори западните страни имат проблеми, дори и там се срещат отклонения от демократичното развитие, така че ние трябва винаги да полагаме двойно, тройно повече усилия, за да се справим с недостатъците си. Помислете само: ако се стремим към достигане на западния стандарт на живот, трябва да се движим много по-бързо, отколкото се движат по-развитите от нас страни.

Няма как да стигнеш някой, който тича, ако ти ходиш пеш. Може да го стигнеш, ако той ходи пеш, а ти тичаш. И не се спираш час по час, за да смениш посоката. Няма как да станем по-демократична, по-успешна държава, ако ни управляват хора, които нарушават законите и не виждат нищо лошо в това. Които дори може би не го разбират.

Дали ще го разберат достатъчно хора - не знам, но ако не го кажа утре с право ще ме попитате "Защо мълча тогава?"

Мълчанието е най-лошото нещо, което ни се случва, а поговорките "Преклонена глава - сабя не я сече", "Да би мирно седяло, не би чудо видяло" и "Мълчанието е злато" са само оправдание за страха, подлостта и преклонението пред силата. Да завърша и аз с едно клише:

По-добре е да дадем сила на правото, отколкото право на силата.

Oще: бойко борисов  герб  държава  избори  кеворк кеворкян  партия  политика  разговор  сергей станишев  управление  цветан цветанов 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.08.2011, 17:12

21 Val Engelhen | 09.05.201301:00

Къде ли ми е литият?!?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.07.2011, 20:01

20 Елисавета Домовчийска | 08.05.201323:16

Не разбирам какво толкова цъкате на обяснението Му защо няма да коментира скандалите със СРС-тата. Ами обяснява човека, просто, като за прости хора, защото така направили и у хамериканско. Предполагам, че по подобен начин и жабата би обяснила, защо вдигнала крак да я поковават, заради коня разбира се. Много щастлив
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

19 peta_wawa | 08.05.201322:14

Mного интересно го каза, да окрадат крадците наистина, но не като Робин Худ за съжаление, а за собствена изгода, в което вече няма нищо романтично, защото така си е в природата, една твар изяжда друга твар и и взима нещата Смее се ...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.02.2012, 17:37

18 mima | 08.05.201321:02

Никак не се заблуждавам за произхода на ГЕРБ и те от партията-майка идват, но ми се струва, че като пъпчив тийнейджър се опитват да се борят за независимост. Даже се опитват да окрадат крадците. Много интересен "театър" ни се предлага, направо няма нужда от турски сапунки, лошото е че целият сеир е за наша сметка.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

17 peta_wawa | 08.05.201320:40

Филип Димитров е червено детенце и раздава шамари ако му го припомниш Много щастлив. Миме, много си се заблудила, не знам как е станало, герб са продукт на същите червенотиквеничковчета. Кеворкян валсира около истината, но само доколкото му е удобно, защото е от същото тесто.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.05.2013, 18:33

16 Margaritka Margarikova | 08.05.201320:24

Не разбирам какво общо имат маргаритките, за да ги спрягате в заглавието, след като се споменава само една конкретна теменужка.

Интервюто не беше нищо особено, бочко си повори монолога за хиляден път, само забрави за южната дъга и басейните в милионите реновирани и рехабилитирани детски градини.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

15 Bichkiiata | 08.05.201320:13

липсват ми статиите на "бат Гойко"

Не , че има нещо лошо в това, но кафето ми прави впечатление, че стреля все по-яростно и открито с/у тиквата.

Проблемът тука е, че нямаше време да се изфабрикува нова партия бушон, което пък води до негативни процеси: стадото пак трябва да гласува за ГЕРБ/БСП, а то взе да се усеща.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 22.12.2010, 10:32

14 Rio Tinto | 08.05.201316:03

mima, ако революцията не беше безкръвна борисов щеше да е паднал още преди 20 години като твърд партиец, номенклатура, мутра и профитиер.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.02.2011, 18:45

13 Georgi Tashev | 08.05.201316:00

Мима, докато хората вярват, че БСП дърпа конците, ще е така. Аз вярвам, че не е така и това мислене ще изчезне и дори един ден БСП няма да са в парламента !!! Защото това не е просто партийна структура или група хора. Това е порочен начин на мислене отпреди 30+ години, водещо до липса на прогрес, знания и истина. Това е партията, в която вярват най-големите глупаци и неудачници и докато на такива некадърници се раздават удобни постове в държавата и фирми близки на партията, дотогава този народ ще тъне в мизерия, а корупцията и шуробаджанащината ще властват! Смърт за БСП!
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 24.02.2011, 18:45

12 Georgi Tashev | 08.05.201315:51

Само си изгубих времето с тази червена статия.
Автора намеква, че едва ли не имаме два избора - БСП или ГЕРБ, но видиш ли ГЕРБ се били разяждали отвътре и нямали потенциал, та нека изберем по-малкото зло. Ама кой ви каза на вас, боклуци червени, че вие сте единствената алтернатива на Бойко?
   

оценка

+0 -1