Свидетелите на Йехова - и глухите в България | webcafe.bg
Webcafe

Свидетелите на Йехова - и глухите в България

Свидетел
18.06.2012, 10:27 (обновена 19.06.2012, 12:10)
Жена се разхожда

Станах свидетел... на нещо странно и необичайно. Майка ми, която в детството е изгубила слуха си заради заболяване от менингит, ми каза, че край дома ни е срещнала някакво симпатично девойче от Централна Европа.

То я поканило на конгрес, на който ще присъстват глухонеми не само от България. Девойчето й обещало, че ще бъде много интересно и я питало дали не познава и други глухонеми, които живеят наблизо, за да им съобщи новината. Майка ми отговорила, че не познава.

Девойчето оставило една брошура и продължило търсенето си. Първоначално се зарадвах, помислих си, че Съюзът на глухите организира една от и без това редките си културни прояви или някакво спортно състезание. Като се има предвид затвореността на тази общност, всяко подобно събитие е ценно. Питах я какъв ще бъде този конгрес, тя отговори, че не знае, че е "просто конгрес".

Взех брошурата, заглавието "Пробудете се" не ми направи кой знае какво впечатление. Пиарът си е ПР. Когато започнах да я разлиствам, от нея изпадна някакъв флайер. Загледах се в него, там пише, че сбирката ще се проведе с изцяло жестомимичен превод, ще има дори пиеса. Тогава видях "болднатия" шрифт. Оказа се, че това е конгрес на "Свидетелите на Йехова".

Всички сме чували за тях, преобладаващото обществено мнение е, че йеховистите са секта. Аз смятам, че всеки има правото да вярва в каквото си иска, стига да не тормози останалите с това. След като поразпитах се оказа, че подобни конгреси, организирани с цел привличане на нови последователи, специално за глухонеми, се правят всяка година у нас. Признавам, че преди тази случка не обръщах кой знае какво внимание на "Свидетелите", но сега бях принуден да го направя.

От това, което намерих по темата останах със смесени чувства. Не защото йеховистите вярват в определени неща. В някои отношения са прави - пороците наистина са причина за бърза и почти безвъзвратна деградация. Направи ми впечатление изключителната манипулативност, точният подбор на думи. Текстовете сякаш не са писани от духовно лице, а от много добър адвокат.

Това се потвърждава от абсолютно коректните от правна гледна точка формулировки. Памфлетът (от декември 2011 г.) съдържа разкази на хора, пострадали от земетресението във Фукушима. Всички, изключително добре написани текстове внушават, че ако не бяха от "Свидетелите на Йехова", разказвачите едва ли биха били спасени.

Историческите статии, които наистина съдържат факти (доколкото мога да преценя, не съм си поставял за цел да проверявам всичко), завършват с неангажиращото: "Свидетелите на Йехова с удоволствие ще ти помогнат да изучаваш Библията". Казано накратко - текстовете са издържани в мощен пасивно-агресивен стил.

Не искам да коментирам темата на конгреса: "Пази сърцето си" или пророчествата, които не се сбъдват от 1874-а насам. Нито това, че "Свидетелите" са забранени в куп страни. Нито казуса с кръвопреливането (забранено за членовете - бел.р.). Всеки има правото да вярва в каквото си иска и си носи последствията от това.

Обезпокои ме фактът, че йеховистите съвсем съзнателно се самоизолират. И тук дойде първият въпрос: как е възможно отговорните институции и неправителствени организации да се борят за интеграция на инвалидите, а в същото време да не се обръща никакво внимание, че мисионери на толкова затворени общества като "Свидетелите на Йехова" правят всичко, за да ги привлекат в редиците си?

Затвореният свят на инвалидите и ежедневните трудности ги правят лесна плячка и изглежда абсолютно никой не го е грижа. Всички минават с едно "браво", когато стане дума за успех на някой от "тях". Не осъзнавате ли потенциала, енергията и силата, която викате, за собствен ПР и потупвате по рамото пред обективите (това в случай, че чантите не натежат)? 

За жалост единствените, които я виждат и използват, са хора и организации със съмнителна обществена репутация. Дори с официален юридически статут, питам дали техните действия са редни. Правилен ли е агресивният начин, по който се привличат нови членове?

Разбирам, че законът не е и не може да бъде морална норма. И все пак: редно ли е, скрит зад закона, традиционната българска толерантност, използвайки Библията, да навлизаш в личното пространство на хора, които са толкова изолирани от обществото? И не, това не е "спасение", нито е приобщаване. Това е целенасочена, преднамерена и агресивна кампания. 

Факт е, че достъпът до информация и дори образование за глухонемите е силно ограничен. Това ги прави още по-уязвими. Или най-добре ще бъде всички, за които "няма време" да станат част от затворени общества и се скрият в някое "параклисче"?

Другата гледна точка - всеки има право свободно да изразява мнението и да изповядва религията си. Съгласен. В същото време свободата и стриктната регламентация не си противоречат, а са неделими съставни части на обществото. По всичко личи, че регулация няма. С това би трябвало да се съгласят и "Свидетелите", защото те самите проповядват и се борят за върховенството на правилата и моралните норми.

Ясно ми е, че знам прекалено малко, може би греша с този текст. Със сигурност нямам кой знае какво право да задавам въпроси свързани с морала, защото в никакъв случай не съм моралист. Убеден съм обаче, че по-голяма грешка би било ако не го бях направил. 

Искрено се надявам, че тази тема ще предизвика отзвук, защото пряко е засегната голяма и пренебрегвана част от обществото.

В интернет намерих видео на жестомимичен език, обясняващо историята на "Свидетелите на Йехова". Водният знак е на Съюза на глухите в България. 

P. S. Ето сайтът на "Свидетелите на Йехова": http://www.watchtower.org/bl/index.html

А на този сайт на "Свидетелите на Йехова" са качени техни материали (само той е отбелязан като web адрес във флайера и брошурата).

Защото не успях да намеря никаква информация в интернет относно въпросния конгрес за България, преписвам мястото и дата от флайера: Конгресът ще се проведе 6-8 юли в "Зала Христо Ботев".

Oще: глухонеми  инвалиди  конгрес  свидетели на йехова 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 23.07.2010, 11:27

62 ot4eto | 21.06.201214:55

"Аз смятам, че всеки има правото да вярва в каквото си иска, стига да не тормози останалите с това. " - дано има повече хора, които мислят така. Усмивка
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 01.10.2010, 22:15

61 Eneya Vorodecky | 21.06.201213:56

Свидетелите на Йехова са секта, както и всяко течение на дадена религия, различаваща се от основата. Което реално не носи никаква информация сама по себе си за самата секта, еле пък негативния контекст, който има напоследък.
Включих се само за семантиката, другото е сложно и дълго.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.07.2011, 20:43

60 Бобо | 20.06.201219:52

Какви са приликите между свидетелите на йехова и топките?
1 - Те винаги вървят заедно по двойки.
2 - Те искат да влезнат вътре , но никога не успяват..
3 - Те блаженно изпразват това което носят със себе си пред посетения ...
добре де, добре
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 06.03.2010, 10:06

59 vanko1 | 20.06.201219:37

защо се връзвате на евтините номера на тоя нещастник, нарекъл се паяка? явно няма какво смислено да прави и пуска гадни паяжини тук и так Удивителна
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

58 паяка | 20.06.201218:10

Не. Извинете , изгубих интерес.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.07.2011, 09:28

57 Doberman | 20.06.201217:59

Паяк, в текста с няколко думи е описано как става номерът. Кратичко, но достатъчно ясно.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

56 паяка | 20.06.201217:57

Пропуснал си " Дрисльовистан" Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.04.2011, 19:30

55 Fraxinus | 20.06.201217:51

Може би е offtopic, но не мога да се сдържа!
1kyr40 | 18.06.2012 12:22
Здравей и да ти ЕПМ!
Ти или си провокатор на Webcafe-то, иначе уважавана от мен медия(с цел вдигане на рейтинга на статията, което би било доста жалко от тяхна страна) или си просто един от многото безчувствени и дебилни малоумници, заради които сме били и ще бъдем на това дередже. Ти изкара, че България е рай за инвалидите бе! В момента тази "държавичка" е абсурдна по отношение и на здравите хора, а какво остава за такива с увреждания. Ненапразно някои наричат тази колония "Абсурдистан" или "Бантустан", и то напълно заслужено. Работим с такива хора и знам много добре какво говоря. Въобще проверил ли си за какво става на въпрос преди да пишеш тези безумия? Аман от такива простаци като теб, дето са г-н Компетенция по всички въпроси! Инвалидите били привилегировани, та чак били по-напред от здравите хора. Гледай тези линкове, които ще приложа, за да видиш колко е розово положението при тях(някой друг при интерес също може да ги погледне; това са статии, предавания, репортажи от последните 5 години), набий си ги в кухата цафара и се моли да не стигнеш до тяхното положение. Дори и на такива като теб не бих го пожелал....
http://goo.gl/azOih
http://goo.gl/WoQqd
http://goo.gl/6yY89
http://goo.gl/kmtpU
http://goo.gl/PpUys
http://goo.gl/Vx7Ry
http://goo.gl/rk0Hu
http://goo.gl/wYsKn
http://goo.gl/X2ZQ8
http://goo.gl/EQeJ1
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

54 паяка | 20.06.201217:45

Добермане, знам, че който търси намира, ама силно разузнаване е било, щом са се навъртали около дома на глухата жена. Ако това не е вярно, значи остава глухата да е обозначена с бадж или кой знае как, та са я "заговорили" точно пък нея. Та колко е голяма вероятността ходейки си по улицата човек, да срещне глухоням, и колко е голяма е вероятността този, не глухия да владее езика на жестовете? Случайна среща на такива двама е с вероятност голяма почти като да уцелиш, хайде да не е шестица, че е голяма дума, ама петица от тотото. Е през ден не се случва това.
Мен ме взеха за канарче днес. спя
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.07.2011, 09:28

53 Doberman | 20.06.201217:26

Леле мале, вместо дърти бъдете мъдри Смее се

Ама наистина се учудвам, че горният текст се възприема като реклама на йеховистите. Това все едно човек да прочете текст, че китайците копират западни коли и копията, въпреки че са с кожен салон, крият заплаха, но са легални и трябва да се направи нещо с това, а той да го възприеме като реклама.

ПС: паяка, вече стана ясно, че йеховистите подхождат към глухите с езика на жестовете, затова "как са се разбрали" е малко наивен въпрос.
   

оценка

+0 -0