Десните вляво, левите - вдясно | webcafe.bg
Webcafe

Десните вляво, левите - вдясно

Драго Симеонов
22.05.2013, 17:59 (обновена 27.05.2013, 08:20)
бойко борисов, сергей станишев

ГЕРБ не се различава от сиамския си близнак БСП

През 1789, месец преди щурма на Бастилията, между членовете на Националното събрание на Франция било въведено ясно разграничение: привържениците на краля и религията седнали от дясно на председателя, а революционерите - от ляво.

Пресата по онова време харесала разделението и започнала да употребява посоките в политически контекст. Когато няколко години по-късно в Законодателното събрание на страната депутатите трябвало да си изберат място, колебания нямало: дясната част на залата останала за защитниците на конституцията, докато местата вляво били заети от иноваторите.

Реално погледнато, новите десни нямали много общо с предишните, но принципът останал - дясното и до ден днешен се схваща като консервативното гнездо на стария ред, докато лявото би трябвало да е революционно по своя характер.

Това щеше да е добро начало на политически анализ, ако пред нас не стоеше непосилната задача да дефинираме в родни условия кое точно е старият ред и кое - промяната.

Още в зората на демокрацията, онези, които държаха всички властови лостове и икономически механизми на държавата, получиха етикета "леви", заради някакъв архаизъм в името на партията им, отдавна изгубил смисъл за самите тях; потисканите от режима безпарични адепти на свободата пък се припознаха сами като десни - най-вече на принципа на противопоставянето и до известна степен от носталгия.

Така ние неизбежно имахме ляво и дясно като парламентарни столове, но всъщност налице беше дясна левица и лява десница (последното днес наричаме "автентична"). Заради изначалното усукване на терминологията, и досега трудно се ориентираме в партийните политики, ако субектите не носят в имената си фалшиви етикети.

Основният проблем при посочването на дясното в България е липсата на реално ляво. Как да се самозачене нова десница, като червеният капитал и охранителите му винаги ще са по-мощни от нея и следователно по-десни, каквато и риторика да упражняват.

ГЕРБ не е истински дясна формация, защото по нищо не се различава от сиамския си близнак БСП, освен по страната на срастването. По същата причина и на Позитано 20 не са леви, въпреки значките по реверите.

Заедно те са особена амалгама от социален популизъм и родово-общинен капитализъм, който фаворизира приятелски кръгове. В дебата за дясното ние пропускаме нещо съществено - наложително е едновременно с него да се преизгради и лявото, без думата да буди негативни асоциации. Защото лявото в лицето на т.нар. партии на протеста, социално неравнопоставени, еколози и граждански либертарианци претърпя абсолютно същия неуспех, както и десницата.

Тези дни отляво и отдясно (този път в неполитически смисъл) слушаме за края на "автентичната десница". Само че мнозина забравят, че тя беше прогресивно движение, толкова пъстро по своя характер, че представляваше много повече "автентична левица" отколкото "десница".

Днес хората, които смятат да я възраждат, трябва да внимават за същите подводни камъни, които потопиха и предишните субекти. Самоопределянето не бива да е принципа анти-БСП, (по-старата форма се наричаше "антикомунизъм") което съвсем не означава автоматично "дясно".

Ако обединението е на неясни принципи, създаването на ново пъстроцветно СДС ще повтори същата съдба като старото, тъй като само няма да знае десница ли е или левица. Ето защо е най-добре първо нещата да се случат, а после да им се лепи етикет.

Тръгнем ли по обратния ред, по-добре изобщо да не работим с понятия като "ляво" и "дясно". Всеки да сяда където иска, както било предложено и от пра-автентичната десница в Националното събрание на Франция и както всъщност май се случва на родна почва.

Oще: десни  десница  дясно  леви  левица  ляво 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.09.2011, 11:13

39 Stoil Georgiev | 06.06.201312:48

Родните партии са заковани в средата между лявото и дясното. Защото всички ни вдигат по един среден... Ама ние все с такъв им отвръщаме Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.04.2011, 06:08

38 apropos | 29.05.201320:23

Зелен Бетон

"От всичкото, което съм написал, ти само споменаването на Светльо Витков ли запомни?! "
Възможно е да съм от тези дето не зацепват много бързо.
Възможно е, но не е никак сигурно.

По-вероятно е твоята мисъл, хеле па с тия филтри,
да не е никак ясна, което ти сам признаваш:
"Извинения за неяснотата."

muhihihihi muhihihihi muhihihihi muhihihihi muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.07.2010, 18:51

37 Зелен Бетон | 29.05.201316:23

@apropos:

Не съм гласувал за Светльо Витков, разбира се, егати заключението Много щастлив Зарадвах се на самия факт, че се оказа възможно извънсистемни елементи да влязат в системата по канален ред. Защото това потвърждава позицията ми, че не е нужно системата да се изравнява със земята и да се прави нещо съвсем ново, достатъчно е тя да се ПРИНУДИ да работи както трябва. С два основни инструмента: непрекъснат и фокусиран граждански натиск, и вкарване в нея на нови елементи (на което не разчитах много, но се оказа, че може). От всичкото, което съм написал, ти само споменаването на Светльо Витков ли запомни?!

@deowin:

Напълно споделям оценката ти за Витков, точно затова по-долу писах, че въобще не ми е идеалът за БГ политик. Коментарът ти обаче е основателен и се дължи на една нееднозначна формулировка (признавам си грешката): като писах „обществени филтри“, имах предвид филтрите, създадени от самата политическа система, а не способността на редовия избирател да отсява зърното от плявата.

Нарекох първите „обществени“, защото всъщност те БИ ТРЯБВАЛО да са официалните обществени филтри (както е в нормалните демокрации): създадени от представителите на обществото, за да служат на обществото (а не натаманени в интерес на абонираната за властта политическа прослойка). В една нормална демокрация именно те би трябвало да спират демонстративния популизъм от типа на Витков – но ПРИ УСЛОВИЕ, ЧЕ пропускат само по-свестни от него.

Ако съществуващите у нас филтри пропускаха свестните, минаването на единия процент от Витков щеше да бъде сигнал за дефект. След като обаче целите филтри са не само деформирани, а и вредни, пробивът на Витков се явява добър сигнал: значи е възможно да бъдат пробити и в крайна сметка разрушени.

Извинения за неяснотата.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.04.2011, 10:50

36 abductor | 29.05.201312:47

Понятията "ляво" и "дясно" са измислени много преди в тях да бъде внесен политически отенък, а как точно е станало това са ви обяснили в статията по-горе - един вид - случайно. Да извличате от такива абстрактни понятия аргументи за правотата си е глупаво.
Оня, самият факт, че ме пращаш ту към СКАТ, ту към Атака само потвърждава тезата ми, че си политически неграмотен. Всъщност, я обясни, ти какъв точно десен си? Либерал, либертарианец, неоконсерватор, неолибералист, кейнсианец, обикновен фашист? Интересно ми е Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.04.2011, 06:08

35 apropos | 28.05.201320:39

Зелен Бетон ,
Ти си гласувал за „Глас народен“ на Светльо Витков,
а женати сигурно за партията „Обединена България” на Илиана Раева.

muhihihihi muhihihihi muhihihihi muhihihihi muhihihihi muhihihihi muhihihihi

Зелен Бетон ,
хубавото на демокрацията е, че всеки може да прави патии и да се кандидатира за... какво ли не,
НО ОЩЕ ПО-хубавото на демокрацията е, че всеки може да ... се оплеска до коленете.

muhihihihi muhihihihi muhihihihi muhihihihi muhihihihi muhihihihi muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

34 deowin | 28.05.201316:46

>Затова се радвам на Светльо Витков и неговия „Глас народен“. Не че ми е идеалът за български политик, в никакъв случай. Но самият факт, че мина 1% означава, че филтрите могат да се пропукат

Тук ме загуби - според мен това, че Глас Народен мина 1%, е поредното доказателство, че рационалното в българската политика окончателно е отстъпило на пошлото, демонстративното, популисткото, на което Витков е очевидно олицетворение (сиреч, твоите неработещи обществени филтри).
Как така според теб излиза, че е тъкмо обратното?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.07.2010, 18:51

33 Зелен Бетон | 28.05.201310:48

> И обратно - замени Обама с Яне или Меркел с Фидосова и гледай дали след няколко месеца ще има държави САШ и Германия изобщо

Точно.

Разликата е, че в САЩ и Германия има работещи обществени филтри, които не пропускат такива като Яне и Фидосова до властта. А у нас филтрите са конструирани така, че действат точно наопъки: пускат с готовност янета и фидосовки, но за нищо на света не биха пропуснали Обама и Меркел.

Точно тези филтри трябва да се разрушат. Не да се ремонтират, а именно ДА СЕ РАЗРУШАТ. Те отдавна вече не подлежат на ремонт.

Затова се радвам на Светльо Витков и неговия „Глас народен“. Не че ми е идеалът за български политик, в никакъв случай. Но самият факт, че мина 1% означава, че филтрите могат да се пропукат. Което значи, че има смисъл от още повече натиск.

Само че обмислен, систематичен и непрекъснат, а не хаотичен и моментен като при февруарските протести. Техните набързо сглобени политически субекти така и си останаха под чертата. И ще си стоят там (и дори ще се разпаднат), ако не придобият ясна политическа физиономия.

Което значи – да определят ясно КАКВИ ЦЕННОСТИ ЗАЩИТАВАТ, а не на кого приличат по политическа платформа. Само така ще може да се формира ново, нормално политическо пространство, в което старата и удобна за статуквото ос „ляво-дясно“ ще изчезне. (Нищо не пречи някоя такава партия с протестен генезис да заеме мястото на действителната левица в България.)

Това за ориентацията впрочем важи и за Светльо Витков. „Ние сме гласът на улицата“ може да го държи равноотдалечен от старите партии и да му носи популярност, но това не е ценност. Ако не определи ясно какви ценности защитава, може и той да изчезне, въпреки че е минал единия процент.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

32 Оня Дето Го Трият | 28.05.201308:57

Роуън

Демократичното устройство е одавна измислено и в цивилизовани държави си работи. Незнам какво е това желние все да откриваме топлата вода.
Ако си гласувал за читави хора, нямаше да ти е виновна системата.

И обратно - замени Обама с Яне или Меркел с Фидосова и гледай дали след няколко месеца ще има държави САШ и Германия изобщо Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.04.2011, 06:08

31 apropos | 28.05.201307:32

Rowan
Човече, не се взимай толкова на сериозно.
"Всички обаче разсъждавате от позицията, че тази система ни е дадена и друга няма. ....."

И кои са тези "всички"?
А, да, това са онези дето са по-глупави от теб...
Бре, дееее....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

30 Rowan | 28.05.201306:34

Хахх, пределно съм наясно как работи системата и още първото което казах по въпроса, е твърдото ми убеждание, че тези които имат власт, посмъртно няма да я променят въпросната система, щото това означава политическо самоубийство за тях.

Има и нещо друго обаче, в момента една партия се кани да управлява с 15% вот на гласоподавателите, друга и оспорва това право с мижавите 17,5%. А имаме 50% негласували, които твърдо не вярват на партиите, но нямат вариант да заявят нещо друго. Пък и от онези около 50% гласували, колко от тях са с негативен вот на избора на по-малкото зло?

Всички обаче разсъждавате от позицията, че тази система ни е дадена и друга няма. Онези във властта са определени и други няма. И анализирате от тази гледна точка. А от кого зависи тази система? Власт-имащите от Господ Бог ли са назначени? И от чии данъци вземат заплати и субсидии?

Знам и нещо друго - единствения 100% абсолютно сигурен начин да не направиш нещо, е да не започнеш да го правиш. Търсим си виновни и оправдания до безкрай, щото е по-лесно. Или щото панически се страхуваме от различното, неизвестното.
   

оценка

+0 -0