Цветът на ветрогенераторите влияе на количеството привличани от тях насекоми, което разкрива защо в турбините често загиват прилепи и птици | webcafe.bg
Webcafe

Тези перки убиват...

Webcafe.bg , По BBC
18.10.2010, 15:32 (обновена 19.10.2010, 12:09)
Ветрогенератори

Снимка: © БГНЕС

Прилепите най-често попадат в турбините нощем и през лятото, когато има най-големи количества насекоми...

Изследване установи, че цветът на ветрогенераторите влияе на количеството привличани от тях насекоми, което разкрива защо в турбините често загиват прилепи и птици.

Учените твърдят, че ветрогенераторите, често боядисвани в бяло или сиво, привличат насекоми. те на свой ред привличат прилепите и птиците, които търсят плячка - така че те се оказват на пътя на перките.

Идеята се потвърждава от друго изследване, което показва, че прилепите най-често попадат в турбините през нощем и през лятото, когато има най-големи количества насекоми.

"Имаше предположения, че насекомите може да са привлечени от ветрогенераторите поради някаква причина - и това на свой ред би привлекло хранещи се с насекоми видове, като птици и прилепи, които търсят храна в близост," твърди Клои Лонг от университета "Лонгбороу" във Великобритания.

Тя обаче добавя, че "никое друго изследване в подробности не е разглеждало от какво може да са привлечени към турбините конкретни видове насекоми - или защо".

Така че Лонг и колегите й от "Лонгбороу" - д-р Джеймс Флинт и д-р Пол Лепър, извършват първото емпирично изследване на привличането на насекоми от ветровите турбини, резултатите от което са публикувани в изданието European Journal of Wildlife Research.
 
Те са проследили как цветът на ветрогенераторите променя количествата насекоми, които се събират около тях.

Повечето ветрови турбини са боядисани в чисто бяло или светлосиво, като опит да бъдат направени възможно най-ненатрапчиви във визуално отношение. Но пък изглежда малко вероятно насекомите да игнорират тези приглушени оттенъци.

Изследователите са отчели колко насекоми са били привлечени към гама от различни цветове на боята, включително чисто бяло, светло и тъмносиво, небесносиньо, червено и виолетово. Те са го постигнали, като са разполагали цветни плоскости в случаен порядък до висок 13 м ветрогенератор с тристранна перка, разположен в ливада край Лайчестършир.

Резултатите от изследването са били голяма изненада за учените: "Основното ни заключение от този проект е, че цветът на боята на турбините има сериозен ефект върху вниманието на видовете насекоми и привличането им към конструкцията - както денем, така и нощем," споделя Лонг.

Нещо повече, турбините, боядисани в чисто бяло и светлосиво привличат най-много насекоми, като са надминати само от един друг цвят - жълто. Сред привлечените насекоми е имало малки мухи (с размери под 5 мм), големи мухи (с размер 5мм или по-големи), зелени листни въшки, нощни и дневни пеперуди, трипс, бръмбари и дългоножки.

"Според нас е изключително интересно, че разпространените цветове, с които се боядисват ветрогенераторите, са толкова привлекателни за насекомите," коментира Лонг. "Проучванията ни потвърждават хипотезата, че турбините може би са привлекателни за насекомите."

Най-непривлекателният цвят за насекомите е бил виолетовият. Това обаче не означава непременно, че всички ветрогенератори трябва да бъдат боядисани в този цвят, казват учените.

Все пак изследването означава, че промяната на цвета на турбините би могъл да има фундаментален ефект върху броя насекоми, които привлича - и съответно върху броя птици и прилепи, които се появяват в близост до генераторите.

Учените също така са установили, че ултравиолетовите и инфрачервени компоненти на цвета на боята, които хората не могат да видят, но насекомите могат, също имат значим ефект, като по-високи нива и на двете привличат повече насекоми.
 
Ако решението беше толкова просто - да пребоядисаме конструкциите на ветрогенераторите в различен цвят, това би могло да осигури изгодна във финансово отношение стратегия за разрешаване на проблема. Но Лонг и колегите й подозират, че и други фактори играят роля за привличането на птиците и прилепите към перките.

Освен цвета на турбините, и генерираната от тях топлина може да привлича насекомите и насекомоядните животни.

Освен това за прилепите е по-трудно да откриват турбините чрез ехолокация.

Oще: ветрогенератори  мухи  пеперуди  прилепи  птици  турбини 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

2 dedo adji | 22.08.201515:25

Отче, турбина с диаметър 25 м не може да се върти бързо. Ще се разлети от центробежните сили. Виждал съм много турбини на много места по света и всички те се въртят със скорост под 1 об./мин., което прави по-малко от 2 м/сек на края на перката. Ега ти птиците и прилепите, които не могат да избягнат перките убийци. Ми те тогава ще се блъскат и в стълбове, комини, мостови колони и какво ли не още. Хайде да съборим и тях.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.07.2010, 11:27

1 ot4eto | 19.10.201011:28

Бавно въртящите се турбини решават тези проблеми.
   

оценка

+0 -0