Икономиката на марихуаната | webcafe.bg
Webcafe

Икономика на марихуаната

Webcafe.bg
22.01.2014, 21:49 (обновена 22.01.2017, 11:09)

1 от 2 снимки Назад Напред

марихуана

Бизнесът с марихуана в САЩ е за 113 млрд. долара

Уругвай е страна, която обикновено не попада в заглавията на медииите, но в края на миналата година влезе в историята като първата държава в света, която легализира отглеждането, продажбата и консумацията на марихуана.

Латиноамериканските народи открито обсъждат легализацията на наркотиците, докато  ръководената от САЩ " война срещу наркотиците" все повече се коментира като провал.

Латиноамериканците са израснали с наркопрестъпността и безкрайните кръвопролития, които поражда, така че се надяват либерализацията да разбие хватката на наркокартелите.

Този ход не е насочен към категорично осъждане на политиката на големия силен съсед - Съединените щати, тъй като някои щати там също преминаха към легализация на тревата за лекарствени цели. А Колорадо дори разреши свободно употребата й.

В САЩ с тяхното над 312-милионно население, около 25 милиона души са активни потребители на марихуана, а почти 48% от населението е опитвало канабис в един или друг момент. Около 1.5 милиона души са били арестувани през 2011 г. по обвинения, свързани с наркотици, и от тези арести за марихуана са задържани половината - или около 750 000.

Бизнесът с марихуана в САЩ е за $113 млрд. Когато говорим за бизнес, става въпрос за отглеждането и продажбите и използването й - наред с други неща - за медицински цели.

През 2013 г. приходите от продадената легално марихуана са били над $1.43bn - сума, която се очаква да нарасне с 64% тази година до около $2.34 милиарда.

Въпреки това, като цяло употребата на марихуана е в ъндърграунда, което означава, че данъчните в САЩ няма как да приберат в бюджета около $31 млрд. приходи.

Важно е да се отбележи също така, че повече от 10 млрд. долара се изразходват годишно за прилагане на законодателството срещу марихуаната, така че общите потенциални загуби за данъкоплатците вече стават $41 милиарда.

Така че нека зададем въпроса - може ли легализацията на тревата да доведе до по-малко престъпност и повече приходи в държавните бюджети?

Кутии на прошката

Със сигурност щатът Колорадо, който от 1 януари легализира употребата на марихуана, ще усети това най-рано. Нещо повече - ръководството на едно от летищата в щата, това в Колорадо Спрингс, въведе практиката на "кутийки на прошката", където любителите на канабиса могат да изхвърлят наркотика, който по закон не могат да носят на борда на самолета.

В Колорадо марихуана вече може да се купи от специализираните магазини. Решението за частичната легализация беше взето на референдум, който се проведе заедно с президентските избори през ноември 2012 г.

Съгласно законите на щата всеки, който е навършил 21 години, може да си купи от тревата за лично ползване само 1 унция (28.35 грама) или или шест растения.

В същото време се запазват някои ограничения за използването на наркотичното вещество - и едно от тях е, че не може да носиш марихуана на борда на самолет. Забранени са гражданските полети в САЩ, ако е известно, че на борда има трева.

Шефът на местната полиция Пийт Кери отбелязва, че попадайки в самолета, пасажерите вече са под федерална юрисдикция - и могат да бъдат задържани и глобени. Освен това е забранено да оставяш марихуана в автомобила си, който е паркиран на летището.

България се движи в обратна посока

И докато в развитите страни облекчават тези режими, в България се върви в обратна посока. Само преди ден група неправителствени организации предупредиха, че с новия проект за Наказателен кодекс България прави опасен завой в наркополитиката.

Причината е, че отпада институтът "маловажен случай" на притежание на наркотици. Той беше въведен през 2006 г., когато след премахването на "еднократната доза" съдилищата бяха задръстени с дела за по няколко грама марихуана.

В момента според чл. 354а) от НК при притежание на наркотично вещество човек може да бъде осъден на лишаване от свобода за срок от 1 до 6 години и глоба от 2 000 до 10 000 лв., като алинея (5) предвижда, че в маловажни случаи наказанието е глоба до 1000 лв.

Новият проект за НК премахва института на "маловажния случай", с което се създава реална опасност от тежки несправедливости, които могат напълно да разрушат човешки животи, предупредиха организациите.

Фондация "Инициатива за здраве", движение "Промена", център "Проект Пеперуда София", Асоциация "Солидарност", сдружение „Рестарт", подкрепени от медицински специалисти, се обявиха за преразглеждане на спорните текстове. Те работят с наркозависими и настояват да се предвиди и у нас, както е в други 19 страни в Европа, възможността наркоман, извършил престъпление, да избере лечение пред престой в затвора.

Международни организации като Diogenis, Correlation, IDPC също се обявиха против предложените промени. "С тези нови предложения, България се движи в посока, обратна на това, което правят повечето други държави", казва в него Ан Фордам, изпълнителен директор на Международния консорциум за политика по наркотиците (IDPC). "Те се връщат назад, докато останалата част от Европа модернизира законите си, свързани с наркотиците и прилага здравни подходи към наркотиците - политики, които по-скоро подкрепят, отколкото наказват хората, употребяващи наркотици."

Oще: арести  бизнес  данъци  латинска америка  легализация  марихуана  сащ 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.01.2014, 12:58

5 Keith Peebles | 24.01.201412:59

https://www.youtube.com/watch?v=D2EKxHw4NFI
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.01.2014, 12:58

4 Keith Peebles | 24.01.201412:58

запази наркотици мафия контролира и богат. не страна. защо се промени?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

3 Borracho | 24.01.201411:19

Църкавата трябва да обяви за 11ти смъртен грях да си купуваш трева в Булгаристан при тези цени.
Обичам да пуша от време на време и винаги си имам едно бурканче скатано някъде, само че омразата ми към мутрите и мафиотите също е много силна и няма как да купувам и пуша тяхната трева. Нищо в живота не бива да е "на всяка цена" - особено тревата!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.01.2014, 11:53

2 alem | 23.01.201419:41

опа,Готик, да ти кажа нещо.Наркотикът на младите и бедните,ха, 1гр. върви между 25 и 35лв. В Холандия най-добрите сортове са максимум 15 евро за гр. и са на светлинни години от лайната, които ти продават нашите дилъри. Не си мисли, че пушат само младите и бедните, пуши доста народ, но не бие тъпана. Сега направи една проста сметка и ще се доближиш леко до число с доста на брой цифри. Ако нашите народолюбиви депутати вземат че гласуват за някаква степен на легализация на марихуаната, доста народ ще си бодне 1-2 растенийца на балкона и( тъй като индийският коноп е бурен, тоест доста непратенциозен) след 3 месеца щастливо ще си сецка от лулата на мира. Това обаче сериозно ще резне приходите на нашите мутропати (хибридно растение м/у мутра и депутат припознало за свой дом Парламентарната почва у нас), а те не биха искали да нямат пари за накладки на джиповете или почивки на екзотични места (с тази стресираща професия), така че ги боли фара дали цивилизованите и интелигентни страни по света върват в посока на толерантност и разбиране по въпроса за тревата. Тук става на въпрос не за пари, а за МНОГО пари. Дядо ми казваше: "Ако искаш някой да направи нещо, му кажи че е забранено." Та с този палав 345а чл. от НК предвещавам победа на горепосочените парламентарни хибриди на три фронта:
1. Броят на пушещите трева в България ще си остане същия, а сред тийнейджърите може и да се увеличи,защото е много яко да правиш нещо забранено.
2. Пари за накладки и почивки ще има, даже ще останат и за джобни за децата.
3. Българските наркополицаи ще са Номер 1 в света !!!
Честито на печелившите !
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 14.12.2011, 11:33

1 gothic | 23.01.201412:44

Защо ли марихуаната е най-големият проблем? Защото е наркотикът на младите и по-бедните. Някой да е чул такива публични дебати за кокаина? Не, няма и никой да чуе. Защото той, поради цената си е дрогата на висшите кръгове. А там никой не бара по никакъв повод.... спя
   

оценка

+1 -1