Апогей или залез на българската демокрация | webcafe.bg
Webcafe

Горкият мъртъв референдум

Филип Миразчийски
28.01.2013, 17:11 (обновена 30.01.2013, 12:28)
Референдум "Белене"

Снимка: © Sofia photo agency

Апогей или залез на българската демокрация

Най-ясният резултат от референдума е, че на почти всички българи не им пука за бъдещето им. Просто не им пука. Да оставим настрана факта, че те не могат да кажат дали са за или против. Те не могат да и една празна бюлетина да пуснат. Те се крият. Бягат от отговорност. 

Не ме е срам, че в държавата има високо ниво на корупция, не ме е срам, че се краде масово. Срам ме е, че има хора, които нямат гражданска позиция, хора които не казват мнението си, дори когато ги питаш. Същите тези хора обаче, после ще пропищят света с мрънкането си. С мрънкането за същото нещо, за което не са изказали мнение когато са ги питали малко преди това.

Както и да се оправдават хората, които не са гласували, независимо дали с тъпия въпрос или с това, че "всички са маскари" или с това, че така са им казали от някоя партия, те чисто и просто се скриват в малките си черупчици и се отказват от гласа си, от правото си на управление и решение. Няма оправдания за действията им.

Шокиращо е, че българите смятат АЕЦ-а за някаква форма на национална гордост и шовинизъм, а ВЕИ-тата за някакъв несериозен, маргинален (за западняци, за балъци) източник на енергия.

Шокиращо е, че българите явно и днес смятат за напълно възможно, чужда държава да ни атакува и с нея да водим традиционен тип война.

Шокиращо е, че българите явно не вярват на цифри, факти и доклади, а на патетика, обещания и утопични националистически картини.

Шокиращо е, че българите явно не искат да се информират за нещо, което е жизненоважно за тяхното бъдеще. Те мислят най-много до утре.

Шокиращо е, че българите явно упорито не искат да гласуват, но вечно искат някой друг да ги оправи с магическата пръчица.

Всъщност и аз не знам защо съм толкова шокиран. Може би подсъзнателно винаги съм знаел тези неща, но съм отказвал да ги повярвам. Дълго време си мислех, че на референдума ще излязат да гласуват много много повече хора. Защото това е нещо важно, това е нещо, което касае бъдещето ни, това на децата ни и това на техните деца...

Какво означава резултатът от референдума за двете основни политически партии обаче?

Броят на имащите право да гласуват на референдума по данни на ГРАО е 6 949 120 души. Избирателна активност 20% = 1 389 824 гласували. От тях 60% ЗА = 833 894 души. Изваждаме 20% и получаваме твърдия електорат на БСП за парламентарните избори през лятото на тази година - 667 115 души.

Което, както и да се погледне, и както и да се извърти от г-н Станишев, си е спад от 100 000 души спрямо последните парламентарни избори през 2009 г. и то при изключително силна и ярка кампания за гласуване в полза на централата и отсъствие на кампания против централата. Преброяване на електората, както не малко хора нарекоха референдума, резултатите от което не са блестящи.

А ако вземем предвид и изказването на лидера на "Атака" Волен Сидеров, че 400 000 от тези малко над 800 000 души са били симпатизанти на неговата партия, то картинката за социалистите става още по-черна. Много грозно изглежда от страна на БСП, че когато печелят избори - те са чисти като момина сълза, без един купен глас, когато ги губят - те са опорочени, купени с кебапчета и кюфтета и крайно манипулирани.

Какво можем да кажем за ГЕРБ обаче? Ако приемем, че всичките 555 930 души гласували "против" са привърженици на партията (а те със сигурност не са), то те са постигнати без никаква силна кампания, без флаери, плакати, реклами, клипове и раздаване на брошури от партийни лидери. Най-важното за ГЕРБ е, че те са постигнати без усилие.

Сега, разбира се, всяка партия отчита резултатите като победа за себе си, като началото на края на другата. Едните смятат, че апатичните 5 559 296 души са гласували с НЕ чрез отсъствието си пред урните, другите - че подкрепата на 833 894 души е смазваща победа на демокрацията и победа над тираните и автокрацията в полицейската държава. Трети са на мнение, че сега България отново ще стане на три морета като си възвърне националната мощ чрез "Белене".

А пък той, горкият референдум... е чисто и просто невалиден, мъртъв е, а ние хвърлихме едни 20 милиона лева на вятъра за социологическо проучване.

Oще: аец белене  бсп  герб  референдум 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.09.2011, 17:30

5 Симо Петков | 02.02.201320:21

.. "Шокиращо е, че българите явно и днес смятат за напълно възможно, чужда държава да ни атакува и с нея да водим традиционен тип война." ....
---------------------------------------------------------------------------
Авторе ...
Това явно ,го смятат и американците, колкото и да е шокиращо ..
.. и се събрахме заедно - българи и американци в една организация- наречена НАТО!
Шокиращо, нешокиращо .. ще купуваме Фантоми, авторе ...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.01.2013, 14:18

4 Prokopi | 29.01.201318:58

Ей добре че са коментарите иначе щях да си помисля че някой взима статите насериозноУсмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.12.2010, 20:45

3 Stefan Chervenkov | 29.01.201317:55

Шокиращо е колко е глупава тази статия.
Шокиращо е, как автора отдава масовото не-гласуване единствено на незаинтересованост и апатия ( не че и тях ги няма ) а не на агитацията за НЕ-гласуване която ни заля от къде ли не в последно време.
Шокиращо е как автора ( заедно с някой така наречени експерти ) не иска или не може да проумее защо ВЕИ-тата в този момент, у нас, не са достатъчно добра алтернатива.
Шокиращ е начина по който се тълкуват резултатите от референдума като резултати от бъдещите избори.

С толкова много шокиращи неща и с такова ниво на статиите, сайта трябва да се преименува на WebШок Много щастлив
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 04.12.2012, 00:14

2 Jordan Hristov | 29.01.201312:54

Аз също не гласувах. ЯЕЦ (а не АЕЦ) е търговско дружество, което произвежда продукт и има отпадък от това производство. Някой пита ли ни, дали да си регистрира фирма за банички? Не, нали. Същото е и тук. Който има пари и иска да прави ЯЕЦ - нека го прави, според утвърдените критерии в закона (безопастност, персонал и т.н.)> Не гласувах, не защото не ми пука, а защото няма за какво да гласувам. Ако бях гласувал с "ЗА", щеше онова недоразумение Станишев да каже за моя глас - Ето виждате ли - той иска ЯЕЦ. Ако бях гласувал с "НЕ", тогава бат Бойко щеше да каже за моя глас - Еми да, и този човек не иска централа, както всички ние от ГЕРБ. Аз искам ЯЕЦ и се радвам на съществуващата, но това не е моя компетенция да го решавам. Искам и база на Луната да имаме, но с чии пари ще го направим? Предпочитам да се създаде работеща икономика, която да внася данъци и да имаме излишък на пари и тогава да се чудим, какво да построим, както се чудят арабите. Друг е въпроса и че, на кого ще продаваме електричество????? Румъния си има собствени Централи, Сърбия изгради нова мощност, Турция иска да строи на Черноморието, Гърците залагат на Зелената енергия, Македонците засега пасуват. Имаме и сега излишък на мощности, които няма къде да пласираме.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 23.07.2010, 11:27

1 ot4eto | 29.01.201312:02

Сега, първо, успокойте се. Дишайте дълбоко, разходете се или направете няколко лицеви опори за отпускане. Второ, не съм съгласен вас и ще обясня защо, тръгвайки малко от далеч.

В древна Гърция е имало истинска пряка демокрация. Всеки гражданин е бил депутат и свободно е можел да присъства и гласува при вземането на решения. Резултата от това е било диктатура на мнозинството. Или по-скоро на лидерите, които са успявали да провокират най-ниските страсти в тълпата, като страх, притеснение за бъдещето, суеверие, набожност и други злини, са дирижирали и манипулирали масите. В резултат често решенията взимани от тази тълпа били изключително жестоки и несправедливи. Това е и причината класическите философи да не харесват демокрацията. Оттам и "Защо гласът на селския глупак е равен на Платон". За това говорят с голямо притеснение и бащите основатели на САЩ. Това е и причината днес да имаме по-различна демокрация от тази на древните гърци - представителна демокрация. Тоест в идеалния случай (никога в реалност), селския глупак си избира Платоновци да го представляват. В тази демокрация има и документ, чиято цел е да ограничи правото на това мнозинство да в зима решения. Например да вземе решение да избие някое малцинство или да го лиши от права или мнозинството в парламента да реши да изхвърли един по един с гласуване предтавителите на опозицията и тн. и тн. Ролята на гражданите в прекия избор е да избира представители.

Значи ли това, че преките допитвания и референдумите са нещо лошо? Не задължително, особено ако въпроса е политически, но понякога са. За мен лично има няколко случая в които не трябва да се провежда референдум. Единия за да се допита населението относно правата на маргинализирана група или малцинство, а другия когато се решават чисто технически въпроси, какъвто е и случая с АЕЦ. Какво знаем за АЕЦ Белене? Почти нищо. Договорите са частично засекретени, клаузи по тях са скрити, няма ясна оценка и представа как ще работи тази централа, къде ще се съхранява отработеното гориво, кой ще е доставчика на това гориво (Русия?) и какво ще означава това за нас като държава. Каква ще е цената на тока, колко рентабилен от икономическа гледна точка е проекта, осигурени ли са пазари за произведената електроенергия и прочие и прочие. Все въпроси на които няма отговор. Тоест един технически въпрос на ниво експерти икономисти и инженери е превърнат в политическо замеряне и боричкане между интереси под формата на референдум, където на бедния селянин го допитват специализирани въпроси. Нелепо е трябва да признаете. Как да гласувам аз в подобна ситуация? Информиран ли ще е моя избор? Не. Със същия успех можем да гласуваме какво ще е утре тотото. Това е избор на невежеството ни.

Затова аз не гласувах на този референдум. За мен той е провал на политиците и демонстрация на това, колко зле разбират демокрацията. Провал на отговорността, която никой български политик не умее да поема. Провал на законодателството, което позволи да се укриват от обществото престъпните по своята същност договори на Р. Овч. За мен най-подходящото поведение в такъв момент е бойкотът.
   

оценка

+2 -0