Имат ли САЩ куража да спрат масовите убийства | webcafe.bg
Webcafe

Имат ли САЩ куража да спрат масовите убийства

Николас Кристоф, NY Times
17.12.2012, 13:44 (обновена 20.12.2012, 08:39)
оръжие

Повече хора са загинали от убийства или самоубийства през изминалите шест месеца в сравнение с жертвите от всяка терористична атака или войните в Ирак и Афганистан през изминалите 25 години

В мъчителната реалност след масовото убийство в училище в Кънектикът, една мисъл изглежда особено притеснителна: защо САЩ не могат да регулират оръжията толкова строго и сериозно, колкото регулират автомобилите?

Фундаменталната причина, поради която децата умират в такива кланета не е, че има психопати или престъпници - във всяка държава има такива хора. 

Ала в САЩ има и нещо друго: политически провал на регулирането на собствеността върху огнестрелни оръжия 

Децата на възраст между 5 и 14 години в Америка имат 13 пъти по-голям шанс да загинат от огнестрелно оръжие в сравнение с децата от други индустриализирани държави, сочат данните на Дейвид Хеменуей, специалист по общественото здраве в Харвард и автор на една от най-добрите книги за насилието с употреба на огнестрелно оръжие.

Нека се отнасяме към тези оръжия рационално -  като централен елемент от една криза на общественото здраве, която отнема по един човешки живот на всеки 20 минути. Не е реалистично да се очаква, че САЩ ще забранят притежанието на оръжие от граждански лица, ала определено могат да бъдат предприети мерки за редуциране на щетите и ненужните жертви.

Американските ученици са защитени от изключително подробни строителни регулации за стълбите и прозорците на училищните постройки. Училищните автобуси трябва да отговарят на стандартите за сигурност, а техните шофьори да преминат през специализирани тестове. Храната в училищните столове също е подложена на контрол за сигурност.

Единствените неща, към които се отнасят по-либерално в САЩ, са именно тези с най-голям потенциал да убиват  

Агенцията по безопасност на труда и здравеопазване към Трудовото министерство на САЩ разполага с 5 страници регулации за стълбите, докато федералните власти свиват рамене и кършат пръсти по сериозните въпроси, свързани с огнестрелни оръжия. Стълбите убиват около 300 американци годишно, а огнестрелното оръжие - 30 000.

Има регулации дори върху пистолетите-играчки, ала изглежда на американските законодатели им липсва достатъчно находчивост, за да се обърнат към Националната асоциация на стрелците в САЩ и да въведат регулации за истинските огнестрелни оръжия точно толкова внимателно, колкото регулират играчките.

Какво можем да кажем за държава, в която учителите имат куража да се изправят срещу въоръжен убиец, а безпомощните политици не могат да се опълчат дори на НАС? 

Всъщност днес е много по-трудно да си осиновиш домашен любимец, отколкото да си купиш оръжие 

Разбираемо е защо стрелбата е хоби за много хора. Шофирането също може да бъде хоби, само че сме приели, че там трябва да носим предпазни колани, да използваме фаровете нощем (в някои сезони и денем!) и да попълним редица формуляри, преди да можем да си купим кола. Защо не се възприеме същата отговорност и при регулациите на огнестрелните оръжия?

И не казвайте, че това няма да промени нищо, защото хората с психически заболявания винаги ще могат да се доберат до пистолет. Никой не очаква смъртните случаи от огнестрелни оръжия да бъдат сведени до нула, както никой не очаква, че автомобилните катастрофи ще бъдат елиминирани като опасност.

Ала е възможно смъртните случаи от престрелки да бъдат намалени с една трета, което би се равнявало на 10 000 спасени човешки живота годишно.

По същия начин въобще не започвайте с аргумента, че ако повече хора имаха оръжие, те биха могли да спрат или да попречат на истинските убийци. Масовите убийци обикновено или се самоубиват, или биват заловени бързо, така че е трудно да се види реална полза от наличието на повече оръжия наоколо.

Поне в САЩ са единици случаите, при които обикновен гражданин с пистолет успява да възпрепятства масова престрелка (ако приемем, че въобще има такива).

Истинската трагедия не се крие в една конкретна училищна престрелка, а в това, че насилието не спира

Повече хора са загинали от убийства или самоубийства през изминалите шест месеца в сравнение с жертвите от всяка терористична атака или войните в Ирак и Афганистан през изминалите 25 години.

И какво все пак може да бъде направено? Един добър старт е да се ограничи закупуването на оръжия до една бройка за месец, както и да се обуздаят трафикантите на оръжия. Добра идея е да се въведат ограничения и върху продажбите на висококапацитетни пълнители, така че убиецът да не може да убие много хора без да му се наложи да презареди.

Трябва да има универсална проверка за всички потенциални купувачи на оръжие, дори и при частните продажби. Серийните номера трябва да бъдат по-трудни за изтриване, а всяка една от гилзите за новите ръчни пистолети трябва да разполага с микромаркировка, така че да може да бъде проследявано от кой пистолет е изстреляна. 

"Преживяхме твърде много трагедии като тази през последните няколко години," отбелязва Обама в печалното си изявление по телевизията

И той е прав, ала решението не е просто да оплакваме жертвите, а да променим практиките. Има нужда от лидерство и политическа намеса в този проблем, а не просто изнасяне на прочувствени речи.

Другите държави предлагат някои добри практики. През 1996 г. в Австралия, масовото убийство на 35 души накара консервативния премиер на държавата да забрани определени скорострелни пушки. "Националното споразумение за огнестрелните оръжия", както е позната регулацията там, доведе до обратното изкупуване на 650 000 оръжия и по-стриктни правила за издаване на разрешително и безопасно съхранение на оръжията, оставащи в ръцете на цивилните.

Този закон не сложи край на притежаването на оръжия в Австралия. И все пак, той редуцира броя на огнестрелните оръжия, притежавани от частни лица с една пета, а точно това е типът оръжие, който се използва в масовите престрелки.

За 18 години преди гласуването на закона, в Австралия имаше 13 престрелки с многобройни жертви - но нито една за 14 след влизането в сила на този закон. Жертвите на огнестрелно оръжие спаднаха с повече от 40%, според данни на Harvard Injury Control Research Center, а самоубийствата с огнестрелно оръжие намалява повече от наполовина.

Или да вземем например Канада. Сега там се изисква 28-дневен изчаквателен период преди покупката на лично оръжие и се налага интелигентна предпазна мярка: купувачите на оръжие трябва да имат гаранция, дадена за тях от двама души.

Не е зле да се вземе за пример историята на САЩ на регулации за автомобилна безопасност

Както и с оръжията, някои фатални инциденти са причинени от хора, които нарушават законите или постъпват безотговорно. Хората обаче не свиват рамене и не казват: "Автомобилите не убиват хора, убиват ги пияниците на волана."

Вместо това има изисквания за колани при шофиране, еърбегове, детски столчета и стандарти за устойчивост при сблъсък. Има ограничени шофьорски книжки за млади шофьори и опити да се ограничи употребата на мобилни телефони при шофиране. Всичко това поне в САЩ е довело до спадане на жертвите от пътни катастрофи с почти 90% от 50-те години насам.

Някои от американците са живи сега именно заради тези по-строги регулации на употребата на автомобили. И ако не бъде възприет по също толкова сериозен начин въпросът с оръжието, някои от тях (и децата им) вероятно ще загинат заради това.

Oще: американци  деца  закони  оръжия  режим  сащ  убийства 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

36 Дракон с кисело зеле | 19.12.201215:08

Ходи се прегледай.
Сериозно.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

35 Frida | 19.12.201214:56

на девет години момиченцата вече ги женят, а някъде ги инфибулират без упойка и дезинфекция на тази възраст - да си чел статия в нют нещо по въпроса? не. защо да не получават пушка за подарък? американците са нация от трапери - поне бяха. сега им мътят главите разни либералистчета с отрицание на това, което е създало американската нация.
какви са аджендите на обама - бракосъчетания на хомосексуали, легализация на марихуаната иии поход срещу притежателите на оръжия. нещо друго съществено на хоризонта няма. сега ще си чешат езиците, ще се приемат закони, ще има люти битки, накрая ще се въведе желания режим, ще се отворят работни места за бюрократи, ще се напълни хазната с такси и т.н. и т.н. и след време - пак ще гръмне някой изтерясъл.
обаче е хубаво да се плюе, най-вече по америка.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

34 Дракон с кисело зеле | 19.12.201214:28

???????????????????
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

33 Frida | 19.12.201214:06

дракон, кое по точно е откровена глупост?
иначе за интелигентността ми си прав.
затова и не схващам, как светът приема за нормално едни деца по на 4-5 годинки да се обрамчват с пояси на шахиди и да носят детски модели ерпиджи и да си играят на - палИ ционистко автобусче- и прочее напълно детски занимания, а пък скача срещу автоматичното оръжие, само щото по-лесно му се натискало спусъка. всъщност някои от предположенията си съм ги казала малко по-рано и по-надолу, но сигурно са много маловажни.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

32 Дракон с кисело зеле | 19.12.201213:06

Фрида, не знам дали осъзнаваш какви откровени тъпотии ми пишеш, обаче ще те помоля да не ми се правиш на интелигентна. Съвсем откровено, не го умееш хич. Показваш ми, че не си схванала нито какво пише в статията, нито какво съм написал аз. Никой не говори за премахване на правото за носене на лично оръжие - нито авторът на статията, нито аз, нито някой тук, в коментарите.

Само дето това, че се позволява на всеки олигофрен над осемнайсет да си купи пушка, хич не е добре. Нека има някакви ПРАВИЛА, както е при шофирането - да се знае, че човекът може да стреля, както трябва да се знае, че може да кара, за да получи книжка, най-малкото. Пак го казвам, в реална опасност ако не можеш да стреляш, шансът да се самозащитиш добре с огнестрелно оръжие е на практика нулев. За какво ти е тогава? За да се правиш на мъж пред мацките? Заради някакво измамно чувство на сигурност, което по-лесно ще те вкара в беля, отколкото да те предпази от нещо?
За Бога, в САЩ са толкова ИЗТРЕЩЕЛИ по отношение на огнестрелните оръжия, че продават розови пушки за млади момичета:
http://www.walmart.com/ip/Crickett-Pink-Synthetic-22LR-Rifle/17200844
Цитат от там:
we got this for my daughters 9th b day she loved it and so do i

Сори, обаче ако някой мисли, че това е нормално, този някой е идиот. Дори само за лов да е, да подариш такова нещо на хлапе, което още гледа "Уинкс" и "Улица "Сезам", е просто идиотщина.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

31 Frida | 19.12.201201:32

аре стига с това огнестрелно оръжие, че писна и на най-тъпия. огнестрелното оръжие не стреля само. и тук не става въпрос за стрелба сама по себе си, а за убийства, убиване. какво кара един юноша да убива и то, деца, какво кара друг младеж да убива зрители на някакъв изкукал филм, какво подбужда към убийство тези млади хора, нима те не знаят, че като стреляш - убиваш? или пушката сама си стреля, ей така? толкова банални станаха тея папагалски джурналисти, че губя всякаква надежда. всеки си казва в едно изречение дълбокоумната мисла и почва със статистиките - ама от тва умирали толкова, пък от онова умирали по-малко. и хоп - статия. ами нали все от нещо трябва да умрем.
ами драконе, майка може ли да убие сина си? ти как мислиш? може ли да вземе едно от петте си пушкала и да му пръсне череп-чето, както той е направил с нея? виждате ли, колко сте обезумели.
и, драконе, разбира се, че ако яхнеш някой повече или по-малко як автомобил и се врежеш в група, тълпа, детска редичка, автобусна спирка, опашка за билети и пр. - ето ти масово убийство, ами ако тръгнеш да газиш наред? така че, може и без пушка да убиваш масово. ама щом сте рекли, че
пушката е причината - ся ще тръгнат по всички щати психопати с пушки да трепят кой кво си хареса. щот те не трепят - пушката го прави. и така епидемията е готова. и всичко това от медийна простотия.
затова, нормални хора, въоръжавайте се.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.08.2010, 22:54

30 Nikola Aslanov | 19.12.201201:13

САЩ имат 75932км магистрали (the Interstate).
България има... под 600км. Останалото са някакви смешни пътища, човек ако покара из Северозападна и Северна Централна България може да се пребие посеред бял ден при скорост под 80км/ч.
За какво си говорим?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.08.2010, 22:54

29 Nikola Aslanov | 19.12.201201:06

Огнестрелните оръжия в САЩ са повече от автомобилите. Палав
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

28 Дракон с кисело зеле | 19.12.201200:50

Nikola Aslanov | 18.12.201219:58
Една добавка - при всичките прехвалени от автора мерки за автомобилна безопасност - загиналите при катастрофи в САЩ оридължават да са повече от убитите от огнестрелни оръжия.
_______
Егати малоумния аргумент... Сори.
В Щатите има десетки милиони огнестрелни оръжия в ръцете на населението, факт. Само дето съм готов да се обзаложа, че автомобилите са повече, да не говорим, че, в общия случай, човек използва личния си автомобил ВСЕКИ ден, докато собственикът на пистолет рядко използва оръжието си... В този смисъл, възможностите за ИНЦИДЕНТ с автомобил надвишават многократно възможностите за инцидент с огнестрелно оръжие.
Хайде някой сега, ако разполага с необходимите данни, да сравни случаите, при които автомобил е използван целенасочено - от някой психопат, да речем - за убийство със случаите, при които огнестрелно оръжие е използвано за убийство. Говоря за *убийство*, не за инцидент, да поясня още веднъж.
Нали знаем разликите между убийство и инцидент?

Както и да е, не съм бил в САЩ никога, а и, честно казано, не съм сигурен дали изобщо искам да отида там. Нищо против страната, в действителност, но... Човек там може - буквално, впрочем - да си купи огнестрелно оръжие от "Уолмарт". Необходима е единствено лична карта, удостоверяваща, че купувачът е над 18-годишен. В страна, където дори за да си купиш бира, трябва да си над 21... Така де... Не се изисква удостоверение нито за изкаран психотест, нито за преминат курс по стрелба, нито някакво разрешително, нито...
И какво? Един неумел, не знаещ как да стреля пищовлия според вас какво ще направи, ако му се наложи да се защити с оръжието? Ще може ли да се спаси? Да си помогне? Как ще се запазиш при опасност, ако не можеш с точност да уцелиш мишена на два метра от теб?

А на майката, убита със собственото си оръжие от сина си, как й е помогнал пистолетът?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

27 deowin | 19.12.201200:29

>Ако човек си кара повее колата - това не повишава шанса от произшествие.

В други новини: да прекарваш време в опушени барове не повишава риска от рак на белия дроб, а напротив - намалява го, защото така белият ти дроб се калява.

Има определен момент, в който трябва да се усетиш, че говориш глупости.
Не ми е много ясно защо толкова много хора упорито държат да го игнорират, и упорито пъплят напред, въпреки че отдавна са прекрачили границата на трезвата мисъл.
   

оценка

+0 -0