Формалности | webcafe.bg
Webcafe

Формалности

Драгомир СимеоновДраго Симеонов
09.04.2014, 18:32 (обновена 14.10.2016, 12:45)
направи избор

Големият въпрос при въпросния клип не е чия е идеята, а защо е хрумнала толкова късно на хората, които са я реализирали

Това видео е безумно, участниците в него са платени и фалшиви - и по никакъв начин не ме убеждават, че в гласуването има смисъл. Ето ви един съвсем уместен актуален коментар на клипа на Реформаторския блок, който разбуни „будната общественост" в социалните мрежи. Там е работата обаче, че не е оригинален.

Позволихме си да го заемем и адаптираме от коментарното поле под посланието на Лео Ди Каприо и компания от 2008 г. Или може би правилната дума е „изплагиатствахме" го. Кой знае, тези термини май важат само когато някой пробва да направи нещо положително.

Когато се репродуцира негативност никой никого не обвинява в нечестност и кражба. Плюенето винаги носи някакъв извратен белег на оригиналност, напълно непостижим за обекта, за който е предназначено.

Заиграването с терминологията от авторското право обаче е излишно. Разликата между това кога един продукт е интелектуална кражба и кога е умишлен цитат на вече съществуващ добре познат образец е деликатна материя и когато стане повод за субективни словесни упражнения, нещата съвсем се размиват.

В един момент се вторачваме единствено в това кой от кого взел идеята да изпрати смислено обществено послание, а не виждаме голямата картинка - че върху смислените послания никой няма монопол и колкото повече бъдат ретранслирани, толкова по-добре.

Големият въпрос при въпросния клип не е чия е идеята, а защо е хрумнала толкова късно на хората, които са я реализирали. Това дори не е упрек, по-добре късно, отколкото никога.

Защото Реформаторският блок, с всичките му чепати трески за дялане, все пак се опита да излъчи в пространството призив за насърчаване на избирателната активност, който адептите на оригиналността да подъвчат за удоволствие, докато останалите политически играчи като БСП, ДПС, ГЕРБ и Атака, с целия им креативен потенциал, не успяха да узреят за подобно нещо, пък било то и само като скромна задокеанска адаптация.

Всъщност така и никой не каза нещо за съдържанието на посланието. Слушаме единствено упреци за формата му. Което прави цялата дискусия формална, да не кажем повърхностно излишна. Но това не бива да ни изненадва, след като традиционно приемаме и изборите за една излишна формалност.

Да критикуваш формата е лесно. Царе сме в този жанр

Да обмислиш съдържанието обаче е далеч по-трудно. В това се крие реалната промяна. Включително и в политическо отношение. Между другото, Реформаторският блок търпи именно тук най-сериозната си критика - самата организация представлява много повече нова форма, отколкото ново съдържание. Но и това е нещо.

При останалите консерватизмът на формата само прикрива тоталната липса на адекватно съдържание. Или по-лошото: напълно го обезсмисля. Ето защо промяна в ГЕРБ, БСП и най-вече в ДПС е невъзможна. И идейната им импотентност си личи дори на нивото, че не знаят какво точно има смисъл да цитират. Или откраднат, ако предпочитате тази дума, макар че краденето не е точно от слабите им страни.

Но да се върнем на видеото, нали за него ни беше думата. Ако гласуването е важно, има ли значение как ще го кажеш на хората и колко пъти ще им го повториш. Или е по-добре да не говориш за това, за да не звучиш като някой друг? Внимавайте с отговора, въпросът е подвеждащ. Точно както и обърната психология на отрицанието, използвана като основа в клипа.

Oще: атака  бсп  герб  дпс  избори  кампания  клип  послание  предизборен клип  реформаторски блок 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

27 sim4o | 15.04.201422:03

"salmon | 15.04.2014 20:03
....ти нищо не каза. Йоско би по-голям от ДиКаприо ... "
-----------------------------------
Абсолютно по-характерен актьор е ...
А при най-отицин, монтажът е по-раздвижен, октолкото при неговия Американски Аналог - Спилбърг .. пусни си видеото .. виж ..! нека Дървените Другари, да обяснават, че Йоско, просот имитирал Ди Каприо .. истината не е такава !
-----------------------------------
"salmon | 15.04.2014 20:03
да ни убеждават, че гласуването е основното задължение на гражданина в една демокрация ... "
----------------------------------
Както ВЕЧЕ ИМАХ ЧЕСТТА ДА ПОЯСНЯ на автора - Драго Симеонов , и на всички читатели на форума - КАМПАНИИ ЗА ПОВИШАВАНЕ ИЗБОРНАТА АКТИВНОСТ .. има в България, доста отдавна .. и не са Реформаторският блок - откривателите на Топлата вода ..! Любезно предоставих анализа, на Юлия Роне от 2008 година ..!
Всъщност те - Реформаторите , и техният режисьор .. най-отицин , просто са ПЪРВИТЕ , ДРЪЗНАЛИ ДА МЕРЯТ РЪСТ С СПИЛБЪРГ И ДИ КАПРИО!

Поздрави

Хвала вам!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.04.2014, 17:18

26 salmon | 15.04.201420:03

Сим-четиресе ти нищо не каза. Йоско би по-голям от ДиКаприо Смее се Най-лошото е, че тези отявлени "демократи" продължават да пеят песничката, която им беше спусната от червените кардинали в началото на деведесетте. Нищо, че мина четвърт век от тогава. Те все още се опитват да разделят хората на сини и червени, качествени и некачествени и да ни убеждават, че гласуването е основното задължение на гражданина в една демокрация. Очевидно можем да екстраполираме сентенцията за това, че "всеки народ си заслужава управниците" и до "интелектуалците", ако можем да употребим тази дума за хората от клипа.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

25 sim4o | 14.04.201417:10

... " ...Frida | 11.04.2014 22:09
сим40, виждате ли колко сте дървени другарите - йоско имитирал леонардо
но това ще се промени. ... "
-------------------------
Абсолютно СА дървени другарите Фриде .. (защо употребяваш СТЕ ??? .. според мене си се объркала .. трябвало е СА !! простено ти е ... късен час .. развеселеност от водчицата ...)

Та Йоско НЕ ИМИТИРА ЛЕОНАРДО .. той е много по-добър от него ..
Леонардо ди Каприо диша на Йоско прахта ...
Пък най-отицин, слага американският си аналог - Спилбърг .. в малкото си джобче..!

Ето аз, Фриде, как описвам ситуацията. ... повтарям се - щото май не си ме прочела, а ако си ме чела, ще да си била на две малки, щот не си разбрала комай нищо ...
-------------------
цитат Симчо от 11,04, 08,54 часа : ... "sim4o | 11.04.2014 08:54
... формата на клипът да е досущ като на Спилбърг с Леонардо ди Каприо ... и ... по-добър от спилбърговия..
.. намират актьор по-характерен от Леонардо - Йоско Сърчеджиев ..и воала- свръхзадачата е изпълнена! ..."
-------
Какво съм написал Фриденце на 11.04.2014 - чети и помоли някой да ти го обясни :..
... "актьор по-характерен от Леонардо - Йоско Сърчеджиев " ...

тъпа била Фридето като малка бяла патка ли ??? .. нееее, ресто, не уместно, не струва ..ей я ..и тя повтаря КАКВОТО СИМЧО Е КАЗАЛ .. стигнало е момето, до същият резултат по свой .., независим път ...

" Frida | 11.04.2014 22:09
... дървени другарите - йоско бил имитирал леонардо ... "
Изкефих се Фриде, как ползваш и Алитерация ... (Алитерация-метрико-хармоничен способ за увеличаване и разнообразяване на речевата експресия, основан върху повторяемостта на еднакви или близки по гласеж съгласни звуци )

ДъРвени .. ДРугаРите ... .. наблгаш на Д и на Р .. нали ..
Който си го може, го може! .. никаква идиотка не си - даже си много готина и интелигентна ..

Та така, Фриде .. ОЩЕ НА 11.04.2014 08:54 АЗ СЪМ НАПИСАЛ че Йоско е много по-характерен актьор от Леонардо ди Каприо и че ни най-малко не се задоволява с проста имитация ..а вгражда образа си - в свръхзадачата поставена от Режисьора ...
Ей го - и ти ме подкрепи ..каква ти Имитация за Бога !

ВЕЛИКИТЕ УМОВЕ МИСЛИМ ЕДНАКВО ..
Поздрави!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

24 Frida | 11.04.201422:09

сим40, виждате ли колко сте дървени другарите - йоско имитирал леонардо muhihihihi
видях няколко симпатични, спретнати, културни, уравновесени и дори красиви \Пендачанска\ личности, съвсем различни от т.нар. политици, управляващи в момента. приятни, привлекателни, цивилизовани, други някакви, нормални българи. ако може атака, депесе и бесепе, герб да съберат една дузина подобни лица - половината от гласовете за тях биха били оправдани.
та кампанията срещу клипчето е типична за другарската мафия - твърдо убедена в победата си, всеизвестно защо. завист, завист - като видиш мадър и сан и резултатите от гласуването наистина изпадаш в депресия.
но това ще се промени.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

23 sim4o | 11.04.201412:50

приятелски съвет, към Драго Симеонов и най-отицин ...
ето КАКВО гарантирано НЕ Е ПРАВЕНО ОТ ПОЛИТИЧЕСКА ПАРТИЯ и РБ могат, неоспорвано да са първи, ако направят клип!

Да видят пак - ако могат нещо подходящо - да ползват от Спилбърг...

"Кампания за задължителна имунизация против морбили

http://etnopalitra.org/gallery/kampaniya-za-zadalzhitelna-imunizatsiya-protiv-morbili "

Успех желая!
Толкоз!
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

22 Pavur Pezev | 11.04.201408:56

Туй салама и кремвиршите ясно,а ''общочовешките и евр-атлантическите''ценности де са,м?Тя Пръмовица толкоз си може Много щастлив

http://www.gospodari.com/?go=video&p=detail&videoId=8437
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

21 sim4o | 11.04.201408:54

Frida | 11.04.2014 01:46
тва, другарите са много дървени филосоВи
фащат едно клипче - ама плагиатствали, начи - нямали идеи, бездарни били, папагали били и т.н. .....
...... няма как да копираш йосиф кобзон или людмила хм зикина и да привлечеш избиратели ...
--------------------------------------
1.Абсолютно имат идея ... а тя е, да направят клип, съдържанието да е както през 2005 - на платените на Димитър Цонев клипове - за избирателната активност и формата на клипът да е досущ като на Спилбърг с Леонардо ди Каприо , па ако може и още по-добър от спилбърговия.. .. намират актьор по-характерен от Леонардо - Йоско Сърчеджиев ..и воала- свръхзадачата е изпълнена!

2.Абсолютно не може да се копира Йосиф Кобзон .. ни Людмила Зикина. Ако се копират - няма да дойдат избиратели ...
А ако Йоско Сърчеджиев копира Леонардо ди Каприо - избирателите, ще се изсипват с вагони ...


Фриде , как може, толкова умна да си се родила!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

20 Frida | 11.04.201401:46

тва, другарите са много дървени филосоВи muhihihihi
фащат едно клипче с куп известни хора и почват- ама плагиатствали, начи - нямали идеи, бездарни били, папагали били и т.н.
все едно в супера някой напълнил количката с какви ли не деликатеси, напитки, сладкиши, и между другото сложил хляб и кремвирши. следващият, дето си брои стотинките, си сложил само хляб и кремвирши - и кво ся, плагиат ли е, като не може да си позволи луканка, кайзер, сирена, хайвер, шампанско и торта - еми не е. щото разликата между американската и българската демокрация е горе-долу същата, според двата клипа. аджендите са различни като от земята до небето. проблемът е само един, но фундаментален - активността и пасивността. когато масата е пасивна на власт идват едни, като путин, когато аджендите са изкуствени - едни, като обама. и това е голямата разлика в клиповете. но за тях не става въпрос. сигурно, защото няма как да копираш йосиф кобзон или людмила хм зикина и да привлечеш избиратели. нищо, че в партията и консомола се трупаше голем актив.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 20.07.2011, 13:11

19 Fedar | 11.04.201401:34

Теа, поклон!
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

18 Thea Atanasova | 10.04.201422:08

А аз предлагам следващият клип на РБ да е от потъването на Титаник, защото точно това ще се случи с тях на изборите. :)
   

оценка

+3 -1