10 идеи за следващите 10 години | webcafe.bg
Webcafe

10 идеи за следващите 10 години

Антония Халачева , По Time
19.03.2010, 13:52 (обновена 20.06.2010, 16:01)
Крикет

Снимка: © Getty Images

Ако в развитите страни Интернет е медията на бъдещето, то в държавите от Третия свят телевизията тепърва навлиза широко в ежедневието на хората и това промени изцяло светогледа им

1 - Новият американски век - Въпреки пророчествата ни чака бъдеще на тотална американизация в културно и икономическо отношение. Вместо да разклати позициите на САЩ, глобалната икономическа криза ги затвърди.

2 - Прекрояване на световната карта - Рязко очертаните граници оставени от европейските колонизатори в Африка и Югоизточна Азия трябва да бъдат прекроени, за да се установи траен мир.

3 - Бендуид е новото черно злато - Съвременният човек е пристрастен към мобилните телефони и комуникациите, които консумират все повече бендуид - пропускателна способност на комуникационен канал. Следващата голяма криза на ресурсите може да е комуникационна.

4 - Икономика на необразованите - Все повече млади хора от средната класа не завършват висшето си образование. Това е провал на образователната система, която е излишно продължителна, корумпирана, безцелна и неефективна в глобален мащаб.

5 - САЩ - Китай - неизбежната ос - През следващото десетилетие фокусът на външната политика на САЩ ще се измести от Близкия Изток към Китай.

6 - Защита срещу провала - След глобалната икономическа криза всички сме обсебени от нуждата да търсим виновници. Обществото ни все по-трудно се справя със загубите и се опитва да се презастрахова срещу провал, което ограничава свободата ни на действие.

7 - Криза на бялата средна възраст - Бялата раса се превръща в малцинство в САЩ и това е абсолютен шок за нея. Реакцията на Бяла Америка на новия й статут ще бъде най-сериозният социален и демографски проблем на следващото десетилетие.

8 - Телевизията ще спаси света - Ако в развитите страни Интернет е медията на бъдещето, то в държавите от Третия свят телевизията тепърва навлиза широко в ежедневието на хората и това промени изцяло светогледа им.

9 - Здрачът на елита - В последните години беше подкопано доверието ни в почти всяка голяма институция. Съществува криза на авторитетите, която трябва да се реши с преструктуриране на институциите.

10 - Скучни времена - След трусовете от последните няколко десетилетия, периодът 2010 - 2020 г. едва ли ще предложи драстични промени. Според икономистите ни чака ера на затишие. 

Oще: десетилетието  идеи за новия век 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.