За къде пътувате, г-н Щерн? | webcafe.bg
Webcafe

За къде пътувате, г-н Щерн?

Драгомир СимеоновДраго Симеонов
15.10.2014, 18:25 (обновена 14.10.2016, 12:41)
Преговори между ГЕРБ и БСП

Снимка: © webcafe.bg

Убедени сме, че ГЕРБ и ДПС са в задкулисна спогодба заради поведението на вторите, пък дори да не са, не могат да ни убедят в обратното

Знаете ли го стария виц за двамата евреи във влака? Срещнали се въпросните и единият попитал: „За къде пътувате, г-н Щерн?" - „За Варшава", отвърнал другият. „Ахаааа", плеснал с ръце тогава първият - „Така значи! Казвате ми, че отивате във Варшава, за да си помисля, че не отивате там, а вие всъщност точно там отивате. Защо се опитвате да ме излъжете, г-н Щерн?".

Този анекдот по прекрасен начин илюстрира абсурдния момент, в който рецидивът на преструвката е довел до перманентна мнителност и дори истината вече се приема за измама. За къде пътува г-н Щерн е все тая, въпросът е поставен само за да го улови в лукавство и безпогрешно постига целта си. Каквото и да беше отговорил, само щеше да затвърди впечатлението, че е изпечен мошеник.

Ние с вас от доста време сме в ролята на питащия евреин

Амплоато на г-н Щерн е запазено за политическата ни класа. Нищо от това, което ни поднасят, не приемаме за чиста монета и сме сигурни, че ни заблуждават, дори когато не го правят. Не знаем кога ни мамят и кога не - и за по-сигурно приемаме, че е винаги; така са си постлали. Спонтанно въпросът-уловка се превръща в риторичен. Дори можем да си го спестим. „Защо ни лъжете" е социален коментар, не част от определянето на правилната посока на пътуване.

Тези дни триото Цачева, Стоянова и Бъчварова гастролират на политически спявки и у нас се е загнездило непреодолимото усещане за нещо фалшиво. От една страна подобен формат на партийно представителство изглежда несериозен. Липсват лидерите, които иначе са незаменими и избягват да дават думата на заместниците си, освен ако не искат да заместят нещо; в случая - реалните преговори.

Хем няма време, хем същевременно то се пилее в общи приказки, а екипите не изглежда да имат мандат нито за важни решения, нито за ключови компромиси. В нечии разбирания за изкуството на диалога този ход вероятно изглежда магически, но за обикновения наблюдател е пълна боза.

От друга страна ние познаваме характера на политиците си и знаем, че те си падат по триковете, дори когато се кълнат, че не е така или обратното - твърде тъпи са, за да го разкрият публично.

При всички положения нещо не е наред и сме раздвоени единствено пред дилемата фарс ли наблюдаваме в момента или идиотщина.

Дали ретроградният Меркурий плаши Борисов да седне сам на масата за преговори или всичко вече е изградено на нечия друга маса, далеч от погледите ни, скоро ще е несъществен въпрос - само мнителността е константа.

Поне ДПС не се заблуждава какво мислим за тях, така че арогантно се забавлява със ситуацията

Смекченият тон, обещанията за отказ от активно участие във властта и 300-дневен толеранс са толкова нереални по собствените им стандарти, че нищо чудно да са истина, с която ни карат да си мислим, че ни лъжат.

Убедени сме, че ГЕРБ и ДПС са в задкулисна спогодба заради поведението на вторите, пък дори да не са, не могат да ни убедят в обратното. Борисов така комедийно е в плен на Местан и компания, че го вкарват в интрига, дори без да се налага да го вкарат в интрига. Блестящ ход, който обезоръжава и подчинява поредния обект на пътя на Движението, като реално нищо не е предприето. Отказът на предложението звучи със същия фалш, както и самото предложение.

Между другото в ДПС са царе на подобни ходове; те им дават предимство от привиден недостатък и по етнически характер напомнят по-скоро този от анекдота, не онзи отвъд Босфора. Нашата обща неприязън е главният им двигател към възход, така че ако искате да ги надвиете, трябва да ги обичате, не обратното. Но това е съвсем друга тема.

Да се върнем на г-н Щерн и влака. Свободни сте да смените името по желание с когото искате от преговорните екипи. Та да питаме пак: за къде пътувате? Не ни казвайте, сигурни сме, че ще се опитате да ни излъжете.

Oще: герб  дпс  коалиция  лъжи  политици  правителство  преговори 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.12.2010, 14:38

1 niemen | 16.10.201414:00

Комплименти, г-н Симеонов! Отличен анализ.
   

оценка

+2 -0