Защо България е най-тъжното място на света | webcafe.bg
Webcafe

Защо България е най-тъжното място на света

Дойче Веле
14.08.2012, 13:00 (обновена 16.08.2012, 11:16)
Да избягаш от България

Снимка: © Стоян Георгиев

Шрамайер упреква Европейската комисия заради пасивността й към инициативата на България и още пет бивши соцстрани за подвеждане под наказателна отговорност за престъпленията, извършени по времето на комунистическата диктатура

България е най-тъжното място на света - в тази държава цари произвол вместо ред, мрежите на ДС продължават да си разменят постове и услуги, а за премиера се знае, че навремето е бил близък до бандитите... Тези и други нерадостни констатации се съдържат в анализа на Клаус Шрамайер, бивш зам.-посланик на Германия в България.

В анализа си, публикуван в списание "Europäische Rundschau", Клаус Шрамайер твърди, че в България никой няма интерес от преосмислянето на комунистическото минало. Напротив, този период от историята на България, с всичките престъпления и несправедливости, просто се премълчава.

Промените - българско менте

Невъзможно е да се започне начисто по простата причина, че номенклатурните кадри все още са внедрени по всички етажи на властта и държавните структури, пише юристът-дипломат и обобщава: "На всички е известно, че промените в България са само фиктивни." А така нареченият преход логично вече от 20 години тъпче на място.

Здравата хватка на ДС и КГБ

Според Шрамайер бившите сътрудници на ДС са се предрешили като бизнесмени, организирали са се в спретнатите редици на престъпни групировки, а през свободното си време работят като политици, депутати, съдии, прокурори и на други отговорни позиции, като никак не се интересуват от общото благо. Основната им цел е забогатяване на гърба на обикновения човек. България като най-бедна членка на ЕС е и най-тъжното място на света, обобщава Шрамайер. Най-тежкият и дълготраен проблем той лаконично формулира така: произвол вместо ред.

Тоест, престъпността се е сраснала с политиката, а правовата държава е удушена още в зародиш. Макар и невидима, мрежата на бившите доносници продължава да функционира безупречно, коментира Шрамайер. Според него участниците в тази мрежа си разменят постове и услуги и взаимно си пазят гърба. Така юристът обяснява многобройните неразкрити поръчкови убийства.

В анализа си Клаус Шрамайер задава и въпроса дали българската мафия не е свързана с Русия и дали организацията, наследила КГБ, не дърпа от разстояние конците в България. Но който и да дърпа тези конци, прави го много умело, а всичко това е някак си убягнало на разсеяния Брюксел по време на преговорите за присъединяване на България към ЕС, обобщава авторът.

Шрамайер упреква Европейската комисия заради пасивността й към инициативата на България и още пет бивши комунистически държави за подвеждане под наказателна отговорност за престъпленията, извършени по времето на комунистическата диктатура. Вместо да подкрепи инициативата, Брюксел изобщо не се ангажира с конкретни действия, констатира юристът-дипломат.

Двойният морал на управниците

Премиерът Бойко Борисов беше сред най-възмутените, когато Комисията огласи имената на действащи български дипломати, бивши агенти на ДС, припомня Клаус Шрамайер. Нека се запитаме обаче доколко Борисов е независим политик, като си припомним миналото му на офицер от МВР и близък до престъпните групировки телохранител.

България току-що беше отхвърлена като кандидат за членство в Шенгенската зона, с след скандала с дипломатите-агенти натрупа още черни точки пред ЕС: не само, защото агентите са възпитаници на съветския КГБ, но и поради двойния морал на управниците, който лъсна на показ пред целия свят, твърди бившият заместник-посланик на Германия в България.

Самият президент Първанов, разобличен като агент Гоце, не намира за нужно нито да подаде оставка, нито да упражни правомощията си и да освободи компрометираните дипломати, коментира Шрамайер. А сегашното правителството, при цялото си възмущение срещу дипломатите-агенти, е назначило осем от действащите посланици, въпреки известното им минало като агенти на ДС.

Нормално ли е един премиер да одобрява подслушването?

Според Шрамайер в България преосмислянето на комунистическото минало попада в спиралата на едно безкрайно забавяне. Причината: никой не иска да поеме отговорност, липсват адекватни закони за отваряне на досиетата, а оттам и подведени под наказателна отговорност и осъдени. Никой не понесе отговорност за издевателствата по време на т. нар. "възродителен процес", припомня Шрамайер, а това допълнително обременява и без това обърканото отношение на българите към комунистическото им минало.

България - полицейска държава?

Според дипломата-юрист, най-тревожната тенденция в България напоследък е свързана с масовите подслушвания. Бойко Борисов ги представя като превантивни мерки срещу корупцията по високите етажи, министрите му ръкопляскат и единствено правосъдната министърка не е съгласна. Шрамайер обаче смята, че е сериозно застрашена и свободата на словото. А това, предупреждава той, е предпоставка за възникването на полицейска държава в България.

Обширният анализ на бившия германски заместник-посланик в София Клаус Шрамайер завършва с въпроса: защо никоя друга държава от бившия соцлагер не се интересува дали дипломатите й са били агенти на тайните служби? И защо всъщност само българите трябва да се срамуват?

http://www.dw.de/dw

Oще: агенти  бойко борисов  българия  дс  клаус шрамайер  преход  софия 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 15.02.2011, 14:31

44 Vasil | 17.08.201220:11

колкото и да екадърен човек тук нняма как да прогресира защото единствените хора които могата да прогресират са хората от комунистическата мафия БСП= БКП - ДС
ТЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ДЪРЖАТ ЦЯЛАТА ИКОНОМИЧЕСКА ВЛАСТ В РЪЦЕТЕ СИ

ДС запазази икономическата власт на БКП
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.09.2011, 23:11

43 Vankata_820 | 16.08.201221:29

Мдаа, г-н Зам.посланик,
Нас най' ни уважаваха в БГ, като нямахме срам - улични закони!Усмивка
А който искаха да натопят и тълпата да го схруска, го правеха най-черния и лошия, като етествено не трябваше да има никой зад гърба му, за да може като го стъпчат и се разхвърчи на всички посоки, хората да не гледат с погнуса и в ужас, а с блажено задоволство да констатират, че е станало на тяхната и са смазали още един инакомислещ, който си го е получил!Усмивка
Винаги се търсеха изкупителни жертви, но никога жреците, които правеха жертвоприношенията, а те бяха твърде много за тази милиционизирана държава!
Поздравления за яростната Ви позиция срещу блаженстващите кръволоци на България!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.10.2010, 17:47

42 Бояна | 16.08.201216:27

Абсолютно точен е Ицо в оценката си .Нима някой би могъл да попадне в т.нар. български политически елит без съгласието на поне две западни посолства в София-немското и американското.Да не говорим че въобще няма никакъв шанс за участие в политическия живот на страната , ако зад гърба си няма подкрепата пак на посочените посолства и техните шефове , както и на контролираните от същите лица уж български медии.Така че приказката за безплатния обяд , за ДС , КГБ и пр. глупости са за лековерните , както и сиренцето в капана за мишките!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.08.2010, 14:58

41 don Pozo | 16.08.201216:14

Де да не ги знам. Присмял се хърбел на щърбел.
Само дето нашия щърбел е безкрайно нагъл
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2010, 12:34

40 Ицо | 16.08.201209:30

Всичко е точно така, но има една подробност която
западната пропаганда пропуска да каже, а именно:
че западния капитализъм играе също в тази комбинация с цел собствено обогатяване. И именно на запад изтича основно печалбата, защото западните фирми грабят в България с помощта на Българската мафия.
Това е и причината да не се намесват - защото така им е удобно.
А ДС и КГБ ... отдавна са умрели. Или по-скоро са се трансформирали.
Много от т.н. дисиденти след 89-та които виждахме на трибуните, бяха просто криминални затворници.
Така че днешните "бизнесмени" са една смеска от най-упадъчната част на българите, които ДА - запада си ги поддържа, защото с тяхна помощ изсмуква капитала на България който изтича на запад.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 16.09.2010, 13:12

39 sarfios | 15.08.201222:20

Аз пък си харесвам България такава каквато си е. Можеш да крадеш от всякъде, без труд и без много акъл, за сметка на хората които се пребиват като кучета от работа за минимални работни заплати, които са гръбнака на икономиката.

Я не се оплаквайте, ми си намерете и вие чешмичка си крадете...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.09.2011, 12:05

38 axsbf | 15.08.201222:03

много точно и елегантно казано! Браво!
българите може да ги оправи само немска полиция и австрийска администрация, или обратната комбинация!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.08.2012, 18:59

37 Plamen Shopov | 15.08.201219:32

Ами пишещия тези редове да ми обясни как се окрадоха 150 милиарда евро от синьо-червената вихрушка с фес на главата-БКП тогава може и да драска разни шменти капели тук!!Много добре знаем кой ни управлява и че засега не се вижда кой ще ги замести!!Лежим си пием си райкийката пошляпваме си булките на голо и ривееееееммм!!Бедни смеее гладни смеее ...но и мързеливи злобни и завистливи!!Те това ни е проблема!! Бесен Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

36 Bichkiiata | 15.08.201219:10

Проблемът на българина е, че е безпаметен и наведен...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

35 lele male | 15.08.201216:41

АМИН!
   

оценка

+0 -0