ГЕРБ пак иска да филтрира интернета | webcafe.bg
Webcafe

ЕС: Полицията ви следи незаконно в мрежата

Боян Юруков
22.07.2010, 13:11 (обновена 22.07.2010, 13:58)
око

Аз следя твоя интернет

Днес прочетох статията на Бого Шопов за това как под натиск на лобистки интереси ГЕРБ има намерение да задължи доставчиците на интернет да филтрират потока от данни. С две думи, ако частна фирма, какъвто е интернет доставчикът, има съмнения, че качвате „незаконно съдържание", има право и дори ще е длъжна да ви спре интернета.

Дефиницията за „незаконно съдържание" е твърде обща и макар да се опитват да ни убедят, че става дума само за хакери и детско порно, на практика ще имат възможност да ни спират връзката за споделяне на музика, книги и дори публикуване на критика.

Всичко това ми припомни за новина от преди седмица, свързана със следенето в интернет. Ако си спомняте, части от т.н. „Телеком пакет", приет от Европейския Парламент, дадоха възможност на страните членки да задържат данни за интернет активността на гражданите си с цел разследване на широка гама престъпления. С тези мерки обаче идваха и определени ограничения, които явно никой не е сметнал за необходимо да сподели с нас. Вместо това, МВР предпочете да излезе с редовното извинение „Европа така каза!" и започна да следи всичко и всички в мрежата.

Работническата партия в ЕП обаче е съставила доклад, който посочва редица проблеми в прилагането на съответната директива, като нарича редица от мерките, взети от някои членки, буквално незаконни. Посочените проблеми включват:

- Доставчиците задържат и предават данни по начини противоречащи на директивата.
- Съществуват големи различия в периода на задържане на данните - от 6 месеца до 10 години, което силно надвишава позволеното.
- Повече данни от позволеното биват задържани. В директивата има ограничен списък с позволени елементи от комуникацията, сред които не е самото съдържание на съобщенията. Това обаче далеч не се спазва.
- Няколко доставчици на интернет пазят адреси на страници, части от мейли, както и адреси на допълнителните получатели на съобщенията.
- При телефонните разговори пък не се пази само местоположението на обаждащия се в самото начало, а се следи целия му път (ако се е движел и говорел).
- Страните членки почти не са предоставяли статистика за използването на задържаните данни в рамките на директивата, което ограничава възможността да се потвърди ползата от пазенето на такива данни въобще.
- Допълненията към директивата не се спазват и липсата на смислена статистика ограничава анализът на ефективността им.

Колко от тези неща мислите, че се случват в България? А колко други има, за които въобще не знаем? Благодарение на този доклад, Европейската Комисия е започнала вече разследване за спазването на разпорежданията и за нарушенията, които всяка членка е извършила. След като изводите им бъдат представени на Европейския Парламент, резултатът може да бъде или силно ограничаване на разрешеното следене и по-строг контрол върху прилагането му, или изцяло премахване на директивата за задържане на данни. Причината за това ще е в самите служби за сигурност, които не са сметнали за нужно да предоставят информация за ползите от такова следене.

В заключение искам да кажа, че трябва да се спре с извинението „Европа така каза!". Институциите на ЕС пускат много инструкции и директиви, от които политиците ни избират точно определени фрази и ги изтъкват, за да рационализират действията си.

В някои случаи обаче това, което ни казват, че е изискване от ЕК или ЕП, въобще не съществува или най-малкото е грешна интерпретация. ЕС не е зъл Голям Брат, който командва всички и поставя управляващите ни в позиция без изход. ЕС и институциите им на този етап са по-скоро регулаторен орган, който следи дали нашите избраници прекрачват определени граници.

В случая със следенето в интернет, очевидно там са видели своеволия при прилагането на позволените мерки. Затова бих посъветвал ГЕРБ да се откажат от филтрирането на мрежата, да направят стъпка назад и да се замислят какво щяха за малко да направят.

Този текст е под лиценз Creative Commons Признание-Споделяне на споделеното 2.5 България.

Oще: боян юруков  европа  интернет  следене 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.