"Душевно болен" в Сомалия е смъртна присъда | webcafe.bg
Webcafe

"Душевно болен" в Сомалия е смъртна присъда

Webcafe.bg
20.10.2013, 19:22 (обновена 23.10.2013, 14:56)
гуантанамо, затвор

Снимка: © БГНЕС

Менталните заболявания в Сомалия са равносилни на смъртна присъда

Сомалия е една от страните с най-голям процент душевно болни в света. В същото време здравеопазването й е напълно разрушено след годините на нестихващ конфликт - повечето пациенти не получават никакво лечение. Много от хората с психични разтройства стоят вързани с вериги - за дървета или в домовете си. Някои даже са затваряни в пещери с хиени. Един човек иска да промени всичко това.

"Той е полудял! Бяга! Оковете го!", крещи актьор по радиото - в ефир е рекламата на д-р Хаб. Сценарият е твърде познат в Сомалия - някакъв човек е обладан от духове и единствената възможност за семейството е да го вържат и да викнат шейха.

Докато младият човек протестира, се чува и глас, който се изправя срещу сомалийската традиция. Той призовава да заведат болния в клиника, където ще му помогнат без вериги.

"Доктор" или хиени

Д-р Хаб не е истински психиатър. Всъщност се казва Абдирахман Али Авале, медицински асистент, който след тримесечно обучение на Световната здравна организация е приел за своя мисия да лекува душевно болните. Твърди, че може да излекува всичко - от следродилна депресия до шизофрения.

Не звучи особено очарователно, но алтернативата са традиционните шейхове и билкари, които включват и откровено варварски методи в терапиите си. "Има вярване, че хиените виждат всичко, в това число и злите духове, за които хората смятат, че са виновни за лудостта. Затова в Могадишу ще видите хиени, докарани от шубраците. Някои семейства плащат по 560 долара, за да може техен близък да прекара цяла нощ с някое от животните".

Лечението струва повече от средната годишна заплата и е точно толкова брутално, колкото звучи. Смята се, че докато дере и хапе пациента, хиената прогонва злия дух от него. Не е рядкост душевно болният междувременно да умре. Особено ако е малко дете.

"Опитваме се да покажем на хората, че това е глупост. Като слушат рекламата ни, те разбират, че това е болест като всяка друга и се лекува с научни методи", коментира Хаб.

Психично болна държава

Неговата кампания е вдъхновена от инцидент, на който станал свидетел през 2005 г. - група от беззащитни психично болни жени били преследвани по улицата от младежи и никой не им помагал. В момента Хаб има шест медицински центъра из страната, които са помогнали на над 15 000 души. Това става в държава, в която официално има само трима практикуващи психиатри.

Нужда от специалисти определено има. По данни на СЗО, един от трима сомалийци страда или е страдал от психично заболяване (средно за света е 10%). В областите, които са по-тежко пострадали от войните, процентът е даже по-висок. Най-често посттравматичният стрес се съчетава със злоупотреба с наркотични вещества.

"Кхат е голям, голям проблем", обяснява Хаб за растението, което традиционно се дъвче от векове в Източна Африка. Страничните му ефекти включват тревожност и даже психоза. "Ние ги лекуваме, изписваме ги и след това те отново започват да ядат кхат. Понякога срещам едни и същи пациенти по 7-8 пъти".

Западните хуманитарни агенции работят основно по лечението и превенцията на заразните болести - не на последно място и защото резултатите идват по-бързо и след влагането на по-малко средства. В същото време Хаб твърди, че е оставен да се оправя с минимални ресурси, като лекарствата идват основно от неправителствени организации и частни фирми.

Културни особености

Понякога е трудно даже да се обясни на болния, че състоянието му изисква лечение. Психологическите проблеми по-често се обясняват от хората като физически такива - болка в главата, изпотяване, задух. Някои от концепциите за психиатричните заболявания въобще не съществуват в сомалийската култура - например депресията се обяснява като "чувството на камилата, когато неин приятел умре".

Затова и не е чудно, че италианската организация GRT е документирала случаи, в които член на семейството прекарва целия си живот окован.

Самият Хаб признава, че му се налага понякога да връзва пациентите си. Той разказва случка, която е показателна и за импровизираното равнище на цялата психична помощ в страната: през 2007 г. получил пратка флупеназин хидрохлорид, който лекува психози, но и повишава апетита.

В резултат прегладнелите пациенти избягали от медицинския център в търсене на храна. Напълно неадекватните хора стигнали до военен пост. Не се подчинили на заповедите и били застреляни.

Сизифовски труд

"Лечението на много пациенти отнема дълго време", разказва необразованият лекар. Въпреки липсата на външна помощ, той е мотивиран от мисълта за хилядите хора, които стоят вързани в домовете си. Трябват му обаче храна, гориво и медикаменти.

"Физически и психически, това е много тежка работа. Бях здрав, когато започнах, сега имам диабет. Плакал съм по телевизията, плакал съм на публични места, плакъл съм пред президенти. Даже и сега ми се плаче".

Oще: душевно болни  лекарства  лечение  лудост  разстройства  сомалия 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.