Мануела Горсова трябва да заплати 21 000 лева разноски по делото, което води за заплащане на лечението й в чужбина | webcafe.bg
Webcafe

Мануела и Максим: Жертвата и палачът

Eмилиян Лилов , Дойче Веле
16.06.2011, 13:02 (обновена 16.06.2011, 13:38)
максим стависки

Снимка: © Sofia Photo Agency

След две години протакане и многократно отлагане на заседанията по делото Софийският градски съд отхвърли иска на Мануела Горсова срещу застрахователната компания на Максим Стависки "Дженерали застраховане" за имуществени вреди за $189 254

В деня на национален траур заради тежката катастрофа на магистрала "Тракия", финалът на един съдебен спор след друг трагичен пътен инцидент ни дава основание да се запитаме: защо закон и морал така се разминават?

Бързам да подчертая, че решенията на съда, включително на българския, не подлежат на обсъждане и към тях трябва да се отнасяме с необходимите респект и уважение. Така и правим - приемаме аргументите на Софийския градски съд (СГС) по казуса "Мануела Горсова", пострадала тежко при катастрофа, причинена от фигуриста Максим Стависки.

Но ще си позволим да погледнем и към моралната страна на въпроса, която е неотменна част от казуса. Та нали пледираме да сме част от зряло и будно гражданско общество, в каквото много искаме да живеем.

Счупена ли е везната на Темида?

Преди това да уточним за протокола - Мануела беше осъдена да заплати близо 21 000 лева разноски по загубено от нея дело срещу застрахователна компания ("Дженерали" - бел.р.), отказала да покрие разходите по лечението й в чужбина.

Сумата се формира от разходите, направени по делото от застрахователя и от причинителя на катастрофата, отървал се с условна присъда. Излиза, че жертвата дължи пари вкл. на палача си! И точно в това се заключава моралната страна на въпроса. Отвъд буквата на закона е редно да се запитаме как това засяга общественото съзнание?

Хората се вълнуваха искрено и през годините следяха с интерес развоя на този казус. Акцентът падна върху противопоставянето на обикновения човек и т. нар. ВИП-ове, и прилагането на двойни стандарти в отношението на съда към тях.

Вярно е, че виновният донякъде спечели симпатии с поведението си, разкайвайки се напълно и опитвайки се да помогне с каквото може. Обществото обаче така и не разбра защо, ако си известен, трябва да бъдеш облагодетелстван от закона?

Българската "правна перверзия"

Вярно е и друго - разгърналата се дарителска кампания и злоупотребите на бащата на пострадалото момиче впоследствие размиха фокуса. Днес обаче дори и хора от бранша определят решението на съда като "правна перверзия".

Всички си задават въпроса - ако е законно, то морално ли е (вкл. ако Стависки се откаже от сумата)? И ако подобен закон не застава зад морала, тогава кому е нужен той?

В по-широк аспект такова "правораздаване" кореспондира и със знаковите процеси срещу организираната престъпност, чиито босове безнаказано и нагло ни се усмихват от пред камерите.

Този вид "правораздаване" се родее и с изхода от малкото на брой дела срещу корумпирани чиновници, но така също и с многото несъстояли се производства срещу други ВИП-ове - министри, депутати, висши магистрати. Такава Темида е не само сляпа, тя остава глуха за истината и мери със счупен кантар.

В момента в социалните мрежи върви акция в защита на Мануела, точно по линия на моралната страна от въпроса. Предстои митинг.

Едва ли е уместен паралелът с арабските революции, но е време гражданската съвест на България да се самосезира поне веднъж. Формите на безкръвен протест са много. Стига човек да има куража да ги използва.

Oще: дженерали  максим стависки  мануела горсова  сгс  съд 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

36 Frida | 18.06.201105:26

хм, да играеш на ротативки, даже и пиян, не е особено опасно за околните, само че не е никак възпитателно за дъщеря ти в кома Палав
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.06.2011, 16:40

35 a0608 | 17.06.201122:59

"34 Nikolay Rusanov | 17.06.2011 22:15
"Току-що се замислих- по пътя на логиката дарителите би трябвало да имат право да си поискат от застрахователя да им възстанови средствата..."

Това би бил правилният подход ако дарителите се организират, наемат адвокат и предявят иск срещи застрахователното дружество. Давайки пари за лечението на момичето, те са ощетени парично от Стависки - следователно неговият застраховател трябва да им изплати обещетение. Има логика, но проблемът е, че дарителите са заявили вече публично волята си, че това е дарение - тоест те не искат възстановяване, така че подхода е почти безнадежден. Но дори и съдът да реши тези пари да се възстановят на дарителите от застрахователя - какво ги ползва това Горсови? Те няма да получат и стотинка за от тези пари за да може бащата да играе на ротативки. Парите ще бъдат върнати на дарителите, на на Горсови!

В момента 2 милиона чакат в застрахователната компания, и застрахователната компания има готовност да ги плати за лечение на Мануела - срещу представени сметки за бъдещо лечение разбира се - не да се дават лично на бащата и майката на Мануела на ръка (по лична сметка). Но тези хора не искат това. Те правят всичко възможно по някакъв начи да получат пари на ръка използвайки нещастието на дъщеря си.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.01.2011, 13:23

34 Nikolay Rusanov | 17.06.201122:15

Току-що се замислих- по пътя на логиката дарителите би трябвало да имат право да си поискат от застрахователя да им възстанови средствата...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.04.2011, 13:15

33 sake | 17.06.201118:51

Максим и да е имал застраховка към момента на ПТП,е задължен по закон да възстанови щетата изплатена от застрахователя,защото е бил пиян.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.02.2011, 09:21

32 chicho | 17.06.201118:32

Не коментирам Мануела и Ставийски..Но застрахователите са си боклуци като всички застрахователи...искат само да лапат...дупе ще дадат,ама паричка една-- -не.
За мен има само един въпрос.Плащал ли е Максим застраховка? Ако да застрахователя да си плаща каквотото трябва.Иначе излиза,че дарителите са платили вместо застахователя без да са получили пари от Максим.Едни лапат парата,а други плащат.
Ама какво чудно има---това е България страна на парадоксите и немотията и крадливите компании. Скоро май няма да има много млади българи в България...Жалко....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.08.2010, 12:20

31 Dobromir Dobrev | 17.06.201113:53

дано някой ден някой мине през краката на ставийски и да го потроши така че да не стъпи никога повече на леда. нека не се случван а децата му щото те не са виновни че баща им е боклук. нека това което той причини да му се случи на него. както е млад да стои в инвалидна колика до края на живота си а жена му да му сменя подлогата на два часа.
боклуци мръсни.
......... но както се казва господ вижда и рано или късно всичко се връща.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2010, 12:34

30 Ицо | 17.06.201110:42

Тук неправилно се коментира Ставийски. Верно е че е виновен и леко се оттърва. Но това става с почти всички шофиори. Дали е правилно .... незнам. Законите и съдиите да кажат.

По-големия проблем в случая е друг : Застрахователите отказват да изплатят обезщетението. Това е проблема. Че даже са осъдили Мануела да покрие разноските по делото.
Застрахователите тук са ГАДОВЕТЕ.
И какво им пречи да си платят ? Колко пари ни събират от всички за колите. Нали тия пари са за това - като има произшествие да се плати.

Друг е въпроса за Мануела - защо трябва да се държи жив човек в такова безнадеждно състояние. Мъчат му душата като я държат между този и онзи свят.
А и за това толкова много пари се харчат .... тия пари ако се дадат за болни - много хора ще бъдат спасени.
Аз лично за себе си бих предпочел при такова състояние да ме оставят да умра.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

29 иван | 17.06.201107:27

“МАНУЕЛА И МАКСИМ: ЖЕРТВАТА И ПАЛАЧЪТ”
Максим е проявил престъпна безотговорност като се е качил пиян зад волана и е причинил транспортно произшествие с трагични последствия.Но да бъде заклеймен като ПАЛАЧ е прекалено и е проява на неоправдана злоба от страна на автора на статията.
Отива на нивото на СКАПАНЯК, който пък видя в тази трагедия дългата ръка на президента.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

28 Mile Manolov | 17.06.201103:25

абе у бантустана сите сме едни морални.. държавата това сте вие. погледнете се сутрин в огледалото и ще видите държавата. тва е
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

27 Frida | 17.06.201102:07

и за още нещо сте прав, да се обърнеш към съда в беге е, като да си причиниш щета. може би трябва да се измисли някакво застраховане за подобни случаи
   

оценка

+0 -0