Наглите - на крачка от свободата | webcafe.bg
Webcafe

Наглите - на крачка от свободата

Webcafe
30.05.2017, 12:48 (обновена 31.05.2017, 09:34)
4343

Снимка: © Gettyimages

7 години след разбиването на престъпната група двама от четиримата осъдени - Ивайло Евтимов - Йожи и Любомир Димитров - Гребеца са предложени за предсрочно освобождаване.

Две години и половина те всяваха страх и ужас, отвличаха и изтезаваха хора, рязаха уши и пръсти, и заплашваха близките на жертвите, че ако не платят, ще им ги върнат на парчета.

Това е кратката история на бандата, известна като "Наглите", която изглежда като разказ от екшън филм, но, за съжаление, беше действителност в България от 2007 до 2009 година.

7 години след разбиването на престъпната група двама от четиримата осъдени - Ивайло Евтимов - Йожи и Любомир Димитров - Гребеца са предложени за предсрочно освобождаване. Предложението е направено от директора на затвора и потвърдено от Софийския градски съд. Окончателното решение ще бъде взето от Апелативния съд до няколко седмици.

В края на 2009 година полицията арестува 28 души за серия от отвличания. Сред потърпевшите са бизнесмените Киро Киров, Ангел Бончев и съпругата му Камелия, Борислав Атанасов, Вилхелм Краус, детето на разстреляния Иво Марков - Джорджио от СИК, синът на Румен Гунински. Похитителите отрязват два пръста от ръката на Ангел Бончев и ухото на Вилхелм Краус.

Обвинения получават 11 от арестуваните. Четирима от тях получават присъди, четирима са оправдани, двама стават защитени свидетели, а един е убит.

Осъдени са Ивайло Евтимов - Йожи, Прокопий Прокопиев - Културиста, Даниел Димитров - Релето и Любомир Димитров - Гребеца. Трима от тях получават 18 години затвор, а Любо Гребеца - 10 години.

Една от жертвите на Наглите Киро Киров и синът му Иван Киров са възмутени от предложението. Те участваха на 30 май в сутрешните блокове на bTV и Nova.

Баща и син се питат кой ще гарантира сега сигурността на семействата на жертвите. Киров заяви, че държавата не ги е подкрепила по никакъв начин, освен с разбиването на бандата, но не са намерени парите от откупите. Само за него синът му е платил 1 милион лева в евро, като банкнотите са описани. Киро Киров се оплака, че полицията седем години след арестите не му е върнала личните вещи, намерени у похитителите. Потърпевшите не са получили и обезщетенията, на които са осъдени виновните, става въпрос за суми от по 100 и 200 хиляди лева, тъй като официално членовете на "Наглите" не разполагат с такива средства.

"7 години в затвора срещу 3,5 милиона евро дали си заслужава" - пита се Иван Киров. Той счита, че "наказанията са и с превантивна цел, а не само, за да си отмъстим на престъпниците, а по този начин се дава един много лош сигнал". По думите му резонен е въпросът "дали не по-добре да си престъпник, а не честен човек в България?"

Как се получава предсрочно освобождаване?

За да бъде освободен един престъпник предсрочно, трябва да има предпоставка за превръщане на присъдата в условна, предложение от страна на директора на затвора, становище на психолог и решение на съда. Двамата предложени Йожи и Гребеца отговарят на всички критерии.

Специална комисия от Централния софийски затвор е преценила, че Йожи се е превъзпитал и има положителна промяна в поведението му, пише 24 часа. Той активно се е трудел и е участвал в обучителни и спортни програми.

Наказанието в затвора се намалява, ако работиш. Така 2 отработени дни се считат за 3 от присъдата. Затова на Йожи му остават 7 години, 1 месец и 29 дни от 18-годишната присъда, което е по-малко от половината. Това също е изискване, за да бъде предложен за условно освобождение.

Любо Гребеца, другият предложен за предсрочно освобождаване също е бил с примерно поведение като му остават още 1 година, 7 месеца и 29 дни, изчислява 24 часа. Има и положителното становище на затворническото общежитие в Казичене, където той лежи при облекчен режим. Прокуратурата обаче е против излизането му от затвора, тъй като той е обвиняем за две убийства - на Иван Пайтанелов - Сапата, считан за мозъка на Наглите, и на Юлиан Лефтеров - Кокошката. Според прокуратурата последният е бил отвлечен инсценирано, за да вземат откуп от богатия му чичо Александър Чонков. Делото още не е приключило. Адвокатите на Гребеца считат, че предрочното му освобождаване не би могло да повлия, защото важи презумпцията за невинност.

"Те са си платили"

Иван Киров е възмутен, че криминално проявение, обвинени за убийство може да излязат на свобода и да си пият кафето навън. Според него "не е случайно, че директорът на затвора иска предсрочното им освобождаване, те са си платили за това и то с парите на отвлечените". Той обръща внимание, че тъй като в България няма кумулативни присъди, Йожи и Гребеца са осъдени само за едно отвличане. "Те нямат право на втори шанс, на мен никой не ми дава втори шанс, нищо че си плащам данъците, даже трябваше да платя данъци и на парите за откупа". "Не може просто директорът на затвора да реши, без някой отгоре да знае, но в затвора е известно, че хора, които лежат за убийство, са в отпуск" - казва синът на отвлечения бизнесмен.

Баща му допълва, че през 2008-а, година преди отвличането, фирмата му е платила 38 милиона лева данъци, но държавата не им подава ръка, когато "Наглите" го отвличат и трябва да платят откуп. "Похитителите ми казаха: Или плащаш или ти го връщаме на парчета" - разказва Иван Киров.

7 години по-късно жертвите на Наглите още живеят с усещането за липса на справедливост, няма обезщетение или възмездие, което може да заличи преживения ужас и загубените пари. През 2012 година Камелия Бончева, съпруга на отвлечения Ангел Бончев почина от рак. Тя преживя двоен ужас - самата тя беше похитена, а преди това отвлечен бе и съпруга й. А сега съдът иска да пусне на свобода двама от общо четиримата осъдени.Последната дума ще е на Апелативния съд, който трябва да реши дали Йожи и Гребееца ще получат условни присъди или ще се върнат обратно зад решетките.

Oще: ангел бончев  гребеца  затвор  иван киров  йожи  камелия бончева  киро киров  наглите  отвличания  предсрочно освобождаване  румен гунински 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.09.2012, 22:25

1 Уточнител | 30.05.201715:24

Не се коркайте Хора!
Целата тая система НЕ Е СЛУЧАЙНА.Тия смешни присъди за НАЙ-ТЕЖКИ престъпления, също НЕ СА СЛУЧАЙНИ!
На дъното на всичко е мафията на наказателната адвокатура. Те си вадят парите ИЗКЛЮЧИТЕЛНО от защита на престъпници. За тях, от един убиец, който лежи 18 години в затвора, НЕМА никаква полза. Виж, ако излезе след 8 г. и пак убие - това е бинго! Пак ще го защитават и пак и пак... И не забравяйте, че един такъв престъпник си остава до гроб клиент на своя адвокат. При ЕДНО УСЛОВИЕ - че ще си остане престъпник! Ако стане честен човек, адвокатът губи...

С ДРУГИ ДУМИ - колкото по-леки присъди за престъпниците, толкова по-мголеми печалби за наказателните адвокати. И НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ - тези адвокати на практика правят законите, комисиите към Нар събрание бъкат от тях и от свързани с тази мафия лица...После обработените законопроекти влизат в пленарна зала и там автомоатично се гласуват
   

оценка

+0 -0