Науката на купонясването | webcafe.bg
Webcafe

Науката на купонясването

Webcafe.bg
29.04.2011, 13:37 (обновена 01.05.2011, 06:35)
мъж

Той не може да си спомни името й от снощи. Науката обяснява защо...

Често срещан проблем: забавлявате се чудесно на някой купон - и забелязвате симпатичен представител на противоположния пол в другия край на стаята. На следващия ден си спомняте перфектно как изглежда той/тя... но просто не можете да си спомните името му. Твърде разочароващо, тъй като няма начин да го издирите във Facebook. Защо хората страдат от такава загуба на памет?

Здравото купонясване не оставя много спомени

Оказва се, че си има сериозна причина за липсата на спомени - защо можете да си спомните привлекателното лице, но не непременно и името му в Twitter или номерът на мобилния телефон, свързан с него.

Краткият отговор - публикуван неотдавна в научно изследване на страниците на изданието "Cognition and Emotion" - е, че когато сте в добро настроение, способността ви да запомняте точни цифри е понижена. Но други типове памет - например как очите на въпросната девойка са толкова по-красиви от тези на приятелката й - не изглежда да са засегнати от този проблем.

Докладът, дело на психолозите от университета в Мисури Елизабет Мартин и Джон Кърнс, обобщава изследването на над 300 участници в два експеримента.

В първия 181 студенти от колежа са били разделени на случаен принцип. Едната от групите е гледала видеоклип от 1998 на комика Джери Зайнфелд, разказващ шеги за Хелоуин и олимпийските игри. Другата група е била заставена да гледа обучаващ видеоклип как се поставят подови настилки. (Ако страдате от тежка форма на безсъние, можете да го изтеглите оттук.

Забавляващите се имат по-слаба памет за конкретна информация

И двете групи след това били подложени на тест, наречен "Обхват на текущата памет" (RMS). RMS тестът изисква от участниците да си припомнят последните шест цифри от списък с между 12 и 20 числа. Участниците чуват цифрите през слушалки, с честота от четири числа в секунда.

Оказало се, че групата, гледала видеото на Зайнфелд, демонстрирала много по-добри резултати в сравнение с другата група по въпросник, който надеждно отчита доброто настроение. Те обаче се справили осезаемо по-зле с RMS теста. Защо?

Ами поради същата причина, поради която когато слушате новия си любим албум в кухнята, забравяте колко чаши брашно вече сте поставили в тестото за сладкиши. А ако помолите вашето дете, докато то играе на любимата си компютърна игра, да ви се обади в 17:00 часа, не бъдете изненадани, ако получите обаждане от него най-рано в 18:00 (ако въобще се обади, разбира се). Щастието е враг на спомените.

Купонджиите обаче умеят да отсявате хората наоколо и да се концентрират

Изследователите в Мисури извършили и втори експеримент, този път със 104 студенти. Тези участници са били помолени да попълнят фланговия тест на Ериксен. В тази задача от участниците се изисква да идентифицират буква или символ сред случайна подборка от други букви или символи. (Фланговите букви или символи очаквано се наричат флангове.)

Например може да ви бъде показана поредицата от цифри 8766325 - и от вас да се изисква да въведете цифрата 6, за да получите правилния резултат. Колкото по-бързо получите правилния отговор в поредица от подобни символи, толкова по-висок резултат имате в крайна сметка.

Екипът от Мисури изненадващо е установил, че хората в добро настроение - в случая студентите, гледали Зайнфелд - не са се справяли по-зле на фланговия тест от гледалите скучния видеоклип. С други думи, щастието не пречи на способността да се концентрирате върху образ, централен за вашето внимание.

Изводът е, че дори и да сте заобиколени от приятели, да слушате любимата си песен и да се наслаждавате на приятна напитка, нямате проблеми да филтрирате хората наоколо, за да насочите вниманието си към този, който харесвате.

Ако купонясваш, не разчитай само на паметта си

Мартин все пак твърди, че са необходими допълнителни изследвания в реални практически ситуации (например по време на лекции), за да бъдат потвърдени окончателно изводите й за отражението на настроението върху капацитета на паметта.

Според нея доброто настроение има и други положителни ефекти: "Доброто настроение като цяло повишава креативните умения за разрешаване на задачи и други аспекти на мисленето", пояснява тя. "Хипотезата ни в момента е, че въпреки че системите в мозъка са взаимосвързани, все пак е възможно един процес да бъде засегнат, докато същевременно това няма отражение върху останалите."

Експериментите на учените помагат за изясняването и на загадката защо запознаването с нови хора на парти може да бъде толкова мъчително: знаете точно кой ви изглежда привлекателен, но след като се запознаете с този човек, не можете да си спомните напълно неговите конкретни характеристики.

Oще: изследване  концентрация  купон  памет  спомен 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.04.2011, 17:30

2 Калин | 02.05.201120:51

аз пък си мислех, че забравянето след купон е заради друго, ама хайде, тази версия ми харесва повече Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.05.2011, 13:12

1 Krasimir Pavlov | 01.05.201113:13

Жинаги сум знаел,4е тожа си е от избирателната памет! Смее се
   

оценка

+0 -0