Който не си плаща, е загубен... | webcafe.bg
Webcafe

Който не си плаща, е загубен...

Дойче Веле
29.09.2011, 14:30 (обновена 29.09.2011, 14:46)
протест в Гърция

Всяко гръцко семейство плаща годишно подкупи в размер на средно 1700 евро

В Гърция нищо не става без подкуп. Всяко гръцко семейство плаща годишно подкупи в размер на 1700 евро.

"Ние винаги сме били корумпирано общество", казва Костас Бакурис, председател на гръцкия клон на "Трансперънси интернешънъл". В списъка на организацията Гърция е на 78-о място от общо 180 държави. Средностатистическото гръцко семейство плаща годишно подкупи в размер на 1700 евро. Който не си плаща, е загубен

Бакшишът, на гръцки "факелаки" (означава малък плик), е неразделна част от гръцкия делник: при лекаря, при автомонтьора или пък при данъчния чиновник, който трябва да си позатвори очите, приемайки нечии документи.

Всеки знае кое колко струва - за всичко си има съответните тарифи. И чуждестранните инвеститори в Гърция са наясно, че без подкуп са загубени. В този случай бакшишът зависи от размера на инвестициите. Най-много се плаща, естествено, за големите държавни поръчки.

В документите на инвеститорите сумите, давани за подкуп, са отбелязани като комисиона. "Активен участник в тези схеми е германската индустрия", пише онлайн-изданието на сп. "Шпигел" и дава пример с германска автомобилна фирма, плащала през последните години подкупи, за да внася коли в Гърция. Информацията за това идва от доклад на американската служба за борсов надзор.

"Сименс" е най-често споменаваното име, когато става дума за подкупи, давани от германски фирми на гръцки политици. Говори се, че и социалистическата партия ПАСОК, и консервативната Нова демокрация са печелили значително от амбициите на "Сименс" да инвестира в Гърция.

"От всичко това обаче губят обикновените хора в Гърция", казва Костас Бакурис, шеф на гръцкия клон на "Трансперънси интернешънъл". Защото инвеститорите избиват дадените подкупи с по-високи цени на предлаганите от тях продукти.

При всяко едно разследване на корупционни афери в Гърция винаги се задейства една и съща добре разработена схема. Щом някой министър бъде уличен в корупция, случаят се прехвърля автоматично от правосъдието в парламента, където се създава съответната анкетна комисия и... дотам. Резултатът: досега нито един корумпиран гръцки министър не е бил осъден. (В България - също. Бел.р.)

Паралели с България

Корупцията е оплела в мрежите си не само политиката, но и правосъдието - то работи мудно и неефективно, затлачва съдебни процеси. Малкото некорумпирани следователи и прокурори пък са затрупани с работа.

Освен това финансовите закони в Гърция са така оплетени, че дори опитни следователи капитулират пред тях. Всеки хитър адвокат намира вратички в закона, които му позволяват да измъкне клиента си. От 450-те най-важни корупционни дела от близкото минало нито едно не е приключило.

И още един сериозен проблем: гръцките медии са далеч от полагащата им се роля на четвърта власт в държавата. Те са в ръцете на мощни индустриалци, а много журналисти поддържат добре платени дружески контакти с партии и фирми.

Липсва разследваща журналистика, която да надделее над кресливата агресивност. След всичко казано дотук паралелите с България са повече от явни. Но има и една съществена разлика: Гърция влезе в еврозоната и заплашва сега провала й, а България беше спряна още в чакалнята.

www.dw-world.de

Oще: гърци  гърция  корупция  общество  подкуп  факелаки 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.05.2011, 23:16

4 tytyrytka | 02.10.201118:39

много добра статия,за което благодаря на дойче веле за малкото истини, споменати за Гърция и малкото прилики, които в действителност са повече.
Станахме мързеливи като тях,
живеем на кредит като тях,
мразим да ни дават съвети, но не и пари, като тях,
лъжем, преструваме се и безчинстваме като тях,
а.. къде ни е разликата тогава?
само в азбуката и златния пясък по Черно море.
За другите разлики, напънете се и ги добавете, вие, Евро съюз Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.06.2011, 00:25

3 Rose Mary | 30.09.201122:25

Аз пък направих паралела още преди да стигна до края, ама не разбрах дали трябва да сме тъжни, че дори гърците са по-добре от нас или да се радваме, че не ние проваляме Еврозоната... Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

2 Чинчифон | 30.09.201116:30

Гърците,според мен наистина са народ.Ние сме население... Реве или много тъжен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.11.2010, 09:33

1 nakadetaka | 30.09.201108:10

Много добра сутрешна пропаганда!!! Почувствах се щастлива,че живея тук.
Единственото нещо, на което си струва да се обърне внимание е снимката отгоре-защото този народ-за разлика от нашия-не спи!
   

оценка

+0 -0