Изневероучение | webcafe.bg
Webcafe

Изневероучение

Иван Стамболов
28.09.2010, 17:22 (обновена 29.09.2010, 15:31)
църква, икона

Снимка: © Getty Images

Религията в училище ще научи децата, че на небето има зъл и отмъстителен дядо, който през нощта бди само с едното око, защото с другото спи и затова само през нощта има някакъв шанс да се отиде на дискотека

Аз не само съм против изучаването на религия в училище, но съм и за пълното му и безмилостно забраняване за вечни времена!

Християнството било фундаментална ценност на демократичното общество? Глупости!

В днешния свят конкуренцията била между цивилизациите, както в края на ХІХ беше между нациите и в тази конкуренция нашата цивилизация се определяла като християнска? Глупости!

Религията в училище ще научи децата, че на небето има зъл и отмъстителен дядо, който през нощта бди само с едното око, защото с другото спи и затова само през нощта има някакъв шанс да се отиде на дискотека. Ето защо религията в училище трябва да бъде забранена.

Трябва да бъдат забранени и други вредни предмети като например математиката, историята и литературата. Математиката кара хората да се съмняват в държавния бюджет, историята ги кара да се съмняват, че всяко настоящо управление е по-добро от предишните, а литературата им позволява да обличат тези свои съмнения в стилистични тропи и попръжни.

Но ако все пак историята не се забрани, то трябва много да се внимава в нея да не се промъкне коварното вероучение. Например какви са тези Кирил и Методий и какви книги са превеждали? Съвсем невъзпитателно е да се твърди, че те са духовници и че са превеждали Библията.

И после кой е този Патриарх Евтимий? Тук децата вече знаят: това е „Попа", където се събираме да се друсаме. Ето това е правилна интерпретация на историята, а не разни опиуми за народите.

Правилна интерпретация на историята е и това да се обясни на младежта, че няма никакъв дякон Левски, а всъщност става дума за ПФК „Левски".

Сериозно трябва да се преосмислят и т.нар. „културни ценности". Не, няма да забраняваме Микеланджело, защото децата, които не са учили религия в училище няма да знаят, че статуята „Давид" изобразява Цар Давид от Библията, известен с победата си над Голиат (Първа книга „Царства"; 16-31), ще си мислят, че това е някакъв ренесансов нудист, ако изобщо се обременят с определения като „ренесансов" и душите им ще останат незасегнати от отровата на религията.

Няма да забраним и празника „Вяра, Надежда, Любов", защото децата ще знаят, че това просто е именният ден на баба Верче, на баба Надка и на баба Любка.

Веднъж въоръжени с тези знания, идващите поколения много лесно ще узреят за идеята, че е по-целесъобразно „Александър Невски" да се преустрои в МОЛ, а Рилският манастир - в спа курорт.

Но ако няма да се преподава в училищата религия, не е ли добре вместо нея да се преподават други предмети? Например „Миене на клозети в Германия". Или „Джебчийство във Виенското метро". Все дисциплини с практична полза и ясно приложение, които ще отворят пред древния ни народ вратите на общия европейски дом.

Oще: вероучение  възпитание  иван стамболов  образование  религия  училище  християнство  ценности 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 17.11.2010, 12:35

79 vanko | 19.11.201010:18

От всичко написано дотук се усеща огромно количество отрицателна енергия. Защо бе, хора? Защо сте толкова изнервени когато се говори за Вяра и Бог? Защо обиждате с такава лекота? ще бъда кратък, няма да се опитвам да поучавам и филосовствам. Доказателства има достатъчно, дори и научна литература. Просто трябва да си я потърсите, няма да ви удари по челото. Всеки върви по свой път и трябва сам да открие някои Истини. Това, че не успявате да разберете нещо (или отказвате!) не означава, че не е реално! Егото е най-лошия съветник. И между другото, има огромна разлика м/у Религия и Вяра. Особено днес! Живейте пълноценно, не се ограничавайте духовно! Хубав ден на всички!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.09.2010, 17:11

78 Stupido | 05.10.201016:35

heat | 01.10.2010 19:20
Ама аз нали точно това ви обяснявам, затова се нарича вяра защото няма нужда от доказателства.
Човешкото съзнание има нужда от справедливост, религиозните учения ни я дават, това е един от нужните балсами за съзнанието.
------------------------------------------
е сега разбрах защо на религиозните фанатици мозъка им е толкова сбъркан!! Удивителна
та те си балсамирали мозъка с религия... Пляскане
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.09.2010, 00:00

77 koncentratico | 02.10.201019:09

heat - скоро да си ходил на психиатър?
Ако не си, не е лошо да минеш. Повярвай ми, ще облекчиш най-близките си!
Нас ни остави, ние сме претръпнали и можем да те игнорираме, както и писанията ти. Но виж, близките ти сигурно са вече доста измъчени.....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.10.2010, 14:44

76 katu6a | 02.10.201015:37

Heat,
говорите пълни глупости и няма смисъл да се спори с вас.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.07.2010, 11:27

75 ot4eto | 02.10.201013:43

С последния пост heat уби рибата. Сега вече знаем че диагнозата не е невежество а липса на интелект и елементарна способност да свърже очевидното. Да определих хора които крещят "бог е велик" докато се врязват в сграда че нямат нищо общо с религията е доказателство за пълна невменяемост.
Е сега вече знаем от него че талибаните са атеисти.

Какъв е смисъла да му обясняваме че червената химикалка е червена?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.08.2010, 09:41

74 heat | 02.10.201010:08

skd911

Много хубави въпроси. 1 "Липсата на доказателства" не е проблем нито на вярата нито на вярващия, това е проблем само на скептиците, тези които хем искат нещо хем не им стиска да използват въображението си. При различните сфери трябва да се използва различен доказателствен апарат. При религията трябва да излолваш повече моралните категории отколкото логическите взаимовръзки. Примерно не можеш да изчислиш система с 3 неизвестни ако ползваш 2 уравнения. Ако ядеш супа и не използваш лъжица ами използваш вилица също си обречен на провал. Така е и с религията, използвате грешния модел за разбиране и затова винаги търпите неуспех.
Нима теорията на Дарвин за еволюцията е доказана? Защо тогава се изучава в училище? За да имат достъп децата до различни гледни точки! Така е и с религията, аз искам да са запознати не само с атеизма а и със вярата, избора си остава техен. Малкото познаване на вярата отваря пътя на сектите към децата ни, това вече според мен е неприемливо.
Аз имам своите доказателства - това че религията ни възпитава да обичаме и уважаваме ближния, да следваме хуманните човешки правила, да помагаме на тези които са паднали, да следваме божиите заповеди. Това са моите доказателства! Обърни внимание, казусите на всички сапунени сериали са причинени от хора нарушили една или няколко божии заповеди-тогава почва интересния ти живот, тогава си губиш семейството и приятелите. Ако ги следваш 100% е гарантирано, че ще живееш достойно и всички околни ще те уважават!
Самото битие ти предлага изкушенията, когато си на кръстопът направи си препратка с 10те божи заповеди, ще забележиш че в мига в който нарушиш някоя от тях близък до теб човек бива наранен. Не е нужно да ходиш в църква, ситуциите ти предлагат на избори всеки ден. Не гледайте на религията като нещо за което се сещате в годината един път, тя е навсякъде около вас стига да си направите правилните препратки.

Нима си мислите че аз съм отрасъл в религиозно семейство и ми е бил промит мозъка? Напротив, имал съм много съмнения, като тинейджър теорията ми беше същата като вашата. Наблюденията ми за обществото и хората бавно ме обърнаха към вярата. Можеби не съм най-добрия пример за християнин, аз ви излагам само и единствено моята гледна точка, православието ще разтълкува тези въпроси предполагам по различен начин.

Аритметиката можеби е точна наука но математиката никак не е точна, има много допускания, имагинерни стойности и т.н. но ние сме далеч от нея за да знаем за проблемите й.

Господина с талибаните - не мога да разбера каква връзка имат атентатите с религията, ако може да ми обясните за се опитам да отговоря.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.09.2010, 00:00

73 koncentratico | 02.10.201006:37

heat
Тези, които отвлякоха самолетите на 11.09 нима не са вярвали, че те са били прави и служат на техният господ???
Май и ти си като тях!

Когато разумът спи, се раждат чудовища!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.08.2010, 15:09

72 skd911 | 02.10.201001:57

heat


Точно това е проблема на вярата............ липсата на доказателства. Но въпреки това вие искате това нещо да се учи в училище и при това задължително. А от къде знаете че това нещо е правилно, от къде знаете че тази вяра е правата вяра. Защо да речем един човек като мен който не вярва че има Господ или по не и такъв който го описва религията, не е правилна, а вашата вяра е правилна. Имаме еднакво количество доказателства...... т.е. нямаме такива. Само че за разлика от вас, аз не се опитвам на сила да налагам моята вяра на хората........ камо ли пък да искам от това да трупам някакви облаги или някой да ми плаща. Защо аз да не мога да предам на моите деца това което аз смятам за правилно, а вие трябва да им го налагате ?! Защо смятате че вие сте по духовни от мен........ за разлика от господата свещенници, аз не се возя на мерцедеси, нямам ценоразпис, за моята вяра, не карам никого да ми вярва......... нека всеки сам си прецени дали това което говоря е правилно.

При математиката е съвсем различно....... там няма тълкуване, там или 2+2 = 4 или сметката ти е грешна. Изобщо не става въпрос за сметките в магазина, това е просто смешно. Всичко в днешно време е базирано на това че математиката работи, няма два вида математика, няма права математика и крива математика, има ЕДНА математика. Дори числата в цял свят са едни и същи. За разлика от нея има стотици религии, дори хиляди. За да достигне до това което е днес математиката е претърпяла еволюция. Хората в продължение на хиляди години са наблюдавали вселената и са се опитвали да я опишат по някакъв начин. Е математиката е най точното и безпристрастно описание, тя изпреварва познанията ни в другите науки. Истината е че математиката е много по напред от която и да е друга точна наука. Всичко което виждаш около себе си е математика и може да бъде описано через математика, всеки атом и всяка молекула.

Когато религиите се разберат и станат толкова унифицирани, колкото математиката, тогава можеби ще имаш право да говориш.......... но за твое съжаление това никога няма да се случи, защото религията ще изчезне и е на път да изчезне......... математиката не обича тайните и скрити неща, нещата които са недоказуеми, скритите неща Чуди се .

Не може децата от една страна да учат точни науки и на първо място, най голямата точна наука математиката и после да учат разни суеверия и глупости......... в техните глави ще настане абсолютна каша. Истината е че това няма да помогне на България, а ще я закопае още повече, защото хората ще станат по неграмотни и от сега.

Но понеже вече темата започва да заприличва на една голяма каша и се изписаха един куп глупости ще кажа нещо наистина съществено. Предполагам всички знаете за Южна Корея. Поинтересувайте се малко за образованието там. Само ще наблегна на това че тази държава е ПЪРВАТА в света която въвежда ВИСОКОСКОРОСТЕН интернет в началните училища. През това време нашите идиоти се обръщат към религията за помощ ?!

Още малко факти за Южна Корея. Тя е по малка по територия от Бъглария и на практика няма природни ресурси. Населението и е 48 милиона, като се явява една от най гъстонаселените държави в света. Икономиката на Южна Корея е на 15-то място в света.


Нещо като заключение. Надявам се учениците ни след като започнат религиозното си обучение, на пост и молитва и с вяра в Господ да научат най накрая пустата математиката (и другите точни науки)........... в противен случай тежко ни и горко, на нас и на следващите поколения.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.08.2010, 13:10

71 Georgo D' Tomazi | 01.10.201022:01

АВТОРА, направил си се на интересен. темата е интересна - ти не си. Жалко.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.08.2010, 09:41

70 heat | 01.10.201019:20

Ама аз нали точно това ви обяснявам, затова се нарича вяра защото няма нужда от доказателства.
Човешкото съзнание има нужда от справедливост, религиозните учения ни я дават, това е един от нужните балсами за съзнанието.
   

оценка

+0 -0