10 неща, които лидерите никога не правят | webcafe.bg
Webcafe

10 неща, които лидерите никога не правят

Webcafe.bg, USNews
30.12.2015, 16:08 (обновена 05.01.2016, 10:12)
бизнес, култура

Успешните хора избягват това вредно поведение

Вероятно вече знаете, че успешните хора сa oнези, които си поставят цели и които стават рано сутрин, за да преследват тези цели, които не се страхуват от неуспеха и рискуват... Но какво знаете за нещата, които лидерите избягват да правят? Първо и основно, успешните хора знаят, че за да си изградите добри навици, трябва да се отървете от лошите.

Ето 10 неща, които никога няма да видите да прави един успешен човек или лидер:

1. Да се оплаква, че не получава достатъчно обратна връзка.

По-младото поколение, особено това на новото хилядолетие, не може без обратна връзка. Но на всякаква възраст получаването на признателност и съзнаването, че работата ви е значима, е важно. Успешните хора обаче рядко се спират за достатъчно дълго, за да забележат, че шефовете им не ги заливат с похвали.

Те са твърде заети да вършат работа и да постигат удовлетворение от собственото си усещане за постигнати цели. Всички ние обичаме да ни потупат по гърба, но колкото повече можете да преодолеете потребността си да бъдете ценени от някой друг, толкова по-добре.

2. Да се опитва постоянно да си приписва заслуги.

Ако се притеснявате кой е направил нещо и дали получавате заслужено признание, вероятно не сте толкова успешни, колкото бихте могли да бъдете.

Служителите, които са на път да станат лидери, работят добре в екип и не се притесняват да бъдат наричани "специални".

Много служители, особено тези, които тепърва започват, надценяват значимостта на приноса си и в резултат на това се чувстват пратени в глуха линия. По-вероятно е работата ви да е била част от обща екипна дейност. Дайте похвали на колегите си от екипа, за да откриете смисъл в работата и да се изкатерите нагоре по кариерната стълбица.

3. Да не спазва поети ангажименти.

Колкото и зает да е някой висш шеф, той рядко игнорира поет ангажимент. Това не означава, че няма да отложи среща с вас, но думата "отмяна" обикновено не присъства в речника на лидера.

Лидерите са доста отворени към намирането на възможности във всяка комуникация и вярват, че спазването на ангажиментите, които са поели към другите, е от решаващо значение. Така те си печелят уважение, доверие и респект.

4. Да си тръгва от работа, когато не се чувства добре.

Независимо дали вярвате в баланса между личен живот и кариера, рядко ще видите висшия мениджмънт да си тръгва по-рано от работа, защото не се чувства добре.

Защо? Защото тези лидери искат да си вършат работата.

Успешните хора обичат работата си, колкото и стресираща да е тя. Когато се разболеят, изборът им е или да си седят на дивана пред телевизора, или да седят в офиса пред компютъра. Повечето ще изберат последното. Въпреки риска от заразяване на други, работата по време на болест е разпространена практика сред успешните хора, освен ако наистина не могат да се държат на краката си.

5. Да не вижда цялостната картина.

Вие може да се дразните от факта, че друг екип не довършва започнатата работа, но лидерите виждат цялостната картина. Те знаят кои от проблемите, с които се сблъсква другият екип, са често срещани и са просто част от изграждането на една компания.

Вашата неспособност да се поставите намястото на другия екип, както и липсата ви на опит, вероятно влияе на вашето неудовлетворение.

Следващия път, когато се дразните от нещо такова, направете стъпка назад и проверете дали така няма да придобиете по-мащабна представа за проблемите. Може и да не сте толкова умни, колкото сте считали, и всички всъщност да правят всичко по силите си, за да се реализира проектът?

6. Да е завиждащ или докачлив.

Истинските лидери не се крият от конкурентите, а се учат от тях. А отличните служители не странят от впечатляващи колеги - а ги посрещат с отворени обятия.

Ако се чудите защо всичкото внимание е за новия ви колега, вместо за вас, намерете начин да подкрепите този човек. Не се цупете в ъгъла. Когато се засягаме от действията или поведението на другите, нямаме достатъчно енергия, за да сме успешни в собствената си работа.

7. Да иска твърде малко.

Ако има едно нещо, което да пречи на служителите навсякъде, то е да искат твърде малко. Вместо да им се плаща колкото заслужават, вместо да получават най-добри финансови предложения и да създават силни партньорства, те се примиряват с по-малко.

Успешните хора обаче знаят как да поискат това, което желаят. Независимо дали става дума за повишение, по-изгодни условия или представяне пред важен човек, лидерите не странят от потенциално дискомфортни моменти.

Вместо да приемат това, което им се дава, успешните хора правят всичко по силите си, за да контролират резултата.

8. Да казва "това не е моя работа".

Само защото длъжностната ви характеристика не включва да помагате на техническия екип или да стоите до късно за старта на проект, това не означава, че не е ваша работа.

Успешните служители не работят изолирани; те постоянно търсят възможности да бъдат полезни и да създават добавена стойност. Когато участвате активно и работите като екип, научавате и разбирате повече за бизнеса и колегите си. С разбирането идва и емпатията и ефективността, които ви позволяват да изпитвате удоволствие от отиването на работа сутрин.

9. Да се опитва да прави всичко.

Не можете да имате всичко - поне не и наведнъж. Успешните хора разбират това и се стараят да делегират и да дават шанс на другите.

Когато се опитваме да правим твърде много, обикновено се опитваме да докажем нещо - че сме най-добрите, че можем да победим, че можем да го направим. Лидерите знаят, че това е невъзможно. Успешните хора умеят да пускат нещата от своя контрол и да разпределят тежестта на проекта между други хора.

Това означава да имат доверие и да вярват в професионалната етика на колегите ви поне толкова, колкото и във вашата собствена.

10. Да делегира само скучната работа.

Вместо да се опитвате да доказвате нещо за вас, предайте на стажантите част от забавната, креативна работа, и ги наблюдавайте как се развиват. Невероятно приятно е да развиваш нови таланти и успешните хора знаят, че за да изградят нещо значимо и важно, не могат да задържат всичката "добра" работа за себе си.

Зад кулисите, лидерите отмятат много досадни задачи, защото когато правите това, което никой друг не желае да прави, ставате незаменими.

Ако можете да избегнете тези 10 неща по пътя си към успеха, вероятно този път ще е поне малко по-приятен, триумфален и смислен.

Oще: бачкане  кариера  лидер  лидери  постигане на успех в работата  работа  съвети  творчество  успех  успешни хора  успешни шефове  шефове 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 21.09.2013, 09:33

3 Арменският Поп | 01.01.201620:44

Първо не поставяйте знак равно между мениджър и успял. Да си успял значи да си доволен, а това се постига и с висока заплата на експертна позиция. Също така може да си на ниска шефска позиция и да си много далеч от успял. Но да видим тези 10 неща от циничната гледна точка на човек виждал доста от тези лидери:

1. Да се оплаква, че не получава достатъчно обратна връзка.
Ами няма да се оплаква, защото не му пука. Успешният лидер знае какви ги е натворил, знае плюсовете и минусите за компанията и особено минусите са добре прицелени за да са плюсове за него самия.

2. Да се опитва постоянно да си приписва заслуги.
Грешка - това е основна дейност на всеки един кариерист. Не е важно каква работа ще свършиш, важно е какво ще е мнението за тази работа на тези от които зависиш.

3. Да не спазва поети ангажименти.
Ангажимент който не е поет няма как да бъде неспазен. Основно умение за лидера е да НЕ поеме ангажимент, особено пред подчинените си. Реплики от сорта "ще направим всичко възможно" или "ще работим по този въпрос" са основен арсенал.

4. Да си тръгва от работа, когато не се чувства добре.
Това е персонално.

5. Да не вижда цялостната картина.
Тук уцелвате десятката. Абсолютно вярно, независимо дали става дума за качествен лидер или кариерист.

6. Да е завиждащ или докачлив.
Няма значение дали е такъв, има значение да не го показва. Двуличието е основно качество в политиката и ако не го владееш няма да стигнеш високо като лидер.

7. Да иска твърде малко.
Вярно.

8. Да казва "това не е моя работа".
Няма моя и твоя работа - има работа която носи лична изгода (тази е моя) и работа която ти отнема времето без да помага за издигането ти (тази не е моя).

9. Да се опитва да прави всичко.
Оправят се само нещата които ще бъдат видяни от висшия мениджмънт.

10. Да делегира само скучната работа.
Независимо дали е интересна или не делегира се работата която отнема много време без да донесе персонална изгода.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 18.01.2015, 20:48

2 MarkModel13 | 01.01.201616:21

Да добавя и моите:
- да чуват гласа на съвестта си, когато трябва да уволнят няколко десетки (стотици, хиляди) души, много от които лоялни и висококвалифицирани, но екселът така иска
- да лъжат откровено за продукта си, който добре знаят, че е пълен боклук, но нещата са отишли твърде далеч и няма връщане назад
- да претоварват системно служителите си със задачи, за които е ясно, че ще изискват безсънни нощи и далеч не са толкова спешни
- никога да не признават грешките си - дори да са забъркали ужасни лай.а с тежки последствия
- никога да не признаят некомпетентност - те са носители на "идеи", робите да му мислят...

Ама много съм им насъбрал на лидерите, а :)
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

1 Harry | 01.01.201611:02

Много щастлив Много щастлив Много щастлив

След горните глупости, да не вземете да повярвате че ако ги спазвате, ще постигнете успех?

“ Американците, като всички живи същества на Земята, вярват в много неща, които са явни лъжи… Тяхната най-вредна лъжа е, че за всеки американец е лесно да забогатее. Те не искат да признаят колко е мъчно да забогатееш и затова онези, които нямат пари, обвиняват себе си и само себе си. Тяхното вътрешно чувство на вина е богатство за богатите и силните, които правят все по-малко за бедните, лично или обществено, от коя да е друга управляваща класа, да кажем, от Наполеоново време насам."

Кърт Вонегът Кланица 5
   

оценка

+1 -2