Баща ми работи във ВМЗ | webcafe.bg
Webcafe

Лично е. Баща ми работи във ВМЗ

Ванеса Георгиева
18.01.2013, 12:09 (обновена 18.01.2013, 15:16)
Бойко Борисов

Снимка: © Sofia photo agency

Г-н Борисов, извинявайте, че прекъсвам поредната Ви игра на тенис, но исках само да попитам - за кого по-точно ще се реши проблемът с ВМЗ-Сопот?

И аз да се изкажа по темата. Не за да се правя на интересна и да отбивам номера. И не защото професията ми го изисква. Просто съм засегната лично. И не ме е срам да споделя с вас тези толкова лични неща.

Откакто се помня, баща ми работи във ВМЗ - става сутрин в 6:30, взима душ, облича хубави дрехи и се отправя в познатата посока. Застава зад бюрото си и до 17 ч дава чинно своята дан за "благото на родината". Накрая на месеца получава скромно парично възнаграждение, което звучи по-скоро като извинение... "Извинявайте, че работите тук!"

Майка ми също беше част от екипа на завода, докато не претърпя животоспасяваща операция и се наложи да прекрати работа.

Семейството ми никога не е било мега заможно. Но заводските заплати ми осигуряваха по две ходения на море през лятото, хубави парцалки и джунджурийки в ученическите ми години и вкусна храна.

Днес се издържам сама, горда, че поне аз съм отпаднала като "перо" в крехкия заводски бюджет. Днес обаче заводската заплата стига само за тока, водата, хляб и консервите на кучето ни Сахара. Когато я дават, де. Защото от доста време насам баща ми става в 6:30, взима душ, поема в познатата посока, но не получава нищо за това.

Когато се приберем със сестра ми, срещаме усмивки и топлина. Но АЗ виждам - виждам угрижените очи на баща ми, пресилената усмивка на майка ми. Виждам уморените рамене на баща ми, когато мъкне дърва за печката (защото какво ти отопление на ток, бре алооо?) и напуканите ръце на майка ми, броящи стотинките за хляб.

Поводът съвсем да кипна, беше както винаги "крайно интелигентното" изказване на нашия премиер: "Трябва да се съкратят 700-800 души във ВМЗ и тогава ще се реши проблема".

Г-н Борисов, извинявайте, че прекъсвам поредната Ви игра на тенис, но исках само да попитам - за кого по-точно ще се реши проблемът? За тези 700-800 души, сред които може да бъде и моят баща, които утре ще останат на улицата? За хората, които от сутрин до вечер са превивали гръб, за да можете Вие и свитата Ви да се реете свободно из света, да хапвате пържолки и да режете лентички? За хората, които Вие с лека ръка ще пратите на борсата или по-лошо... в гроба?!

Г-н Борисов, канят Ви на много места - да кръщавате бебета, да откривате сгради, да биете първия училищен звънец... Знам, че сте ужасно зает да се пъчите пред камерите и да ръсите дивотии на език, по-достоен за краварка от Чепръчане, но... Моля, когато намерите пролука в претоварения си график, заповядайте на гости вкъщи, в града на патриарха на българската литература Иван Вазов.

В града, чието препитание зависи 85% от предприятието, с чиято съдба Вие и себеподобните Ви се подигравате. Заповядайте да попитате майка ми как намира сили и варианти за днешната вечеря и как баща ми успява да осигури луксове като светлина, отопление и вода в жилището ни.

Г-н Борисов, живеем в 21 век. А на мен ми става неудобно, че когато си отида при мама и тате, имам компютър с интернет, докато познатата ми Мариянка е забравила дори как да си провери пощата.

Знаете ли г-н Борисов, животът на българина не е само магистрали и прерязани ленти. Българинът има нужда от работа. Българинът има нужда от топла храна. И от спокоен сън, а не легло, в което да се върти и да плаче скришом, защото не му го побира умът как утре ще нахрани и изпрати децата си на училище. И не са му нужни сладки приказки от Вашата уста. И вечните Ви войни с бившето правителство. 

Покойната ми баба Христина ми казваше, когато бях още ученичка в 5-ти клас :" За нас беше тежко, но за вас ще е още по-зле. Направо не знам как ще се справяте, деца..." Сега разбирам, че е била пророк - знаела е, че един ден Вие ще дойдете на власт! 

В Европа сме. А работниците от ВМЗ - Сопот живеят като в страна от Третия свят. Няма да се учудя, ако утре се прибера в родния си град и видя група мъже, въоръжени с пушки, да тръгват на лов - за насъщния. А жените им да събират опадалите по земята плодове. Като в Третия свят.

Майка ми винаги казва - "От всяка безизходица има най-малко два изхода". За тази безизходица, изходите наистина са два - Терминал 1 и Терминал 2 на Летище София. Г-н Борисов, моля съберете свитата си некадърници и изберете един изход. За Третия свят. Там със сигурност са останали повече хора, които можете да ограбите.

Оставете работниците от ВМЗ - Сопот да стават в 6:30, да взимат душ и да поемат познатата посока. Оставете им радостта да стиснат малкото заплата, изплюта от банкомата. Защото ако всички те утре решат да изберат двата изхода на Летище София - на кого ще царувате Вие? Кого ще ограбвате?

Искам баща ми отново да спи спокойно. А майка ми да се смее истински. Искам да не ги мисля какво са яли тази вечер. А да им завидя... Искам бръчките около очите им да са от смях, а не от грижа за насъщния... Ако е удобно.

Oще: баща  бойко борисов  вмз-сопот  завод  заплата  майка  професия  работа  родители  семейство 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.03.2011, 12:45

118 Ирина Irina Цанкова Tzankova | 23.01.201323:28

Честито- най–малко 900 съкратени и останалото на скраб.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

117 lele male | 22.01.201313:42

У Факултето е пълно с КОЙ/КОЯ... Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.01.2013, 12:18

116 Ангел Маринов | 22.01.201312:26

Всички пишат и говорят ДЪРЖАВАТА, ДЪРЖАВАТА..... Абе хора, кой е държавата ??? Защо преди 24 г. всички предприятия работеха и произвеждаха ??? Сега, държавата не можела нито това нито онова КОЙ-Я е този (тази) некадъник(ца) дето нищо не може или не иска да работи.АКО ЗНАЕТЕ ПИШЕТЕ МИ ........
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.03.2011, 13:40

115 Хейтър | 22.01.201311:08

Евала, Дони, страшен пример даде! Пляскане
"Ламборджини" щото имат голямото производство ....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

114 lele male | 21.01.201311:01

Още с влизането си в листата на обект подлежащ на приватицазия, работещите в едно предприятие/завод трябва да застанат нащрек, защото традиция в нашата приватизация е работещо предприятие/завод да бъде съсипано, за да бъде купено за по-малко пари... не разбирам
Това е просто поредният пример...Работниците от ВМЗ, за съжаление могат да се сърдят на инерцията по която са работили последните петнадесет години...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 10.05.2011, 11:06

113 Levitt Hostel | 20.01.201321:41

''не е разбрала или научила и премиера ни изобщо не и е виновен за ситуацията.
Във ВМЗ трябва да бъдат съкратени на 700 човека а половината за да работи добре, това си е стандартен соц завод- гигантски раздут щат и щедро наливане на държавна пара в издънената каца за да се създава илюзия за заетост. Огромен и неефективен брой работници, ВМЗ има два пътя пред себе си- или ще уволни 700 човека и ще се преструктурира или фалира.''

Грешиш, официалната дата на отмяната на член 1 от Конституцията е 1989 за доминация на партията в икономическата и социалната сфера. Конституцията провъзгласява, че икономиката в страната е пазарна, основаваща се на свободата и конкуренцията. Понятие , като ,,стандартен соц. завод" действащото законодателство изключва да съществува. Съществуват, обаче, предприятия, които са юридически държавна собственост и въпросното е едно от тях - ВМЗ - Сопот. Държавата, като юридическо понятие, обособява статут на собственост:,,изключително държавна собственост" на въпросното предприятие, в която участието на други субекти, т.нар. пазарни субекти е изключено. Изключена е възможността на това дружество да участва в привличането на капитали от частния сектор, вкл. продажба на акции, кредити от търговски банки. При липса на финансов ресурс, при невъзможност за привличане на частни капитали, за закупуване на материали статутът държавна собственост предписва последна надежда за спасение - финансовото министерство. Финансовото министерство, обаче, против обективните данни за изключително добрите данни за развитието на оръжейния пазар, казва, че голяма част от работниците трябва да бъдат уволнени, а активите да бъдат продадени на частна компания. Т.нар. държава, обаче пак , като юридическо понятие, управлява въпросното предприятие чрез делегиране на нормативни и властови правомощия на мениджър или директор, който чрез делегираната от правителството му власт управлява въпросния ,,стандартен соц. завод". Логиката казва, че отговорността за лошото управление на предприятието трябва да бъде поета от единствените, които са имали възможност да управляват въпросното предприятие, а това е единствено държавата.
При тези факти, единственият извод е, че закриването на ВМЗ е криминален акт , извършен със садистична жестокост, по същество - умишлено задушаване, но не на или срещу физическо тяло, а престъпление срещу човешкия дух и общество, и мечтите и бъдещето на работещите в това предприятие.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 05.05.2011, 10:36

112 Мариан Маньовски | 20.01.201318:15

Моите съчувствия към авторката но да отбележа че въпреки че е свързана цял живот с този завод нищичко не е разбрала или научила и премиера ни изобщо не и е виновен за ситуацията.
Във ВМЗ трябва да бъдат съкратени на 700 човека а половината за да работи добре, това си е стандартен соц завод- гигантски раздут щат и щедро наливане на държавна пара в издънената каца за да се създава илюзия за заетост. Огромен и неефективен брой работници, ВМЗ има два пътя пред себе си- или ще уволни 700 човека и ще се преструктурира или фалира.

Проблемът е че допреди няколко години имаше пари и на никой не му дремеше че сектори като пенсионен, здравен и въпросното ВМЗ са издънени каци от които тече струйно, парите обаче свършиха.

Конкретно на авторката пожелавам единствената причина за неволите на баща и и целият завод да е само Бойко Борисов и неговите некъдърници, така след няколко месеца като ги свалим и дойдат по кадърните завода естествено ще прозъфти.....ама що ли се съмнявам......
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 20.01.2013, 10:41

111 stiliyan | 20.01.201315:10

Много философия се намеси в един прагматичен проблем.Става въпрос за пари.Оръжейните лобита са сред най силните в успешните страни.У нас не знам даже да има такова ,имаше една организация -КИНТЕКС-дето се занимаваше с продажба на специална продукция зад граница.Тезата ми е ,че ние трябва да търсим посредник за продажбите на продукцията ,сред големите в бранша.Единични сделки не вършат работа.Сега имали някаква поръчка ,ама нямали пари за материали.ОК и да имат материали поръчката свършва и пак няма заплати.Трябва държавен приоритет по въпроса.
Ей сега Французите искат да намалят и ограничат вноса на розово и лавандулово масло ,което директно ни засяга ,защото 2012г. България е най-големия производител на лавандулово масло в Света.(да не повярваш чак).Ето в такива тотални проблеми ,когато става въпрос за поминъка на много хора,който са и данъкоплатци Държавата трябва да се намесва моментално с целия възможен ресурс.Щото няма поминък-няма данъци -няма Държава..
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 20.01.2013, 14:07

110 Madlen Ilieva | 20.01.201314:28

Много точно казано, лошото е, че има толкова много подобни съдби в Нашата България...., всеки път, прибирайки се в България очаквам качествена промяна, след всичко прочетено по е-новините, за всички новооткрити пътища, кръстовища, детски градини и какво ли не още...., но ентусиазмът ми трае доста кратко - след като на два пъти си потрошавах колата по българските пътища, след като колата ми се покрие от дебел слой кал и прах след само няколко дена в България, след като чисто новите ми гуми буксуват по нещо средно между кал и лед по софийските булеварди.... след това чакам следващите няколко месеца, за да се появи отново надеждата, че НЕЩО се е оправило. Не всъщност - няма такива неща, изходите наистина са двата терминала - аз съм ги поела преди известно време и дори и носталгията не може да покрие разочарованието ми от всяко мое връщане - за пример - София е заприличала на едно вехто палто с кръпки от скъпи и прескъпи платове и кожи.... Тъжно и жалко е, добре е че все още има изходи...
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 10.05.2011, 11:06

109 Levitt Hostel | 20.01.201314:20

,,по политически или вече по комерсиални причини.Например ние ще подпишем еди-какво си ,вие купувате еди-какво си.
Русия вече не страната на братушките ,дето Тодор Живков с три целувки решаваше всички проблеми.Но тъй-като произвеждаме все пак продукция по руски стандарт,пътя на пазара трябва ,според мен, да се търси някъде през там.И нещо ще трябва да се даде.''

Дежурен отговор, дежурен аргумент или дежурно оправдание.
СССР и СИВ се разпаднаха преди четвърт век и днес този език се говори само по политически съображения; за прикриването на престъпления или заравяне на проблемите в миналото. Във философията този тип мислене се нарича исторически детерминизъм или философия на бедността. Историческият детерминизъм отрича понятия, като икономическа свобода и свободна човешка воля. Човешкият индивид се представя, като окаяно същество осъдено не да създава бъдещето си, а единствено да търпи отрицателните следствия на заложени събития в миналото. Вулгарната манипулация и подмяна беше осъществена чрез техническо разместване, като понятието разум беше заменено със своето следствие.Така ,след извършването на грандиозната манипулация, следствието беше прието за причина: плодовете на разума ( парите) бяха приети, като тъждествени на разума. Именно по тази формула, тези, които притежаваха в най-голямо количество тези плодове на разума ( парите) бяха приети и като най-разумни, техните ценности и манталитет бяха приети за най-правилни и имплементирани в обществения морал до претопяване на различията. Проблемът в този модел е в това, че тези , които притежаваха, а и притежават най-много плодове на разума ( пари) не бяха ги изкарали чрез силата на своя разум, а ги бяха рекрутирали или от партийните каси или чрез силата на пистолета и бухалката.Алчността, престъпленията, корупцията, безспорните белези в материалната и духовна култура в България са трагичният резултат от тази подмяна. Другото следствие в преобърната причинно-следствена връзка е унищожението на самия разум. Стремежът към придобиване, на всяка цена и с цената на всичко, на плодовете на разума ( парите) унищожи своята причина - самия разум.
   

оценка

+3 -0